Header Ads

Οι 9 Πιο Κερδοφόρες ταινίες τρόμου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Μιλώντας για budget, πολλές φορές ξεχνάμε τη μοναδική παράμετρο που χρειάζεται μια ταινία τρόμου για να είναι επιτυχημένη.
Ο τρόμος.

Σήμερα θα γκρεμίσουμε και το μύθο που λέει ότι τα remakes, τα 3D ή οι παραγωγές μεγάλων studios φέρνουν λεφτά στη βιομηχανία, γι’αυτό και συνεχίζεται η προτίμηση σε αυτά.

Παρακάτω θα βρείτε τις 9 πιο κερδοφόρες ταινίες τρόμου όλων των εποχών και σας προκαλώ να μου πείτε ποιο από όλα αυτά είναι remake, πιο έχει γυριστεί ή μετατραπεί σε 3D και πιο ξεκίνησε ως μεγάλο blockbuster.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι κινηματογραφιστές ασχολούνται με τον τρόμο, άλλοι σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και άλλοι με λίγο μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη – πάντα όμως μιλάμε για ανεξάρτητο σινεμά, το οποίο προσωπικά θεωρώ ως τη μόνη διέξοδο στην απουσία ιδεών και την ατολμία των big studios.

…Και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα (λίγοι ευτυχώς) κρίνουν αυστηρότατα τις ελληνικές ανεξάρτητες παραγωγές, απλά γιατί δεν έχουν χρήματα.

Δε χρειάζονται χρήματα αλάνια, ιδέες και ταλέντο χρειάζεται.
Δείτε και παραδειγματιστείτε.

9. The Evil Dead (1981) 


Κόστισε $375.000
Έκανε    $29 εκατομμύρια


Συμμαθητές από το σχολείο, ο Sam Raimi και ο Bruce Campbell
έφτιαχναν βιντεάκια και μία μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία το 1977, όταν τόλμησαν να κάνουν κάτι μεγαλύτερο, το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα καλύτερα horror όλων των εποχών και ο Campbell να αποκτήσει super star status στο χώρο των horror fans. 


8. Saw (2004) 

Κόστισε $1 εκατομμύριο
Έκανε    $100 εκατομμύρια


Το αρχικό Saw
έφτιαξε τη καριέρα του σκηνοθέτη James Wan και του συν-σεναριογράφου Leigh Whannell, χάρισε συνολικά $1 δις στο studio που το εμπιστεύτηκε και άλλαξε τις ταινίες τρόμου κατά τη τελευταία δεκαετία. 


7. Friday the 13th  (1980) 

Κόστισε $500.000
Έκανε    $60 εκατομμύρια


Με νεαρούς ηθοποιούς τύπου ‘good-looking kids who might see in a Pepsi commercial’ και πολλές αναστολές από τους παραγωγούς (‘a piece of shit’), το Friday the 13th
είναι μια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που γυρίστηκαν ποτέ και χάρισαν στα studio ένα franchise που έβγαλε αμέτρητα δολάρια. 

Και ακόμα βγάζει.  


6. Open Water (2003) 

Κόστισε $150.000
Έκανε    $50 εκατομμύρια


Η ταινία - που χρηματοδοτήθηκε από τον σκηνοθέτη Chris Kentis
και τη γυναίκα του Laura Lau και αγοράστηκε από τη Lionsgate για $2,5 εκατομμύρια μετά τη προβολή του στο φεστιβάλ του Sundance – είναι ένας συνδυασμός έξυπνου σεναρίου και καλού cast, και αποδεικνύει ότι το budget δε σημαίνει τίποτα. 


5. Halloween (1978) 

Κόστισε $325.000
Έκανε    $70 εκατομμύρια


Για να εξοικονομήσουν χρήματα, το cast and crew αγόραζε χάρτινα φύλλα και τα άπλωνε στο σετ, για να δείξει ότι ήταν φθινόπωρο (ενώ γυριζόταν άνοιξη στη Καλιφόρνια), και τα μάζευε το βράδυ για να τα ξαναχρησιμοποιήσει την επομένη.

Με μια μάσκα του Star Trek από το τοπικό κατάστημα, το Halloween του John Carpenter συνεχίζει να τρομάζει τον κόσμο, παρά τα άθλια sequels και κάποιες ατυχέστατες προσπάθειες για remake.  



4. Mad Max (1979) 

Κόστισε $650.000
Έκανε    $100 εκατομμύρια


Ο σκηνοθέτης George Miller μάζευε χρήματα για να κάνει τη ταινία δουλεύοντας στην εντατική νοσοκομείων, ενώ ο Mel Gibson ήταν τόσο άγνωστος στο αμερικάνικο κοινό που δεν εμφανιζόταν καν στο trailer της ταινίας.

Παρόλα αυτά, το Mad Max έγινε ίσως η καλύτερη post apocalyptic ταινία και ένα old time classic. 



3. Night of the Living Dead (1968) 

Κόστισε $114.000
Έκανε    $110 εκατομμύρια


Την επιτυχία του low budget φιλμ συνοψίζουν δύο λέξεις μόνο: George Romero. 


Η παραγωγή ήταν τόσο φτωχή ακόμα και για τον καιρό εκείνο, που χρησιμοποιήθηκε σιρόπι σοκολάτας αντί για ψεύτικο αίμα!

Η Columbia Pictures ήταν η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρθηκε να διανέμει τη ταινία, αλλά κι αυτή έκανε πίσω γιατί το φιλμ ήταν μαυρόασπρο, σε μια εποχή που όλοι ήταν εκστασιασμένοι με το new color cinema. 



2. The Blair Witch Project (1999) 

Κόστισε $60.000
Έκανε    $250 εκατομμύρια


Χωρίς σενάριο, με τους τρεις πρωταγωνιστές να αυτοσχεδιάζουν και να γνωρίζουν μόνο τα βασικά από το φιλμ, καθώς και με ένα έξυπνο και μοναδικό για την εποχή promo που έλεγε ότι όλα όσα υπήρχαν στη ταινία ήταν αληθινά (μερικοί το πιστεύουν ακόμα), το Blair Witch Project ήταν μια πραγματικά τρομακτική ταινία που δημιούργησε ένα νέο είδος ταινιών, αυτά των found footage. 



1. Paranormal Activity (2007) 

Κόστισε $15.000
Έκανε    $195 εκατομμύρια


Ένας Εβραίος αγόρασε μια high def κάμερα και έφτιαξε με ελάχιστα χρήματα το πιο τρομακτικό φιλμ εδώ και χρόνια, και το πιο κερδοφόρο ανεξαρτήτως genre.

Μάλιστα, τα τζιμάνια της Dreamworks
ήθελαν να το κάνουν remake με μεγαλύτερο budget και γνωστούς ηθοποιούς και να μην το βγάλουν ως είχε στις αίθουσες, παρά μόνο ως extra feature στο dvd!
 
Η Paramount
το τσίμπησε και …κάποιοι πρέπει να έχασαν τη δουλειά τους.