Header Ads

Αφιέρωμα: Ταξιδεύοντας στον χρόνο με το franchise του Timecop (1994 – 2002)

  


Ο Moshe Diamant [Διπλή Δύναμη (Double Team, 1997)] και οι αγαπημένοι μας Sam Raimi και Rob Tapert [Το Καταραμένο Άσμα (The Evil Dead, 1981)] αφήνουν για λίγο στην άκρη το splatstick για να ενώσουν την περιπέτεια με την επιστημονική φαντασία και να βάλουν στο πάνθεον των ηρώων δράσης τον Jean-Claude Van Damme.

 


Εισβολή στο Παρελθόν (Timecop, 1994)

 

Ο Max Walker (ο Jean-Claude Van Damme, για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις), δουλεύει σεκιούριτι, και λίγο πριν πάει σε μια έκτακτη βάρδια, το σπίτι του γίνεται στόχος κακοποιών, και η περίεργη εισβολή καταλήγει με τη σύζυγο του [η Mia Sara του Θρύλος (Legend, 1985)] και τους θύτες νεκρούς έπειτα από μια μεγάλη έκρηξη. Μέσα στο πένθος του ο πρωταγωνιστής εκμεταλλεύεται ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προκειμένου να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο ώστε να αλλάξει τη ροή των γεγονότων, να σώσει τη σύζυγο του, και να σταματήσει τα διαβολικά σχέδια ενός διεφθαρμένου πολιτικού από τζάκι.

 

Βασισμένο στο γνωστό κόμικ της Darkhorse, Time Cop: A Man Out of Time που έγραψαν οι Mark Velheiden και Mike Richardson (πήρε μορφή σεναρίου από τον πρώτο), και σκηνοθετημένο από τον Peter Hyams [γνωστός στους αναγνώστες μας χάρη στο Το Απολίθωμα (The Relic, 1997)], αυτό εδώ το φιλμ δράσης συμπεριλαμβάνει τις απαιτούμενες κλωτσιές του πρωταγωνιστή, αλλά διατηρεί τη βάση του στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας. Ήταν αυτό ακριβώς το crossover των ειδών που χρειαζόταν να κάνει ο Van Damme προκειμένου να γνωρίσει τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του (η ταινία απέδωσε 101.6 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, ενώ ο προϋπολογισμός ήταν μόλις 28 εκατομμύρια) και να «γεννήσει» αυτό το franchise.

 


Timecop: The Berlin Decision (2002)

 

Αυτή τη φορά, ο μπάτσος του χρόνου που μας αφορά είναι ο Ryan Chang [ο Jason Scott Lee του παρόμοιου sequel, Επιστροφή στο Μέλλον 2 (Back to the Future Part II, 1989)], και δραστηριοποιείται στο 2025, όταν και η σχετική αστυνομία έχει ως αποστολή να σταματά κακοποιούς που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο προκειμένου να αλλάξουν την Ιστορία προς όφελος τους. Έναν τέτοιο υπέρ-κακό θα αντιμετωπίσει και εδώ, κάνοντας μάλιστα περάσματα στο χρόνο που τον φέρνουν ακόμα και στη ναζιστική Γερμανία.

 

Κατευθείαν στο βίντεο κυκλοφόρησε αυτή η συνέχεια σε σκηνοθεσία Steve Boyum (ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα με τηλεοπτικά επεισόδια) και παραγωγή Mike Elliott [The Munsters (2022)], η οποία παρότι ανά διαστήματα προδίδεται από τον χαμηλό προϋπολογισμό της, παραμένει άκρως διασκεδαστική και εύπεπτη, ειδικά όταν όλα τα προβλήματα του time travel λύνονται με κλωτσιές.

 


Επίμετρο

 

Η πολύ ωραία ιδέα που μας έδωσε το παραπάνω δίδυμο ταινιών «γέννησε» και μια τηλεοπτική σειρά, το Timecop (1997 – 1998), ενώ από το ίδιο concept είχε προηγουμένως βασιστεί και η σειρά Time Trax (1993 – 1994).