Header Ads

Dead Shadows review

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

Ο Γαλλικός τρόμος σε έχει αγγίξει τα τελευταία χρόνια, δε μπορεί.

Σαν horror fan, έχεις σοκαριστεί από τους απίστευτους Μάρτυρες, έχεις λατρέψει σκηνοθέτες που – δυστυχώς – εξαργύρωσαν την επιτυχία τους στο Hollywood, και έχεις τολμήσει να συγκρίνεις το Γαλλικό σινεμά τρόμου με την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα του Ισπανικού.

Και εκεί που ξενέρωσες κάπως με τα πιο πρόσφατα (θυμάται κανείς το Livide;), το Dead Shadows έρχεται να σου επιστήσει τη προσοχή στη νέα γενιά French horror, που δείχνει αποφασισμένη να μην παραδοθεί αμαχητί στη μάχη για τον καλύτερο Ευρωπαϊκό τρόμο.

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του David Cholewa είναι ένας φόρος τιμής στο σινεμά του John Carpenter και του Steven Spielberg και έχει επιρροές από το έργο του H.P. Lovecraft (όπως λέω και στο tagline του ελληνικού poster).

Το Dead Shadows αφηγείται την τρομακτική ιστορία ενός νεαρού αγοριού, του Chris (Fabian Wolfrom), του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν βάναυσα πριν από 11 χρόνια, την ίδια ημέρα που ο κομήτης του Haley έγινε ορατός από τη Γη.

Απόψε, ένας νέος κομήτης θα εμφανιστεί και οι ένοικοι ενός κτιρίου  ετοιμάζουν ένα πάρτι για να γιορτάσουν το γεγονός.


Σε αυτό το πάρτι θα είναι και η Claire (Blandine Marmigere) …και ο Chris πρέπει να πάει να τη βρει.

Καθώς πέφτει η νύχτα, ο Chris παρατηρεί ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να ενεργούν παράξενα - και φαίνεται ότι αυτό έχει σχέση με κάποιο τρόπο με τον κομήτη. 


Έχουν γίνει βίαιοι και παρανοικοί, και σε λίγο θα αρχίσουν να μεταλλάσσονται σε κάτι …πέρα από αυτόν τον κόσμο.

Σε έναν αγώνα επιβίωσης, ο Chris θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το κτίριο με τη βοήθεια ενός οπλισμένου και σαρκαστικού ενοίκου (John Fallon, Saw 2), και να βρει τη Claire που προφανώς χρειάζεται βοήθεια.

Όταν είδα το Dead Shadows κάπου τον Γενάρη, ενθουσιάστηκα.
Είναι μια ταινία εξαιρετική τεχνικά, με γρήγορο ρυθμό, πολλές ‘what the fuck’ στιγμές, καλές ερμηνείες, και διασκεδαστική όσο δεν φανταζόμουν.

Αν ήταν και λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια, θα είχε όλα όσα ζητάω από ένα καλό sci-fi horror.

Όσοι από το team του FilmBoy το είδαμε στο SFF-Rated, είχαμε να λέμε για τα τεχνικά.
Αν αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Cholewa, θα πρέπει να περιμένουμε μια λαμπρή καριέρα.

Καθαρή και ζωντανή εικόνα, έξυπνες γωνίες, καθόλου αργό μοντάζ που κρατά το ρυθμό σε υψηλά επίπεδα, ατμόσφαιρα που σε κάνει πάντα να περιμένεις κάτι αναπάντεχο να συμβεί (και τις περισσότερες φορές, συμβαίνει) και φωτογραφία επιπέδου big budget movie.Τα εφέ είναι επηρεασμένα από τη μυθολογία Lovecraft αλλά και από το The Thing του John Carpenter και είναι άκρως πειστικά σχεδόν σε ολόκληρη τη ταινία.

Λέω σχεδόν, γιατί ένα εκπαιδευμένο μάτι θα διακρίνει κάποιες ατέλειες όσο πλησιάζουμε στο φινάλε.

Επιπλέον, οι action σκηνές είναι δυνατές και ειδικά η sex scene (ολόκληρη και uncut, όχι όπως φαίνεται στο trailer) θα έμπαινε εύκολα στις πιο Ακραίες Σκηνές Σεξ σε ταινίες τρόμου.

Στις δικές μου κριτικές σπάνια θα δείτε αναφορά στο soundtrack, αλλά οφείλω να σταθώ στη μουσική του Dead Shadows.

Η επιμέλεια της μουσικής είναι του Alan Howarth, του ανθρώπου που στην 35ετή καριέρα του έχει συνδέσει το όνομά του με τις περισσότερες δουλειές του John Carpenter, από το The Thing μέχρι το Escape from New York (του οποίου το poster άλλωστε βλέπουμε και μέσα στη ταινία), αλλά και ταινίες όπως το Army of Darkness του Sam Raimi ή το Total Recall του Paul Verhoeven.

Από το soundtrack μπορείτε να πάρετε μια γεύση, εδώ.

Ακόμα και στις ερμηνείες το επίπεδο είναι υψηλό, με τον πιτσιρικά Fabian Wolfrom να κλέβει καρδιές και να έχει μπροστά του μια λαμπρή καριέρα, και τον έμπειρο action man Fallon να δίνει το κάτι παραπάνω, μολονότι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο ρόλο.

Το Dead Shadows είναι μια low budget ταινία που μοιάζει με Χολιγουντιανή παραγωγή.

Με 75 λεπτά διάρκεια, όχι μόνο δεν κουράζει αλλά θα σε γεμίσει εικόνες, δράση, fun.

Και αν είναι αυτό το μέλλον του νέο-γαλλικού σινεμά τρόμου, εγώ τρίβω τα χέρια μου. 
Dead Shadows trailer (Greek subs) από FilmBoy-gr