Header Ads

Blu-ray review: The Damned: Don't You Wish That We Were Dead (2015)


Οι The Damned έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παιδική μου ηλικία, και μικρός πάνκης μεγάλωσα με τραγούδια όπως το ‘New Rose’.
Επίσης, οι The Damned ήταν η πρώτη βρετανική πανκ μπάντα που έβγαλε single, album, και περιόδευσε στην Αμερική.

Κατά τη gothic περίοδο τους (ο τραγουδιστής Dave Vanian και η σκοτεινή του φιγούρα επηρέασε όχι μόνο το πανκ, αλλά και το gothic, καθώς αμέτρητοι front-men αυτού του ιδιώματος των 1980's τον μιμήθηκαν) πούλησαν περισσότερους δίσκους, ενώ αμέτρητες μεγάλες μπάντες απέδωσαν φόρο τιμής διασκευάζοντας τους (ανάμεσα τους οι The Offspring και οι Guns N’ Roses).

Ωστόσο, οι The Damned ποτέ δεν έγιναν τόσο γνωστοί όσο συνάδελφοι τους όπως οι The Clash και οι Sex Pistols, και για αυτό ίσως να οφείλεται τα προβλήματα που προκάλεσαν μεταξύ τους οι έντονες προσωπικότητες των μελών τους.

Σε αυτό το κομμάτι εστιάζει το παρών ντοκιμαντέρ (προς μετέπειτα δυσαρέσκεια του κιθαρίστα Captain Sensible), αλλά η δική μου γνώμη είναι πως η αναγνωσιμότητα που τους αξίζει τους στερήθηκε επειδή κάθε φορά που βγάζανε ένα σπουδαίο άλμπουμ, πιεζόντουσαν να βγάλουν ένα δεύτερο βιαστικά – βλέπε το Music for Pleasure που ακολούθησε το κλασσικό Damned, Damned, Damned, και το Anything που ακολούθησε το Phantasmagoria.

Λίγη σημασία έχει όμως η οπτική γωνία του σκηνοθέτη Wes Orshoski [γνωστός για το εξίσου απολαυστικό ντοκιμαντέρ Lemmy (2010)] σε κάθε περίοδο της ιστορίας, διότι εδώ, για πρώτη φορά, καλύπτονται περίπου τα πάντα (ακόμα και οι συχνές γυμνές εμφανίσεις του Captain επί σκηνής) και αυτό είναι ότι ακριβώς χρειαζόμασταν, όχι μόνο εμείς οι φαν, αλλά και όσοι βρίσκονται στην αναζήτηση ενός καλού μουσικού ντοκιμαντέρ.

Αυτό εδώ είναι το καλύτερο της χρονιάς, και αφού γρήγορα μας βάζει στο ιστορικό πλαίσιο, βλέπουμε συνεντεύξεις με κάθε πανκ θρύλο που είναι ακόμα ζωντανός (ανάμεσα τους και τα περισσότερα εκ των πρώην και νυν μελών της μπάντας), στιγμιότυπα από περιοδείες της μπάντας, τηλεοπτικό και άλλο υλικό αρχείου, κτλ. παραμένοντας ωστόσο συνέχεια διασκεδαστικό (πράγμα σπάνιο για ένα ντοκιμαντέρ που καλύπτει λεπτομερώς 40 χρόνια μουσικής ιστορίας).

Το Blu-ray παρουσιάζει την ταινία σε 16:9 (1.78:1), και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε τα βίντεο Captain Sensible & Fred Armisen: Nobody Busks in L.A. (στο οποίο οι πρωταγωνιστές παίζουν κιθάρα στο δρόμο), Captain's Tour of Croydon (ένα ιδιαίτερα βαρετό και μεγάλο βίντεο με τον Captain να μονολογεί σαν γέρος), The Doomed (μια ματιά στη σύντομη παρένθεση κατά την οποία η μπάντα μετονομάστηκε σε The Doomed και είχε στις επάλξεις τις τον Lemmy), The Anarchy Tour (η ιστορία πίσω από την περιοδεία με τους Sex Pistols), και ένα υπέροχο live mash-up του ‘Smash it Up’.

Χρήστος Μουρούκης.