Header Ads

Γιατί πρέπει να βλέπετε τα original πριν τα remake


Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Texas Chain Saw Massacre, Carrie, Evil Dead.
Όλες καταπληκτικές ταινίες, όλες γίνονται remake.

Ανυπομονώ για τα άλλα δύο (το πρώτο το είδαμε) και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μεγάλες επιτυχίες στο box-office.

Το μόνο που με προβληματίζει ως γνήσιο fan του τρόμου, είναι το κατά πόσο η νέα γενιά που ενδιαφέρεται να δει τα παραπάνω remakes, θα κάνει το κόπο να δει τα original πρώτα.

Θα μου πείτε, μπορείς να απολαύσεις μια ταινία και χωρίς να γνωρίζεις τίποτα γι' αυτήν.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, ξέρεις ότι έχει προηγηθεί το πρωτότυπο.

Αυτό το θέμα απευθύνεται στους αναγνώστες του Horrorant που συχνά παραλείπουν να δουν ένα φιλμ που ήταν τόσο καλό (σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοφυές) ώστε να γεννήσει ένα franchise, ή απλώς ένα remake, γιατί δεν θέλει να μπει στον κόπο να παρακολουθήσει κάτι που είναι μερικά χρόνια παλαιότερο.


Είναι σαν να θέλεις να γράψεις μια κριτική ενός βιβλίου και να αποφασίσεις να δεις την ταινία, αντί να διαβάσεις το βιβλίο!

Καταλαβαίνεις τη γενική ουσία του τι συμβαίνει, αλλά ποτέ δεν θα το αγαπήσεις και σίγουρα ποτέ δεν θα συλλάβεις την αίσθηση και το πόσο όμορφο ήταν στη δημιουργία του.

Μπορεί να μην χρειάζεται να δεις το The Texas Chain Saw Massacre του 1974 για να καταλάβεις τί συμβαίνει στην version του 2012, μπορεί να μην χρειάζεται να έχεις παρακολουθήσει τις αλχημείες του Ash το 1981 για να απολαύσεις το remake, αλλά το να μην το κάνεις είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του κινηματογράφου τρόμου, σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό των θεατών που τρελαίνονται για το Saw 12, αλλά αγνοούν εντελώς τα πρωτότυπα ή οτιδήποτε indie, εκτός αν αυτό γίνει must επιτυχία και τους ‘επιβληθεί’ από το buzz.

Θα πρέπει να βλέπετε το πρωτότυπο πάντα πρώτο.
Χωρίς το πρωτότυπο, το remake δεν θα υπήρχε.
Χωρίς να δεις το πρωτότυπο, δεν μπορείς να καταλάβεις τι προσπαθεί να επιτύχει ο σκηνοθέτης στη ταινία, τι εννοεί ή ποιο μήνυμα θέλει να περάσει.

Ξέρω ότι κάποιοι θα διαφωνήσουν, λέγοντας ότι όλες τις ταινίες μπορείς (και πρέπει) να τις απολαμβάνεις χωρίς οποιοδήποτε πλαίσιο κανόνων.
Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά εδώ μιλάμε για μια γενική αδιαφορία σε οτιδήποτε δεν είναι μοντέρνο ή δεν έχει ρεύμα.

Παλικάρια (και απευθύνομαι στους νεαρούς), μερικά σπουδαία πράγματα συνέβησαν πριν γεννηθείτε!
Επειδή η ταινία είναι 30 ετών, ή είναι ασπρόμαυρη, ή μη-Αγγλόφωνη, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να τη δείτε!

Το αντίθετο, κατά 90% θα δείτε μια ταινία που είναι πολύ πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε θα κυκλοφορήσει φέτος.
Γιατί κάποιοι τα κάνανε τα πράγματα καλύτερα τότε.

Δε ξέρω ποιο είναι το νόημα να βλέπεις όλες τις mainstream ταινίες τρόμου της χρονιάς (που θα τις έχεις ξεχάσει σε λίγους μήνες, εκτός από κανα δυο …αν είναι καλή χρονιά), και να μην έχεις δει μερικά από τα παλιά επικά φιλμ τρόμου, που στο κάτω κάτω ενέπνευσαν εμάς τους μεγαλύτερους να ασχολούμαστε με τις ταινίες τρόμου εξ’αρχής.

Εμείς εδώ στο Horrorant θα αυξήσουμε τις στήλες σχετικά με τα oldies but goodies (Horrorant Classics, Revival 80’s κλπ) με στόχο να κάνουμε τους νεαρότερους και τους …τεμπελάκους, ακόμα φανατικότερους horror fans.
Γιατί αν δεις τα original, θα πωρωθείς, δε μπορεί.

Πραγματικά ελπίζω το Evil Dead και το Carrie να είναι υπέροχες ταινίες και να τις απολαύσετε, αλλά κάντε μου μια χάρη.


Δείτε τα original πρώτα.
Υπάρχει λόγος που έγιναν classics.