Header Ads

Night Has a Thousand Desires (1984): Μια art-house ψυχανάλυση από τον Jesus Franco!


Ο Fabián [ο Daniel Katz του Diamonds of Kilimandjaro (1983)] και η Irina [η Lina Romay, μόλις ένα χρόνο μετά το ανώτερο Macumba Sexual (1983)] είναι ένα ζευγάρι μάγων που κάνουν σόου σε κλαμπ όπου διαβάζουν τις σκέψεις των θαμώνων.
Σύντομα όμως μια σειρά από φονικά και περίεργα όνειρα θα περιπλέξουν το σενάριο, και ένας ψυχίατρος [ο Jesús Franco σε μια από τις συνήθεις cameo του] θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη λύση του μυστηρίου.

Ο κινηματογραφιστής Jesús Franco πέρασε μια μακρά περίοδο αυτό-εξορίας διότι στην Ισπανία δεν μπορούσε να κάνει τις ταινίες που ήθελε όσο υπήρχε το καθεστώς του δικτάτορα Franco.

Αυτή εδώ είναι μια από τις πολλές ταινίες που έκανε αφού επέστρεψε στην Ισπανία, και αφού λογοκρισία δεν υπήρχε πλέον (τουλάχιστον με τη μορφή που είχε επί δικτατορίας) το αποτέλεσμα είναι αρκετά τολμηρό (γεμάτο βία, αλλά κυρίως γυμνό).

Βέβαια η πραγματική απόλαυση εδώ κρύβεται στη πάντα mesmerizing ματιά του Jesús Franco (ο οποίος εδώ έγραψε το σενάριο και τη μουσική, σκηνοθέτησε, ενώ έκανε και τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ) η οποία είναι ποιητική και συχνά φλερτάρει με το film noir.

Η σκηνή κατά την οποία ο Franco ψυχαναλύει τη Romay είναι ανθολογίας και θα ζήλευαν πολλές art-house ταινίες της εποχής.
Ωστόσο, αν δεν είστε μυημένοι σε τούτο τον κινηματογράφο θα πρέπει να προσπεράσετε, διότι ίσως η εμπειρία να σας φανεί αργή και βαρετή, καθώς ομολογούμενος δεν είναι και η καλύτερη στιγμή του δημιουργού.

Πάντως καλύτερη κόπια δεν πρόκειται να δούμε ποτέ, καθώς η Mondo Macabro έκανε και πάλι το θαύμα της και μας προσφέρει ένα εξαίρετο Blu-ray που παρουσιάζει την ταινία σε 1080p 2.35:1.
Ο Dolby Digital ήχος είναι στα ισπανικά (νομίζω πως η ταινία γυρίστηκε με σύγχρονο ήχο) ενώ διατίθενται και soft coded αγγλικοί υπότιτλοι.

Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε συνέντευξη του κριτικού κινηματογράφου Stephen Thrower (34 λεπτά), κάποια trailer, καθώς και το ντοκιμαντέρ Eurotika! (25 λεπτά).

Χρήστος Μουρούκης.




NIGHT HAS A THOUSAND DESIRES, a film by Jess Franco - coming soon to Blu-ray from Mondo Macabro on Vimeo.