Header Ads

[REC] 3 Genesis review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και βασανιστικά μεγάλη αναμονή από πλευράς χιλιάδων fans του, το τρίτο κεφάλαιο του κατά γενική ομολογία καλύτερου found footage που γυρίστηκε ποτέ, είναι εδώ!

Βέβαια αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, μιας και δεν είναι ακριβώς το found footage που οι περισσότεροι περιμέναμε, αλλά ένα κλασικής δομής horror φιλμ που κρατά το εύρημα της χειροκίνητης κάμερας μόνο στο πρώτο εικοσάλεπτο.

Από κει κι έπειτα, ο σκηνοθέτης Paco Plaza ακολουθεί τους κανόνες κινηματογράφησης κάθε τυπικής ταινίας τρόμου, γλυτώνοντας πολύ κόσμο από τα συμπτώματα ζαλάδας και ναυτίας των πρώτων [REC], απογοητεύοντας όμως την ίδια στιγμή άλλους τόσους!

Σε γενικές γραμμές το [REC] 3 είναι ένα φιλμ που θα εντυπωσιάσει και θα διασκεδάσει  τους horror fans, αμφιβάλλω όμως κατά πόσο θα ικανοποιήσει τους οπαδούς των προηγούμενων ταινιών, οι οποίοι περίμεναν απαντήσεις στα ερωτήματα τους και μια συνέχεια περισσότερο συνδεδεμένη μαζί τους.

Για ένα πράγμα όμως μπορώ να είμαι σίγουρος.
Πως το γαμήλιο αυτό αιματοκύλισμα αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία ...την ρομαντική σπλατεριά της χρονιάς ή αλλιώς το horror που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά με το έτερον ήμισυ!!!

Στο τρίτο λοιπόν αυτό μέρος, φεύγουμε μακριά από την πολυκατοικία που έλαβαν χώρα τα φρικιαστικά γεγονότα των πρώτων ταινιών και μεταφερόμαστε στη γαμήλια δεξίωση ενός ευτυχισμένου ζευγαριού...



Ο λόγος για την πανέμορφη και γλυκιά Clara (Leticia Dolera) και τον προστατευτικό και φουλ ερωτευμένο Koldo (Diego Martin).

Οι δυο τους αν και ξεκινούν αυτή την κοινή πορεία με τους καλύτερους οιωνούς, βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν το γεμάτο χαρά πάρτι τους μετατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη σε λουτρό αίματος.

Υπαίτιος γι αυτή την άσχημη εξέλιξη είναι ο θείος του Koldo, ο οποίος εξαιτίας ενός φαινομενικά αθώου τραύματος στο χέρι μεταμορφώνεται σε ζόμπι, μεταφέροντας τη μόλυνση σε όλη την αίθουσα.

Ο πανικός όμως επεκτείνεται πιο γρήγορα από τον μυστηριώδη ιό, με αποτέλεσμα νύφη και γαμπρός να χαθούν μέσα στο αφηνιασμένο πλήθος.

Έτσι ξεκινά ένας αγώνας για να βρει ο ένας τον άλλο και μια προσπάθεια να ανακαλύψουν την έξοδο διαφυγής που θα τους γλυτώσει από τη μανία των εξαγριωμένων πλασμάτων.

Τα όσα ακολουθούν περιλαμβάνουν ανατροπές, αγωνία, πολύ αίμα και είναι προτιμότερο να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Το [REC] 3 Genesis καταφέρνει να συνδυάσει σε μια ταινία όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν έναν φανατικό των ταινιών τρόμου να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, αλλά και όλα εκείνα που προκαλούν συναισθηματική φουρτούνα στο γυναικείο κοινό μιας ρομαντικής κομεντί.

Το καλό σ’ αυτό είναι ότι αυτή η μίξη λειτουργεί και πετυχαίνει το στόχο της, όμως απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τη μυθολογία της σειράς, απογοητεύοντας τους θεατές που περίμεναν κάτι πιο κοντά στα πρώτα δύο.

Βέβαια, εδώ κι εκεί, υπάρχουν εμβόλιμα κάποια στοιχεία που δίνουν απαντήσεις, ρίχνοντας φως στο μυστήριο του θανατηφόρου ιού - όπως για παράδειγμα ο συσχετισμός του με τη θρησκεία - δεν φαίνονται όμως αρκετά για να ικανοποιήσουν τη δίψα μας για ίντριγκες και αποκαλυψεις.


Σε επίπεδο πλοκής τώρα, τα πράγματα είναι αρκετά καλά, με τη δράση να μη σταματάει λεπτό και τις έξυπνες ιδέες να διαδέχονται η μία την άλλη. 

Η πολύ σύντομη διάρκεια του βοηθάει σίγουρα σ’ αυτό, δημιουργεί όμως την τελική εντύπωση πως όλα έγιναν αδικαιολόγητα γρήγορα.

Παρόλα αυτά, το gore είναι κι εδώ άφθονο και οι αποκρουστικές σκηνές περισσότερες και αισθητά πιο ευδιάκριτες λόγω του διαφορετικού τρόπου κινηματογράφησης.

Οι ηθοποιοί για άλλη μια φορά είναι αρκετά πειστικοί, με τη νύφη να κλέβει δικαιωματικά την παράσταση, ειδικά όταν από ρομαντική κι ευαίσθητη ύπαρξη μεταμορφώνεται σε μια εκδικητική μηχανή που με το αλυσοπρίονο παραμάσχαλα αναζητά τον καλό της.

Αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε πάντως στο τρίτο [REC] είναι ότι δεν επαναπαύεται στις δάφνες του και τολμά να παίξει με τα όρια, φτάνοντας συχνά στα άκρα.

Μάλιστα με ευρηματικό τρόπο δένει τόσο ταιριαστά το σπλάτερ με το ρομάντζο, που μετά από ένα σημείο δεν ξέρεις πότε να κλάψεις από συγκίνηση και πότε να ουρλιάξεις από τρόμο. 
Και όλα αυτά με την απαραίτητη δόση μαύρου χιούμορ.

Για κερασάκι στην τούρτα έχουμε ένα εντυπωσιακό πεσιμιστικό φινάλε (SPOILER - θυμίζοντας υπερβολικά το αντίστοιχο του Bonnie and Clyde) όπου και οι πιο σκληρές καρδιές θα λυγίσουν μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης. 

Θα τολμούσα να το συγκρίνω ίσως με το αντίστοιχο του Τιτανικού, στην πιο σπλάτερ εκδοχή του όμως.

Κλείνοντας, θα πρότεινα να απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις το νέο [REC] και να αφήσετε στην άκρη τις όποιες αναπάντητες απορίες που σχετίζονται με την πλοκή. 

Εξάλλου έχουμε και ένα τέταρτο μέρος να περιμένουμε με τίτλο [REC]: Αποκάλυψη, το οποίο σύμφωνα με τους γνωρίζοντες θα μας διαφωτίσει για τα καλά.

Γι’ αυτό λοιπόν ας δούμε την τρίτη αυτή προσπάθεια ως ένα ευχάριστο διάλλειμα ή απλά ως ένα ζέσταμα μέχρι το επόμενο.

Και επειδή δεν νομίζω να προβληθεί εντός καλοκαιρινής σεζόν κάτι πιο διασκεδαστικό και αιματηρό από αυτό, αδράξτε την ευκαιρία και… νοικιάστε το νόμιμα.

Καλή προβολή σε όλους λοιπόν …και στα δικά μας οι ελεύθεροι … αν και όπως θα διαπιστώσετε ο γάμος σκοτώνει όχι μόνο τον έρωτα αλλά γενικώς…




REC 3 Genesis trailer 2 από Horrorant