Header Ads

Μεταφυσική Δραστηριότητα 4 - Paranormal Activity 4 review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Το διάσημο και υπερ-επιτυχημένο horror franchise κυκλοφόρησε και φέτος με εντυπωσιακή θα λέγαμε συνέπεια, μια ακόμη συνέχεια της γνωστής found footage συνταγής.

Με ίδια ομάδα πίσω από τις κάμερες, ίδια κι απαράλλαχτη αισθητική κι εξίσου χαμηλό budjet, οι δημιουργοί της σειράς δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την πρόθεση τους να εκμεταλλευτούν μέχρι εσχάτων το κινηματογραφικό και εισπρακτικό φαινόμενο που λέγεται Paranormal Activity.

Κι όχι άδικα αν με ρωτάτε, μιας και με ελάχιστα μέσα κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι τόσο πετυχημένο και μεγάλο, που ούτε ο πιο φιλόδοξος άνθρωπος του κόσμου θα μπορούσε να φανταστεί.

Αυτή τη φορά το φιλμ δεν αποτελεί prequel όπως το πολύ καλό τρίτο μέρος, ούτε μας παρουσιάζει μια (σχεδόν) αποκομμένη από το πρώτο ιστορία στοιχειώματος, όπως έγινε στο μέτριο δεύτερο, αντιθέτως συνεχίζει τη διήγηση  των γεγονότων από εκεί που την αφήσαμε στο Paranormal Activity 2, αφού πρώτα όμως μας φρεσκάρει τη μνήμη με ένα ολιγόλεπτο recap.

Έτσι μετά από τα συνταρακτικά γεγονότα των τριών πρώτων ταινιών, γινόμαστε μάρτυρες της μεταφυσικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο σπίτι μιας νέας οικογένειας, η οποία κατά περίεργο τρόπο θα βρεθεί αναμεμειγμένη με τα γεγονότα που προηγήθηκαν και τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις οντότητες που τρομοκράτησαν τις οικογένειες των Katie και Kristi.




Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η ιστορία αυτή τη φορά επικεντρώνεται στην έφηβη Alex (Kathryn Newton, Bad Teacher) και τον οικογενειακό της περίγυρο.

Όλα κυλούν ομαλά για την ίδια και την οικογένεια της, τουλάχιστον μέχρι  τη στιγμή που στο διπλανό σπίτι μετακομίζει η γνωστή μας από τα προηγούμενα Katie (Katie Featherstone, Paranormal Activity 3), μαζί με τον 6χρονο γιο της, Robbie.

Όταν ο μικρός Robbie ξεκινά να αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τον συνομήλικο γιο της οικογένειας, Wyatt, τα πράγματα παίρνουν παράξενη τροπή και ανεξήγητα φαινόμενα  ταράζουν ξαφνικά την ήρεμη ζωή τους.

Και ενώ οι περισσότεροι αγνοούν αυτήν την περίεργη δραστηριότητα, η Alex μαζί με τον φίλο της Ben (Matt Shively), προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο καταγράφοντας με τις κάμερες των υπολογιστών της οικογένειας όλους τους χώρους του σπιτιού.

Τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής  βάζουν την νεαρή κοπέλα  σε βάσιμες υποψίες πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο, κάτι που συσχετίζει με την προσωρινή φιλοξενία του 6χρονου Robbie.

Η μεταφυσική δραστηριότητα εντός τους σπιτιού όμως όλο και εντείνεται, με αποτέλεσμα τα τρομαχτικά γεγονότα να αυξηθούν με καταιγιστικούς ρυθμούς, φέρνοντας την οικογένεια μπροστά σε αποκαλύψεις που θα συγκλονίσουν…


Το Paranormal Activity 4 παρόλο που έκανε άνοιγμα τριημέρου στην Αμερική μικρότερο του προηγούμενου ($29 εκατομμύρια έναντι $52,5 εκατομμυρίων του PA3) τα κατάφερε για άλλη μια φορά περίφημα στα ταμεία, παρά τη σωρεία κακών κριτικών που προσπάθησαν να το πλήξουν.

Πολλοί βέβαια ήταν εκείνοι που παρατήρησαν έντονα σημάδια κόπωσης στο franchise,κατηγορώντας το τέταρτο αυτό μέρος ως μια ακόμη βαρετή και άνευρη «ξεπέτα» που δεν είχε να προσφέρει τίποτα το καινούριο.

Κι ενώ λοιπόν όλο αυτό το αρνητικό hype (4.5 στο Imdb) με έκανε να κρατώ μικρό καλάθι (πιο μικρό δε γίνεται) πριν την προβολή, η θέαση του φιλμ με εξέπληξε ευχάριστα και με έκανε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο τους Henry Joost και Ariel Schulman που υπέγραψαν  και το απολαυστικότατο τρίτο μέρος.


Καταρχάς, για άλλη μια φορά υπάρχει εξέλιξη τόσο στην κινηματογράφηση - όπου παρακολουθούμε τα γεγονότα μέσα από τις κάμερες των υπολογιστών  των μελών της οικογένειας - όσο και στην δομή της ιστορίας, δένοντας πολύ έξυπνα τις υπο-ιστορίες όλων των προηγούμενων chapters.

Ο ρυθμός βέβαια είναι φανερά πιο αργός από τις προηγούμενες φορές και οι τρομαχτικές εκπλήξεις λιγότερες, αλλά ευτυχώς στην πλειοψηφία τους ικανοποιητικές.

Όσο δε, πλησιάζουμε στο έντονο και αληθινά τρομαχτικό τελευταίο δεκάλεπτο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα  πραγματικά ξεχωριστό found footage horror που κόβει την ανάσα με την κλιμακούμενη έντασή του.

Σε πολλούς, ανάμεσα τους κι εγώ, ίσως αφήσει την αίσθηση πως τώρα θα έπρεπε να ξεκινήσει το πραγματικό φιλμ, αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση νομίζω πως το δίδυμο των σκηνοθετών το έκλεισε – τουλάχιστον για φέτος - πολύ εντυπωσιακά.

Ως σύνολο βρήκα το τέταρτο αυτό μέρος το ίδιο καθηλωτικό με το τρίτο, με σενάριο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και σκηνές που προκαλούν πραγματικό τρόμο στο θεατή.


Και το πιο σημαντικό… υπάρχει μια συνέπεια κι ένα όραμα που καλά κρατεί, δείχνοντας σε αντίθεση με άλλα franchise (βλέπε [REC] 3) ότι οι δημιουργοί τηρούν συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης που δε σκοπεύουν να προδώσουν στο όνομα του εύκολου εντυπωσιασμού (Καλά γι’ αυτό δεν παίρνω κι όρκο!).

Σίγουρα όμως καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις εξελίσσοντας, όσο αυτό είναι επιτρεπτό, την αρχική έξυπνη και κερδοφόρα ιδέα, γοητεύοντας για ακόμη μια φορά εκατομμύρια θαυμαστές των ταινιών τρόμου.

Μέχρι λοιπόν το επερχόμενο πέμπτο μέρος σας προτείνω να μη χάσετε αυτήν την ανατριχιαστική κινηματογραφική εμπειρία, ακόμα κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει κάποιο από τα προηγούμενα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του θα σας καθηλώσει και στο σημείο που ίσως νιώσετε πως αρχίζει  να σας κουράζει, θα σας πιάσει αδιάβαστους με το πιο-scary-πεθαίνεις φινάλε του!

Προσωπικά είχα καιρό να τρομάξω  έτσι και νομίζω ότι αυτό τελικά είναι το ζητούμενο από μια τέτοια ταινία.


Γιατί  πέρα από ένα τρομαχτικό poster ή ένα έξυπνα φτιαγμένο trailer αυτό που μετράει περισσότερο είναι οι ταινίες τρόμου που βλέπουμε όχι μόνο να φαίνονται τρομαχτικές αλλά και να είναι!



 
Paranormal Activity 4 trailer από Horrorant