Header Ads

Εφιάλτης στην Κλινική - Eli (2019) review


To Eli είναι μια ταινία μεταφυσικού τρόμου σκηνοθετημένη από τον Ciarán Foy (Citadel, Sinister 2) και σε σενάριο γραμμένο από τους David Chirchirillo, Ian Goldberg και Richard Naing.
Πρωταγωνιστεί ο μικρός Charlie Shotwell στον ρόλο του Eli, ενός παιδιού που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια.

Το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει διαταραχτεί με αποτέλεσμα να τον εμποδίζει να έρθει σε άμεση επαφή με την ατμόσφαιρα (αν και κάπως βολικά, του «επιτρέπει» την ανθρώπινη επαφή).
Οι γονείς του (Kelly Reilly και Max Martini) εγκαθίστανται μαζί του στο σπίτι της Dr Horn (Lili Taylor) προκειμένου να υποβληθεί σε μία εναλλακτική θεραπεία.
Σύντομα, ο Eli διαπιστώνει ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο και ότι κινδυνεύει όχι μόνο από αυτά, αλλά και από την θεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Πρόκειται για άλλη μια πειραματική παραγωγή που εξασφάλισε το Netflix και η οποία προσπαθεί να παντρέψει πολλά υποείδη τρόμου προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλα τα γούστα του κοινού.
Το πετυχαίνει με μαθηματική ακρίβεια και χωρίς προχειρότητα στην συγκόλληση των επιμέρους θεματικών, ωστόσο το γεγονός ότι δεν ξεπερνάει αισθητά τα κλισέ τους, καθιστά βέβαιο τον εντοπισμό εντός του κάποιων στοιχείων που μπορεί να κουράσουν.


Βέβαια για όσοι έχουν μυηθεί στον μεταφυσικό τρόμο των ταινιών τύπου The Conjuring θα ενθουσιαστούν από τη φρεσκάδα που αποπνέει.
Το όλο σύνολο ανεβαίνει αισθητά από τη συγκλονιστική ερμηνεία του πιτσιρικά, ο οποίος ξεπερνά κάθε προσδοκία με το παίξιμό του. 
Σε πολλά σημεία μάλιστα είναι καλύτερος και από το ενήλικο καστ.

Τα πάντα στο Eli φωνάζουν ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποια ανατροπή. 
Ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να πέσει κανείς μέσα στις εκτιμήσεις του, ως προς την έκβαση της ιστορίας. 
Ενδεχομένως κάποιοι να εκπλαγούν.

Άλλοι πάλι θα θεωρήσουν την απότομη μεταστροφή κάπως παρωχημένη, καθώς δανείζεται στοιχεία από ένα είδος που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε.   
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτός που επιθυμεί να περάσει το βράδυ του βλέποντας μια δυνατή ταινία που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα του μεταφυσικού τρόμου, θα περάσει καλά.

Βασίλης Γιαννάκης.


Release Dates:
18 October 2019 (Netflix)