Header Ads

Tucker & Dale vs. Evil review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Όπως έχει αποδειχτεί, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις μια καλή κωμωδία τρόμου.
Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και ιδιαίτερα ικανός για να πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ τρόμου και κωμωδίας.

Όταν όμως τα συστατικά είναι τα κατάλληλα  και η συνταγή δέσει, τότε το αποτέλεσμα αποζημιώνει με το παραπάνω όπως έγινε πρόσφατα με το απίστευτο Zombieland.


Μια ανάλογη περίπτωση είναι και το Tucker and Dale vs. Evil του σχετικά πρωτοεμφανιζόμενου Eli Craig.


Ένα πανέξυπνο μέσα στη βλακεία του φιλμ που παρωδεί όλες τις γνωστές ταινίες τρόμου που σχετίζονται με παρέες φιλών που επισκέπτονται και αποδεκατίζονται στην εξοχή τύπου The Evil Dead, Τhe Texas Chainsaw Massacre και Friday The 13th, σατιρίζοντας όμως ταυτόχρονα τον αστικό τρόπο ζωής, μέσα από ένα παραλληλισμό με τον αντίστοιχο επαρχιώτικο.

Αρκεί  όμως μια έξυπνη ιδέα και μια σχετικά ικανοποιητική εκτέλεση  για να χριστεί αυτό το φιλμ από το μεγαλύτερο μέρος των κριτικών και του κοινού ως η καλύτερη κωμωδία τρόμου της τελευταίας δεκαετίας;


Προσωπικά δεν συμμερίζομαι τέτοιους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς και μάλλον θα διαφωνήσω μαζί τους.

Ας δούμε όμως πρώτα πως έχει η υπόθεση...


Δύο κολλητοί φίλοι ο Tucker (Alan Tudyk, Transformers 3) και ο Dale (Tyler Labine, Rise of the Planet of the Apes) έχουν μια ευαίσθητη ψυχή η οποία όμως δεν αντικατοπτρίζεται καθόλου στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.


Κι αυτό γιατί δείχνουν άξεστοι και ελαφρώς περιθωριακοί.
Αποτέλεσμα της εμφάνισης αυτής είναι, όσοι τους αντικρίζουν να τους περνάνε για ψυχοπαθείς δολοφόνους!!!


Όταν λοιπόν ξεκινάνε να πάνε διακοπές στο ερειπωμένο και πρόσφατα αγορασμένο εξοχικό τους, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα ανατριχιαστικό δάσος, πέφτουν συμπτωματικά  πάνω σε ένα γκρουπ από νεαρούς φοιτητές που κατευθύνονται στο ίδιο μέρος με σκοπό να ξεφαντώσουν κατά τη διάρκεια του weekend.


Σε ένα τυπικό αμερικάνικο παντοπωλείο της περιοχής γίνεται η πρώτη τυχαία συνάντηση των δύο φίλων με τα κακομαθημένα παιδιά της πόλης και οι παρεξηγήσεις δεν αργούν να ξεκινήσουν, παίρνουν όμως τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν φτάνουν στο δάσος και πέφτει το σκοτάδι.


Τη στιγμή που ο Tucker και ο Dale ψαρεύουν αμέριμνοι στη λίμνη, μία νεαρή κοπέλα (Katrina Bowden) προσπαθώντας να κάνει βουτιά πέφτει στο ποτάμι, χτυπάει στο κεφάλι και λιποθυμάει.
Τότε αμέσως οι δύο κολλητοί, αν και σοκαρισμένοι, την σώζουν και την ανεβάζουν στην βάρκα τους.


Όταν όμως πάνε να το πούνε στους φίλους της αυτοί τρομοκρατημένοι από την παρουσία των δύο αλλόκοτων στην όψη αντρών, παρερμηνεύουν τα λόγια τους και νομίζουν ότι την έχουν απαγάγει με σκοπό να της κάνουν κακό.

Δε θα σας αποκαλύψω τι γίνεται παρακάτω μιας και αποτελεί το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ταινίας και θα συνιστούσα επίσης να μην παρακολουθήσετε ούτε το trailer καθώς αποκαλύπτει σχεδόν όλες τις αιματηρές αλλά απίστευτα κωμικές σκηνές που ακολουθούν. 

Είναι καλύτερο να τις ανακαλύψετε μόνοι σας…

Μπορεί τo Tucker and Dale VS Evil να είναι μια αρκετά μικρού προϋπολογισμού ταινία και να έχει άγνωστα ονόματα στο cast της, κατάφερε όμως πάρα πολλά μέσα στη χρονιά που πέρασε.


Απέκτησε γρήγορα cult status και η φήμη της διαδόθηκε αστραπιαία κυρίως από την από στόμα σε στόμα διαφήμιση μεταξύ των υποψιασμένων θεατών.
Μετά το θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι πρώτες προβολές,  ακολούθησε σε όλο τον κόσμο η αναγνώριση και οι διθύραμβοι από καταξιωμένους κριτικούς.


Όλο αυτό το buzz όμως δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στους θεατές που δεν είχε τύχει ακόμα να παρακολουθήσουν το Tucker and Dale VS Evil  με αποτέλεσμα πολλοί απ ‘ αυτούς (όπως κι εγώ) να περιμένουν να δουν μια αριστουργηματική ταινία.

Δυστυχώς όμως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε η τέλεια ταινία.


Ως ένα σημείο είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική και αποτελεσματική.
Μάλιστα αν είσαι fan των ταινιών τρόμου και δεν ξέρεις πολλά για την υπόθεση εκπλήσσεσαι ευχάριστα από την απολαυστική της έκβαση που αλλάζει τα φώτα στα αμέτρητα κλισέ που έχουμε παρακολουθήσει άπειρες φορές σε ταινίες τρόμου που συνδυάζουν το τρίπτυχο νιάτα-εξοχή-αίμα.

Όταν όμως φτάνουμε προς το τέλος το καράβι αρχίζει να μπάζει νερά και ο σκηνοθέτης δείχνει να μην ξέρει που θέλει να κατευθύνει το στόρι.
Ένα συνονθύλευμα από μπερδεμένες και άστοχες ιδέες νομίζω ότι πρόδωσαν τελικά το εξαιρετικά δυνατό και πρωτότυπο πρώτο μέρος.

Παρόλα αυτά το Tucker And Dale Vs Evil δεν παύει να είναι μια καλή προσπάθεια συνένωσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ειδών.


Φέρνει νέο αέρα στο ταλαιπωρημένο είδος της κωμωδίας-παρωδίας τρόμου (βλέπε Scary Movie 3, 4) και στέκεται αντάξια δίπλα στο συγγενές και αγαπημένο για πολλούς σύγχρονο classic  Shaun Of The Dead.


Δεν φτάνει όμως κατά τη γνώμη μου σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του Zombieland ή για τους πιο νοσταλγικούς στα επίπεδα του θρυλικού αλλά λίγο διαφορετικού ύφους Beetlejuice.

Όσοι πάντως αγαπούν τις κωμωδίες παρεξηγήσεων αλλά και τις ταινίες τρόμου θα το κατά-διασκεδάσουν και  θα περάσουν  πολύ ευχάριστα για μιάμιση ώρα.


Τα splatter στοιχεία είναι άφθονα, οι ατάκες δολοφονικές  και το αίμα ξεχειλίζει…
Αυτό όμως που ξεχειλίζει ακόμα περισσότερο είναι η βλακεία των νεαρών φοιτητών!


Πραγματικά δεν θα πιστεύετε που μπορεί να οδηγήσει η ανθρώπινη  προκατάληψη σε συνδυασμό με το ακατοίκητο του εγκεφάλου...


Release Date: 
September 30, 2011
November 29, 2011 (US DVD)

Tucker & Dale vs. Evil red band trailer από FilmBoy-gr