Header Ads

DVD Review: Snuff-Movie (2005)


Πίσω στη δεκαετία του 1960 μια αλά Charles Manson συμμορία από χίπις δολοφόνησε την έγκυο Mary Arkardin [η Lisa Enos, η οποία ανέλαβε και την παραγωγή μαζί με τους Donald Kushner, Pierre Spengler και Brad Wyman].

Fast forward στο σήμερα (δηλαδή το 2005 όταν και κυκλοφόρησε η παρούσα ταινία) όταν και βρίσκουμε τον χήρο Boris Arkadin [ο Jeroen Krabbé, ο οποίος αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον John Malcovich] που είναι πλέον σκηνοθέτης και πραγματοποιεί οντισιόν για την επερχόμενη του ταινία.

Το πρόβλημα είναι πως – όπως σωστά μαντέψατε από τον τίτλο – θέλει να γυρίσει μια snuff ταινία, δηλαδή να ξεκάνει στην πραγματικότητα το μικρό καστ που μάζεψε στη βίλα του.

Ο τρόπος με τον οποίο τούτο εδώ το φιλμ παρουσιάζει τον κόσμο του κινηματογράφου (έστω και του seedy που πραγματεύεται) είναι τουλάχιστον αφελές και έχει ως αποτέλεσμα ατελείωτες βουτιές σε χαζά κλισέ, τα οποία μάλιστα έρχονται παρέα και με μη ρεαλιστικούς διαλόγους.

Στα παραπάνω δεν βοηθάν και οι κάκιστες ερμηνείες, ωστόσο αυτό μπορείτε να το παραβλέψετε καθώς οι λίγοι ηθοποιοί (μερικοί από αυτούς βρίσκονται και σε διπλούς ρόλους) είναι αρκετά εμφανίσιμοι (ειδικά οι δύο πρωταγωνίστριες είναι πανέμορφες) και δείχνουν μια ευπρόσδεκτη γενναιοδωρία σε σχέση με το γυμνό.

Το σενάριο του Bernard Rose (ο οποίος σκηνοθέτησε κιόλας) είναι τόσο πρόχειρο που θυμίζει student film, και ειδικά το αλά The Wicker Man (1973) φινάλε του προκαλεί άθελα του τον γέλωτα.

Ήταν η εποχή των Saw (2004) και Hostel (2005) (με μία από τις 10 πιο δύσκολες σκηνές τρόμου) τότε και παρότι εδώ ξεκινάμε με μια γοτθική εισαγωγή, γρήγορα το φιλμ παίρνει το μονοπάτι του torture porn, αλλά δυστυχώς ο μόνος που θα βασανιστεί θα είναι ο θεατής. 
Στην ουσία μιλάμε για τη βρετανική εκδοχή του είδους αλά Plan 9 from Outer Space (1959) – απλά περιμένετε μέχρι να δείτε τους μπάτσους εν δράση για να βεβαιωθείτε.

Παραδόξως τα ειδικά εφέ είναι άριστα, και ίσως αυτό να είναι το μόνο που έχει σημασία σε μια ταινία που μάλλον θα βρει απήχηση από τους φαν του Herschell Gordon Lewis.

Χρήστος Μουρούκης.