Header Ads

Island Of Lost Souls (1932): Η πρώτη διασκευή του βιβλίου 'Το Νησί του Δρ. Μορώ'!


Ο Edward Parker [ο Richard Arlen του Alice In Wonderland (1933)] ταξιδεύει στη θάλασσα (το πρώτο act της ταινίας διαδραματίζεται εν πλω) και μια σειρά από γεγονότα τον αναγκάζουν να ανέβει στο πλοίο των Montgomery [ο Arthur Hohl του Monsieur Verdoux (1947)] και Dr Moreau [ο Charles Laughton του Spartacus (1960)].

Σύντομα όλοι τους θα αποβιβαστούν στο νησί του τίτλου, όπου ο πρωταγωνιστής θα γνωρίσει την σέξι Lota [η Kathleen Burke του The Lives Of A Bengal Lancer (1935), που εδώ υπέγραψε ως «The Panther Woman») και σύντομα θα ανακαλύψει το μυστήριο: απάνθρωπα πειράματα γίνονται σε όντα που κρατούνται ως σκλάβοι.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ως ταινία τρόμου (και ως τέτοια διαφημιζόταν) μα λειτουργεί καλύτερα ως περιπέτεια. 
Η διεύθυνση φωτογραφίας του Karl Struss [ο οποίος γύρισε και το Sunrise: A Song Of Two Humans (1927) του F.W. Murnau) είναι πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της και η σύνηθες βαρετή κάλυψη αποφεύγεται. 
Ακόμη και οι τίτλοι αρχής είναι αρκετά πρωτοποριακοί. 

Αυτό είναι ένα από τα λίγα φιλμ με τον Bela Lugosi [την ίδια χρονιά έπαιξε και στο πρωτοποριακό ζόμπι έργο White Zombie (1932)] που δεν είχα δει πριν την παρουσίαση αυτή, και εμφανίζεται για λίγο μόνο στο τέλος, αλλά κλέβει την παράσταση (είναι κρίμα το ότι αμείφτηκε με μόλις $800).

Πρόκειται για την πρώτη διασκευή του βιβλίου The Island of Dr Moreau (1896) του H G Welles [το σενάριο είναι του Waldemar Young {The Unknown (1927)}] και είναι μάλλον η καλύτερη [πολλές ταινίες επηρεάστηκαν από την κλασσική ιστορία, επίσημα ή ανεπίσημα, και ανάμεσα σε αυτές είναι οι: Terror Is A Man (1959), The Twilight People (1972), The Island Of Dr Moreau (1977), The Island Of Dr Moreau (1996), και Dr Moreau's House Of Pain (2004)]. 

Της αρνήθηκε certification από το πάντα συντηρητικό BBFC (British Board of Film Censors) τρεις φορές (το 1933, το 1951, και το 1957) με σκεπτικό το ότι είναι κατά της φύσης [πράγμα στο οποίο η ηθοποιός Elsa Lanchester {Bride Of Frankenstein (1935)} απάντησε πως «Φυσικά και είναι κατά της φύσης! Όπως και ο Μίκυ Μάους!»] ως που πέρασε άνευ περικοπών το 2011.

Ο Erle C Kenton που σκηνοθέτησε είχε μια μεγάλη καριέρα, που ξεκίνησε από βουβές μικρού μήκους, παραδίδοντας έκτοτε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας oldies.

Χρήστος Μουρούκης.