Header Ads

DVD Review: The Black Sleep (1956)


Στην Αγγλία του 1872, ο γιατρός Gordon Angus Ramsay [ο Herbert Rudley του Joan of Arc (1948)] βρίσκεται φυλακισμένος για έναν φόνο που δεν διέπραξε (ο υποτιθέμενος νεκρός, θα αποδειχθεί αργότερα ζωντανός) και περιμένει να τον κρεμάσουν, ως που τον επισκέπτεται στο κελί του ο παλιός του φίλος Sir Joel Cadmund [ο καλύτερος Sherlock Holmes όλων των εποχών, Basil Rathbone], ο οποίος του δίνει το ελιξίριο του τίτλου, το οποίο βρήκε στην Ινδία.

Το ελιξίριο ρίχνει τον πρωταγωνιστή σε παρατεταμένη αναισθησία και κάνει τον γιατρό της φυλακής να πιστέψει πως ο κρατούμενος είναι νεκρός. 
Έτσι βγαίνει από τη φυλακή με φέρετρο, και όταν ξυπνά στο εργαστήρι του Cadmund, αρχικά τον ευχαριστεί, αλλά ζητά να μάθει γιατί του παρείχαν αυτή τη βοήθεια που του έσωσε τη ζωή. 

Οι λόγοι είναι απλοί, αφενός ο Cadmund δεν πιστεύει στην θανατική ποινή, και αφετέρου, χρειάζεται τον παλιό του μαθητή για να γίνει βοηθός του στα πειράματα του, στα οποία συνεργάζεται και ο τατουατζής Odo [ο ρόλος προοριζόταν για τον Peter Lorre, αλλά ζήτησε πολλά χρήματα, και τελικά τον έπαιξε ο Akim Tamiroff, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο Touch of Evil (1958)]. 

Τα πειράματα αφορούν παρεμβάσεις στους εγκεφάλους των ασθενών και τους κάνουν φυτά (η ταινία μάλιστα διαθέτει και μια αρκετά σκληρή για την εποχή σκηνή χειρουργείου, η οποία μάλιστα είναι και ρεαλιστική καθώς τα χέρια που φαίνονται είναι αυτά ενός πραγματικού νευροχειρούργου), αλλά ο Cadmund είναι ένας καλογραμμένος χαρακτήρας ο οποίος φαίνεται να έχει αγνά κίνητρα [να σώσει τη γυναίκα του, Angelina (η Louanna Gardner), που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε κώμα].

Δεν έκανε ταινίες με τους Bela Lugosi (εδώ στον τελευταίο ρόλο που κατάφερε να ολοκληρώσει) και Tor Johnson [μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το trash διαμάντι The Beast of Yucca Flats (1961)] μαζί μόνο ο Ed Wood [βλέπε Plan 9 from Outer Space (1959) και άλλα], καθώς οι δυο τους εμφανίζονται και εδώ, παρέα μάλιστα με τους θρύλους John Carradine [την επόμενη χρονιά ήταν στο The Unearthly (1957)] και Lon Chaney Jr. [βέβαια αρκετά μακριά από τις δόξες του The Wolf Man (1941)].

Το φιλμ ωστόσο είναι λίγο αργό (ακόμη και για μια ταινία από τα μέσα της δεκαετίας του ’50) καθώς η διάρκεια του είναι μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε (82 λεπτά, ενώ παρόμοιες ταινίες σπάνια ξεπερνούν τη μία ώρα).

Το σενάριο έγραψε ο John Higgins [η τελευταία του δουλειά ήταν το Daughters of Satan (1972)], βασισμένος σε μια ιστορία του Gerald Drayson Adams [γνωστότερος για το Kissin' Cousins (1964) με τον Elvis Presley], και σκηνοθετήθηκε από τον Reginald Le Borg [αρχικά η δουλειά είχε ανατεθεί στον Allen Miner (γνωστός για τις τηλεοπτικές του δουλειές), ο οποίος τελικά απολύθηκε]. 

Η παραγωγή είναι του Howard Koch [The Manchurian Candidate (1962)], και executive producer ήταν ο Aubrey Schenck [Shock (1946)], που δούλεψαν με το budget των $225,000, ενώ τα γυρίσματα διήρκεσαν 12 ημέρες. 

Κυκλοφόρησε σε double-bill μαζί με το The Quatermass Xperiment (1955) και κέρινα ομοιώματα των πρωταγωνιστών στήθηκαν στους κινηματογράφους που προβαλλόταν. 
Το 1962 επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο Dr. Cadman's Secret.

Χρήστος Μουρούκης.