Header Ads

DVD Review: Κλείδωσες; - The Strangers (2008)


“And I turned twenty-one in prison doing life without parole. 
No-one could steer me right but Mama tried, Mama tried. 
Mama tried to raise me better, but her pleading, I denied. 
That leaves only me to blame 'cause Mama tried.” 
(στίχοι από το τραγούδι Mama Tried, που έγραψε ο Merle Haggard και ηχογραφήθηκε από τους Merle Haggard and the Strangers, και ακούγεται στην παρούσα ταινία).

Οι τίτλοι αρχής λένε πως "What you are about to see is inspired by true events. According to the FBI, there are an estimated 1.4 million violent crimes in America each year. On the night of February 11, 2005, Kristen McKay and James Hoyt left a friend's wedding reception and returned to the Hoyt summer home. The brutal events that took place there are still not entirely known". 
Με μια τέτοια εισαγωγή – στα χνάρια του The Texas Chain Saw Massacre (1974)  – ξέρεις πως επρόκειτο να δεις κάτι καλό.

Το The Faces (ως ήταν ο τίτλος του σεναρίου της παρούσας ταινίας) αφορά την Kristen McKay [η Liv Tyler, την ίδια χρονιά που ήταν στο κάκιστο The Incredible Hulk (2008), αλλά για την ερμηνεία της εδώ κέρδισε το Scream Award της κατηγορίας Best Horror Actress] και τον James Hoyt [ο Scott Speedman των Underworld (2003) και Underworld: Evolution (2006)] που ζουν μια κρίση στη σχέση τους (αυτός έκανε πρόταση γάμου και αυτή αρνήθηκε) που είναι κάπως ύποπτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει το inciting incident. 
Το ζευγάρι θα ζήσει τον τρόμο από τρεις μασκοφόρους κακοποιούς [η Gemma Ward του Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides (2011), ο Kip Weeks του Glory Road (2006), και η Laura Margolis του The Diabolical (2015)].

Αυτό είναι ένα πολύ αργό φιλμ, τόσο που είχα πρόβλημα σε κάποιες σκηνές να ακολουθήσω την πλοκή, αλλά πέραν αυτού είναι η δουλειά ενός μάστερ – του σκηνοθέτη Bryan Bertino [που τώρα εργάζεται στο There Are Monsters (2016)] – που δεν βασίζεται σε «κλεψιές». 

Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα πλάνο εδώ που να είναι η κάμερα στατική, το αποτέλεσμα δεν προκαλεί ναυτία [διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Peter Sova, ο οποίος έχει κινηματογραφήσει και το Donnie Brasco (1997)]. 
Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που ο απόλυτος τρόμος αυτός του home invasion (στην ουσία ο βιασμός της δηκτικότητας σου) αποτυπώνεται τόσο τρομακτικά που το εγχείρημα μοιάζει σωστό σε όλα τα επίπεδα. 
Θυμηθείτε το σχετικό μου αφιέρωμα στο είδος.

Η ταινία γυρίστηκε με τη σειρά του σεναρίου, και κόστισε το ταπεινό ποσό των $9 εκατομμυρίων, και απέφερε $82.4 εκατομμύρια, κάνοντας το μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς του, πράγμα που μάλλον ξάφνιασε πολλούς καθώς η ημερομηνία κυκλοφορίας του είχε αναβληθεί αρκετές φορές, μάλλον λόγω χαμηλών προσδοκιών. 
Το The Strangers 2 (2016) έχει ήδη ανακοινωθεί και ο σκηνοθέτης θα είναι ο Marcel Langenegger [Deception (2008)] και θα έχει μεγαλύτερο budget στη διάθεση σου ($12.5 εκατομμύρια).

Χρήστος Μουρούκης.