Header Ads

DVD Review: Tetsuo (1989)


Η Japan Home Video μας έμαθε πως είναι να γίνεσαι άνθρωπος-μέταλλο, και για αυτό είμαστε ευγνώμονες.

Ο μεταλλικός φετιχιστής (ο Shin’ya Tsukamoto, που έγραψε, σκηνοθέτησε, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή και το μοντάζ) βιδώνει ένα εξάρτημα σε μια πληγή του που σύντομα μολύνεται από σκουλήκια.

Ένα αυτοκίνητο με επιβαίνοντες το ζεύγος Tomoro Taguchi [που επέστρεψε και για το Tetsuo II: Body Hammer (1992)] και Kei Fujiwara [Organ (1996)] θα παρασύρει τον παραπάνω άνδρα. 
Οι δυο τους για να καλύψουν το έγκλημα πετάνε το πτώμα σε ένα ρέμα (αν και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό, καθώς θα κάνουν και σεξ μπροστά στο κουφάρι), και το θύμα για να εκδικηθεί θα μετατρέψει – σιγά, σιγά – τον θύτη σε μια άμορφη μάζα από μέταλλο.

Ξεκινώντας την καριέρα του ως ένα ασπρόμαυρο πείραμα σε 16mm που βρήκε αποδοχή σε ένα μικρό καλτ κοινό (είχε μια σύντομη κινηματογραφική και φεστιβαλική πορεία, η οποία μάλιστα απέδωσε και κάποια βραβεία, αλλά η πραγματική του επιτυχία έγινε στο βίντεο, χέρι με χέρι), τούτο εδώ το αριστούργημα του cyberpunk κινηματογράφου έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο γνωστά ιαπωνικά έργα είδους της δεκαετίας του 1980.

Δεν είναι δύσκολο να δει κάποιος το γιατί, καθώς μοιάζει ονειρικά με ένα τέλειο και εκτενές βιντεοκλίπ industrial, gothic, ή noise μπάντας, αν κάτι τέτοιο είχε σκηνοθετηθεί είτε από τον Luis Bunuel είτε από τον David Lynch.

Ωστόσο, παρά την οπτική του ευφυΐα (τα εφέ είναι ακατέργαστα, αλλά συνάμα άψογα), την παράσταση εδώ κλέβουν τα παιχνίδια με τον ήχο, όπου επικρατεί η παράνοια. 
Αν είστε φαν των Nekromantik (1987) και Singapore Sling (1990) τότε πρέπει επειγόντως να δείτε την παρούσα ταινία ...όσοι δεν την είδατε στο Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ 2017.

Χρήστος Μουρούκης.