Header Ads

5 Final Horror Sequels που δεν ήταν και τόσο ...Final

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Το κινηματογραφικό είδος που χαρακτηρίζεται για την αδυναμία του να αναγνωρίσει το γεγονός ότι μια ιδέα έχει ολοκληρώσει την πορεία της και θα πρέπει να σταματήσει, είναι με διαφορά το αγαπημένο μας είδος του τρόμου.

Η λέξη «Final» ή ακόμα και η απόφαση να σκοτωθεί ο κεντρικός χαρακτήρας, είναι όσο Final επιτρέπουν οι εισπράξεις στο box office και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανταπόκριση των οπαδών στο γεγονός αυτό  (θυμηθείτε την ανάσταση του Jason παρακάτω και το cameo του Randy στο Scream 3 που έγινε μόνο για τους fans).

Η επιτυχία έχει την αστεία συνήθεια να φέρνει τους νεκρούς πίσω στη ζωή.

Στη συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στα 5 πιο χαρακτηριστικά Final αγαπημένων franchise των τελευταίων τριών δεκαετιών που ...δεν ήταν και τόσο Final.


Freddy's Dead: The Final Nightmare 


Γιατί πιστεύαμε ότι ήταν η τελευταία;
Γιατί εκτός του ότι ονομάστηκε έτσι, υποσχέθηκε και το θάνατο του Freddy Krueger ... σε 3D!

Ήταν τελικά Final; Ναι και όχι.

To Freddy's Dead: The Final Nightmare ήταν μια πραγματικά κακή ταινία, η χειρότερη της σειράς.
Φαίνεται πως ένας τόσο classic κακός άξιζε ένα καλύτερο τέλος από αυτό εδώ.

Έτσι, οι οπαδοί χρειάζονταν κάτι για να ξεπλύνουν την πικρή γεύση από το στόμα τους και, ευτυχώς, λίγα χρόνια αργότερα ο δημιουργός της σειράς επέστρεψε με το Wes Craven's New Nightmare


Αν και είναι συζητήσιμη η ποιότητα της ταινίας, η επιστροφή του Craven ήταν ευδιάκριτα original, πολύ φιλόδοξη και έδωσε στον Freddy ένα ταιριαστό φινάλε.

Αυτό βέβαια μέχρι τη σχετικά καλή συνέχεια Freddy Vs. Jason και το περσινό κακό remake.


Alien 3 

Γιατί πιστεύαμε ότι ήταν η τελευταία;
Καταρχάς, η Sigourney Weaver δεν ήθελε καν να κάνει την ταινία, αν και απρόθυμα συμφώνησε αργότερα. 


Επίσης κάτι που πρόδιδε σύψη ήταν όταν πανικόβλητη παραγωγή το απέσυρε από τα  χέρια του νεαρού τότε σκηνοθέτη David Fincher για να το επανεκδόσει αργότερα χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Αλλά ο κύριος λόγος που καταλάβαίναμε ότι αυτή ήταν η τελευταία ήταν επειδή η Ripley βρέθηκε παγιδευμένη στη πυρκαγιά με ένα από τα εξωγήινα τέρατα να σκάει στο στομάχι της.
Εκεί, κρατούσε το 'νεογέννητο' στο στήθος της και εξαφανίστηκε στη φωτιά.

Έπρεπε να είναι το τελευταίο; Ίσως.
Γιατί η ιδέα του κλώνου της Ripley στο Alien Resurrection έδειχναν απελπισία από το studio και οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες.

Όσο για το μέλλον, το Prometheus θα μπορούσε να είναι ένα prequel του Alien ή και όχι.


Friday the 13th: The Final Chapter / Jason Goes to Hell: The Final Friday 

Γιατί πιστεύαμε ότι ήταν η τελευταία;
Όπως και το Freddy's Dead, το The Final Chapter προοριζόταν ως το τέλος του franchise. 


Ο Jason σκοτώθηκε μια για πάντα, ή έτσι είπαν εκείνη τη στιγμή, μέχρι να βγάλει $32 εκατομμύρια στο box office το 1984 (σαν $1 δισ. στη τρέχουσα εποχή) και η Paramount να αποφασίσει ότι βιάστηκαν να το ονομάσουν Final.

Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, προσφέροντας ένα νέο δολοφόνο που μινούνταν τον Jason στο A New Beginning το 1985, αλλά οι οπαδοί φώναζαν και στην έκτη ταινία του 1986, Jason Lives κανέναν δεν πείραξε η επιστροφή του.

Φυσικά, δεν έμαθαν πραγματικά το μάθημά τους.
Το 1993 η "Final" υπόσχεση επέστρεψε με τον Jason Goes To Hell: The Final Friday που ...ακολουθήθηκε από το Jason X, το Freddy vs. Jason και το remake του 2009.

Έπρεπε να είναι το τελευταίο; 
Μπα, γιατί να σταματήσουμε στα τέσσερα;
Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλοι πια ήξεραν τί σειρά ήταν το Friday και ήταν πάντα αρκετά απλή στο τι υποσχέθηκε να προσφέρει: Boobs, blood και, στην καλύτερη περίπτωση, κανα δυο έξυπνους θανάτους.
Μια χαρά.


Scream 3 

Γιατί πιστεύαμε ότι ήταν η τελευταία;
Μέχρι το τέλος της χιλιετίας, φαινόταν ότι η σειρά Scream είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της. 


Αφού ενεργοποίησε το είδος και αναβίωσε τα slasher, δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσε να πει ο Craven με αυτή τη σειρά.

Προσθέστε και την άφιξη του Scary Movie franchise, η οποία ήταν ένα είδος παρωδίας μέχρι σάτιρας.

Έπρεπε να είναι το τελευταίο;
Μια δεκαετία έμοιαζε σαν μια αξιοπρεπή ανάσα μέχρι τη στιγμή που πήρε την τέταρτη δόση πέρυσι, η οποία ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι μπορούσαμε να περιμένουμε. 


Από την άλλη πλευρά, οι κακές εισπράξεις στο box office μάλλον έδειξαν ότι το κοινό θα μπορούσε να περιμένει άλλη μια δεκαετία.


The Final Destination 

Γιατί πιστεύαμε ότι ήταν η τελευταία;
Η προσθήκη του "The" στον τίτλο και η αφαίρεση του αριθμού ήταν η πρώτη ένδειξη.


Επίσης, η επιστροφή του σκηνοθέτη David R. Ellis, ο οποίος έκανε το πολυαγαπημένο δεύτερο Final Destination (ποιος δε θυμάται την επική σκηνή με το αυτοκινητιστικό δυστύχημα;) φάνηκε ως ένας λογικός τρόπος για να δώσει στο franchise το τέλος που του άξιζε.

Έπρεπε να είναι το τελευταίο;
Το τέταρτο μέρος έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές και συνοδεύτηκε από σχόλια ότι το franchise είχε ξεμείνει από ιδέες. 


Αλλά δε μιλάμε και για υψηλή τέχνη, έτσι δεν είναι; 

Με αυτές τις ευφάνταστες σκηνές θανάτων, το Final Destination franchise ήταν πάντα λιγότερο γνωστή για την ποιότητα του ως σύνολο και περισσότερο για μερικά κορυφαία πλάνα που οι φαν λατρεύουν να ξαναβλέπουν και να κάνουν και βιντεάκια 'Best Of' στο YouTube.