Header Ads

Το Κορίτσι της Εκδίκησης - Final Girl review

Ο χαρακτηρισμός «final girl», αποδίδεται συνήθως στο μοναδικό άτομο που επιβιώνει στο τέλος μιας ταινίας τρόμου και το οποίο στο 99% των περιπτώσεων είναι γυναίκα.

Η ιστορία του Stephen Scarlata που μετατράπηκε σε σενάριο από τον Adam Prince και σκηνοθετήθηκε από τον Tyler Shields, βασίζεται στην εξής πρωτότυπη ιδέα: 
Γιατί να μην υπάρχει ένας μυστικός οργανισμός που να εκπαιδεύει τα final girls και να τα αναθέτει την αποστολή να ξεπαστρέψουν τους δολοφόνους;

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι η Veronica (Abigail Breslin, Ender's Game) που ένας τέτοιος οργανισμός την είχε προσεγγίσει τον καιρό που ήταν μικρή και μόλις είχε ορφανεύσει. 

Παρακολουθούμε την εκπαίδευση που έκανε για να γίνει final girl και την πρώτη της αποστολή, η οποία είναι να ξεκάνει ένα προς ένα τα μέλη μιας ομάδας νεαρών που αρχικά προσελκύουν νεαρές κοπέλες σαν αυτή και αφού τις ξαμολάνε στο δάσος για λίγη ώρα, τις κυνηγούν και τις σκοτώνουν.

Θα μπορούσε να είναι και σενάριο για action ταινία – και πράγματι, σε αυτού του είδους τις ταινίες έχουμε δει να αξιοποιούνται παρόμοιες ιδέες - ωστόσο τα μέσα που χρησιμοποιεί η Veronica για να υποτάξει τους αντιπάλους της, είναι τέτοια που να προσφέρονται για σκηνές τρόμου.

Το αποτέλεσμα είναι καλοφτιαγμένο, πανέξυπνο και τολμηρό, αν και ίσως κάποιοι το βρουν πιο τολμηρό απ’ όσο θα θέλανε, από την άποψη ότι δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το να δώσει απαντήσεις στον θεατή.

Τι είδους οργανισμός είναι αυτός που αντί να συλλαμβάνει τους δράστες προτιμά να τους σκοτώνει και γιατί;
Γιατί η ομάδα των δραστών επιδίδεται σε μια τόσο αιματηρή απασχόληση; 
Πώς προέκυψε;

Γιατί να απαιτείται μια πολυετής εκπαίδευση ενός ατόμου που να υποδύεται το θύμα τη στιγμή που θα μπορούσαν να παγιδέψουν την ομάδα των δραστών χρησιμοποιώντας μια πιο πολυάριθμη ομάδα ενόπλων;

Αν θεωρείτε ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά οφείλουν να απαντηθούν από μια τέτοια ταινία, καλύτερα να μην τη δείτε.
Διότι το Final Girl στον σκληρό του πυρήνα αποτελεί ένα κινηματογραφικό πείραμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως στέφτηκε με επιτυχία.


Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές από την πλειοψηφία του καστ και κυρίως από την Abigail Breslin που υποδύεται το final girl και από τον Wes Bentley (We Are Your Friends) που υποδύεται τον εκπαιδευτή της. 

Η σκηνοθεσία και η φωτογραφία είναι στουντιακών προδιαγραφών και καταφέρνει να ψυχαγωγήσει επαρκώς όσους θελήσουν να βυθιστούν στη φιλμική πραγματικότητα της ταινίας δίχως να σκοτίζουν το μυαλό τους με ερωτήματα σαν αυτά που προανέφερα.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι θα ήθελα να δω το Final Girl και σε άλλες αποστολές, καθώς πρόκειται για μια ιδέα που έχει πολλά ακόμη να δώσει.

Αποτέλεσε τη δική μου πρόταση για το βραβείο της «καλύτερης ταινίας» στο 3o Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ, αλλά τελικά οι ψήφοι που απέσπασε το Vampyres του Matellano ήταν περισσότερες ώστε να υπερισχύσει και να πάρει εκείνο το βραβείο.

Βασίλης Γιαννάκης.



Release Dates:
14 August 2015 (USA)
28 August 2015 (Film4 Fright Fest)
12 May 2016 (Horrorant Film Festival)