Header Ads

Μια νύχτα με το σινεμά του Rubén Galindo Jr. (1985 & 1989)

 


Αυτή την εβδομάδα το Horrorant μας ταξιδεύει στο Μεξικό, προκειμένου να δούμε δύο φιλμ τρόμου της δεκαετίας του ’80 σκηνοθετημένα από τον Rubén Galindo Jr.

 


Cemetery of Terror (1985)

 

Τη νύχτα του Halloween οι φοιτητές ιατρικής Jorge (Servando Manzetti) και Oscar (ο λατρεμένος σκηνοθέτης Rene Cardona III) μαζί με τους φίλους τους κλέβουν το πτώμα ενός σατανιστή serial killer (Jose Gomez Parcero), το οποίο θα επαναφέρουν στη ζωή, και τα αποτελέσματα θα είναι μακάβρια.

 

Με πλοκή και αφέλεια που θυμίζει νεανικές περιπέτειες φαντασίας, καθώς και διάφορες τηλεοπτικές ταινίες τρόμου που γινόντουσαν την ίδια εποχή στην Ιταλία, αυτό εδώ το εύπεπτο φιλμ τρόμου από το Μεξικό γυρίστηκε στο Τέξας, και κάνει ό,τι μπορεί για να μοιάζει αμερικάνικο, αλλά ευτυχώς για εμάς η σκοτεινή urban gothic αισθητική του παρέα με την εντυπωσιακή εξέγερση ζόμπι του φινάλε το κάνουν πολύ πιο απολαυστικό και «ειδικό» θέαμα. Στα συν της ταινίας και το ότι ο serial killer φέρνει σε George Eastman του Ο Ανθρωποφάγος (Antropophagus, 1980), μόνο που εδώ μοιράζει απλόχερα γρατζουνιές με ευφάνταστα splatter αποτελέσματα, ενώ και η παρουσία του αγαπημένου μας Hugo Stiglitz [Νύχτα Τρόμου στην Πόλη (Nightmare City, 1980)] δίνει έξτρα πόντους στο τελικό αποτέλεσμα.

 


Grave Robbers (1989)

 

Οι αμαρτίες της Ιεράς Εξέτασης ταλαιπωρούν το σύγχρονο (ή έστω αυτό του 1989) Μεξικό, όταν η κατάρα ενός σατανιστή, δολοφονημένου από κληρικούς, γίνεται πραγματικότητα χάρη στην επιπολαιότητα μιας παρέας νεαρών που ανασταίνουν το πτώμα του εν λόγω serial killer.

 

Και εδώ ο σκηνοθέτης Rubén Galindo Jr. φέρνει μια παρόμοια νεανική ελαφρότητα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την ιστορία (η οποία είναι τόσο όμοια με αυτή της παραπάνω ταινίας, που θα μπορούσε κάποιος να πει πως έχουμε να κάνουμε με remake), η οποία όμως και πάλι βυθίζεται στο σκότος, καθώς το gore και οι διαμελισμοί δίνουν και παίρνουν προς απόλαυση του σαδιστικού κοινού. Καταπιάνεται με μεγάλα concept – ο αντίχριστος θα έρθει στη γη – αλλά παραμένει φιλικά προσγειωμένο σε λίγα και κλειστοφοβικά location.