Header Ads

Doomed: The Untold Story of Roger Corman's the Fantastic Four (2015): Το doc για μια ταινία που δεν βγήκε ποτέ!


Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ανατέθηκε στον θρυλικό παραγωγό Roger Corman να πραγματοποιήσει (με τη μορφή συμπαραγωγής) τη μεταφορά των comics ηρώων Fantastic Four της Marvel σε φιλμ.
Το budget ήταν υψηλότερο από τα συνήθη με τα οποία δούλευε η εταιρία του New Horizons εκείνα τα χρόνια, αλλά σίγουρα πολύ μικρό σε σύγκριση με το τι έχουν συνηθίσει οι σημερινοί νεαροί φαν της Marvel.

Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης της ταινίας Oley Sassone [Bloodfist III: Forced to Fight (1992)] και οι πρωταγωνιστές (ανάμεσα τους και η πανέμορφη Rebecca Staab) κάνανε ότι καλύτερο μπορούσαν.

Με το πέρας της ταινίας, οι συντελεστές βγήκαν σε περιοδείες προώθησης της.
Ως που μια μέρα μάθανε τα πικρά νέα: η ταινία δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ και ο δρόμος πλέον στρώνεται για το μεγαλεπήβολο έκτρωμα που έμελλε να είναι το Fantastic Four (2005).

Ο αστικός μύθος λέει πως οι εμπλεκόμενοι των υψηλών κλιμακίων γνώριζαν πως ετοιμάζανε μια ταινία με σκοπό να μην κυκλοφορήσει ποτέ, πράγμα που έκαναν για να διατηρήσουν κάποια πνευματικά δικαιώματα, αλλά το παρών ντοκιμαντέρ του μοντέρ, σεναριογράφου, και σκηνοθέτη Marty Langford [γνωστότερος για το σενάριο του Magdalena's Brain (2006)] ερευνά και άλλες απόψεις.

Τα κακά νέα είναι πως κάνοντας το αυτό (και για να δημιουργήσει ο θεατής μια σφαιρική άποψη γύρω από τι συνέβη με αυτή τη συνομωσία, ή έστω σκοτεινή γωνιά του Hollywood) επιστράτευσε πολλά talking heads που είναι από βαρετά έως ασήμαντα [με φωτεινές εξαιρέσεις τους προαναφερθείς Oley Sassone και Roger Corman, καθώς και τον πάντα διασκεδαστικό Lloyd Kaufman (από του οποίου το γραφείο επίσης είχε περάσει η πρόταση της παραγωγής)], που έχουν ως αποτέλεσμα το προϊόν να λειτουργεί περισσότερο ως audio commentary, αφού δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον τομέα της κινηματογράφησης του.

Είμαι φαν των superheroes (και δη της Marvel) και των ταινιών του Roger Corman (ακόμα και αυτών που έκανε κατά τη δεκαετία του ‘90) και είχα τη χαρά να αγοράσω μια bootleg κόπια του The Fantastic Four (1994) πριν πολλά χρόνια σε ένα convention στο Λονδίνο, και τη βρήκα ιδιαίτερα διασκεδαστική.

Δυστυχώς λίγοι άνθρωποι θα τη δούνε [δεν έχει από πίσω της την Twentieth Century Fox Film Corporation που έκανε εμπορική επιτυχία το αισχρό και άθλιο Fantastic Four (2015)], αλλά ακόμα λιγότεροι άνθρωποι θα δούνε αυτό το footnote των πρόσφατων ντοκιμαντέρ.

Χρήστος Μουρούκης.