Header Ads

Blu-ray review: An Angel for Satan (1966)

 

An Angel for Satan (1966)


Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο 19ο αιώνα και αφορά τον Κόμη του Montebruno [ο Claudio Gora του Diabolik (1968)] που ανακαλύπτει ένα άγαλμα λίγο πριν φτάσει στη βίλα του η ανιψιά του (η Barbara Steele, για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις). Είναι δυνατόν αυτά τα δύο γεγονότα να συνδέονται με την έξαρση της εγκληματικότητας στο χωριό; Οι χωρικοί σίγουρα πιστεύουν αυτό αφού θεωρούν πως το άγαλμα φέρει μια αρχαία κατάρα.

 

Βασισμένο σε μια νουβέλα του Antonio Fogarazzo που πήρε μορφή ιστορίας από τον Luigi Emmanuele και έκτοτε έγινε σενάριο από τον Camillo Mastrocinque (ο οποίος σκηνοθέτησε κιόλας) και τον Giuseppe Magnione, το Un Angelo per Satana (που είναι ο αυθεντικός τίτλος αυτής της ιταλικής παραγωγής) κυκλοφόρησε στο απόγειο του κύματος των ιταλικών γοτθικών ταινιών τρόμου και ως τέτοια η ιστορική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Εκεί που προβληματίζει όμως είναι η μελοδραματική της αφήγηση, η οποία ευτυχώς παραμερίζεται από σκηνές βίας που συμπεριλαμβάνουν χαστούκια και μαστιγώματα, ενώ και η υποβόσκουσα λεσβιακή υπόσταση του όλου εγχειρήματος καθιστούν το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον ενδιαφέρον. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Giuseppe Aquari [ο οποίος αρκετά χρόνια μετά κινηματογράφησε και το αγαπημένο μου giallo Ο Δολοφόνος Κράτησε 9 Καθίσματα (1974)] παρέχει την απαραίτητη ατμόσφαιρα, παρότι το όλο σκηνικό παραπέμπει περισσότερο σε folk horror και λιγότερο σε gothic horror, ενώ και το φινάλε είναι τόσο έξυπνο που μάλλον δεν θα καταφέρετε να μαντέψετε την – αλά giallo – ανατροπή του.

 

Η Severin παρουσιάζει την ταινία σε 1080p Full HD στο Region A Blu-ray της. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε δύο audio commentary (το ένα με την Barbara Steele και τον David Del Valle, και το άλλο με την Kat Ellinger), μια συνέντευξη με τον Vassili Karis (κατά την οποία μας κάνει σαφές ξανά και ξανά πως δεν γουστάρει τις ταινίες τρόμου), και το Barbara & Her Furs (ένα φιλμ μικρού μήκους του Pierre Andro, με πρωταγωνίστρια την Barbara Steele, που μάλιστα διαθέτει και audio commentary).