Header Ads

Vacancy (2007) και Vacancy 2: The First Cut (2008): Εσείς σε ποιο μοτέλ θα μείνετε;


Το καλοκαίρι πέρασε αλλά ίσως χρειαστεί στο επόμενο να μείνετε σε κάποιο απομακρυσμένο μοτέλ. 
Μήπως να το σκεφτόσασταν καλύτερα;

Vacancy (2007)

Το ζεύγος David [ο Luke Wilson του Scream 2 (1997)] και Amy Fox (η Kate Beckinsale, σε έναν ρόλο για τον οποίο αρχικά είχε ακουστεί το όνομα της Sarah Jessica Parker) βιώνει μια οικογενειακή τραγωδία που όπως φαίνεται θα τους οδηγήσει στον χωρισμό.
Κατά την επιστροφή τους από ένα πάρτι, κόβουν δρόμο και χάνονται, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε ένα μοτέλ στη μέση του πουθενά.

Στο δωμάτιο που νοίκιασαν για να περάσουν τη νύχτα ανακαλύπτουν κάποιες βιντεοκασέτες οι οποίες περιέχουν ένα snuff φιλμ που γυρίστηκε στο δωμάτιο τους.
Θα προλάβουν να αποδράσουν, θα μπορέσουν να καλέσουν βοήθεια, ή θα γίνουν και αυτοί θύματα ενός κυκλώματος ανώμαλων;

Στην ταινία του σκηνοθέτη Nimród Antal [Predators (2010)] όλα (ακόμα και το design των τίτλων αρχής) μαρτυρούν πως ο δημιουργός ήθελε να κάνει κάτι που να θυμίζει το σασπένς των ταινιών του Alfred Hitchcock.

Ωστόσο, επειδή το σενάριο του Mark L. Smith [Martyrs (2015)] πατάει επάνω σε έναν αστικό μύθο που τροφοδοτήθηκε από τα media κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έχουμε να κάνουμε περισσότερο με ένα μουντό θρίλερ που μοιάζει να ήρθε 30 χρόνια μετά την ώρα του και ως τέτοιο μάλλον περνά απαρατήρητο.

Πάντως το theme του, το πώς δηλαδή κάποιος γίνεται από θεατής πρωταγωνιστής, στα χέρια του σαδιστή κινηματογραφιστή, έχει πολύ ενδιαφέρον, και είναι τροφή για μπόλικη ανάλυση σε ακαδημαϊκό επίπεδο.
Και σε ένα ενδιαφέρον trivia, μερικά από τα σκηνικά είχαν ξεμείνει από το The Wizard of Oz (1939).


Vacancy 2: The First Cut (2008)

Τούτο εδώ το prequel λαμβάνει χώρα τρία χρόνια πριν την πρώτη ταινία και προσπαθεί να μας εξηγήσει πως το μικρό πανδοχείο έγινε κέντρο παραγωγής και διανομής snuff ταινιών, όμως όπως και τα περισσότερα prequel προσπαθεί να γεννήσει ιστορία και εξηγήσεις εκεί που είτε δεν υπάρχουν είτε καλό θα ήταν τέλος πάντων να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα να προκαλεί άθελα του το γέλιο.

Το σενάριο είναι και πάλι του Mark L Smith, ενώ τη σκηνοθεσία αυτή τη φορά ανέλαβε ο Eric Bross [On the Line (2001)].

Χρήστος Μουρούκης.