Header Ads

Οι ταινίες τρόμου στο φεστιβάλ Καννών


Γράφει ο Γιάννης Χατζόπουλος.

Το μεγαλύτερο Ευρωπαικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, αυτό των Καννών, ολοκληρώθηκε και φέτος με τη γαλλική ταινία Blue is the Warmest Color να σηκώνει τον Χρυσό Φοίνικα και τους ηθοποιούς Bruce Dern (Nebraska) και Berenice Bejo (The Past) να κερδίζουν τα βραβεία ερμηνειών. 

Οι Κάννες σε αντίθεση με φεστιβάλ όπως το Sundance ή το South by Southwest δεν είναι γνωστές για τη προβολή ταινιών τρόμου, παρότι εκεί πραγματοποιούνται πωλήσεις ταινιών ανεξάρτητα αν αυτές συμμετέχουν στο διαγωνιστικό. 

Το Maniac κέρδισε πέρσι τις εντυπώσεις στο φεστιβάλ, ενώ φέτος το κοινό είχε την ευκαιρία να δει ταινίες από γνωστά ονόματα του χώρου όπως αυτά των Jim Jarmusch και Takashi Miike.

Μία ταινία που ακούστηκε πολύ είναι το The Last Days on Mars του Ruairi Robinson στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Liev Schrieber, Elia Koteas, Romola Garai και Olivia Williams

Με το ταλαντούχο καστ, η ταινία μας μεταφέρει στον Άρη όπου θα βρεθεί ένας ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι...



Τι θα γίνει όμως όταν τα μέλη της αποστολής πεινάσουν για άλλους ανθρώπους και φέρουν τον ιό στη γη; 

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ζόμπι δεν είναι πολλές, έτσι περιμένουμε μέσα στο 2013 ή ακόμα και το 2014 να δούμε τη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία που χρηματοδοτήθηκε και από το Irish Film Board.

Ο Jim Jarmusch πήγε φέτος στις Κάννες με μία ταινία τρόμου με βαμπίρ που έχει τίτλο Only Lovers Left Alive και πρωταγωνιστές δύο πολύ μεγάλα ονόματα, την Tilda Swinton και τον Tom Hiddleston
Οι δυο τους υποδύονται τα βαμπίρ Eve και Adam αντίστοιχα. 

Πρόκειται για ένα ζευγάρι που είναι ερωτευμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια και θα πρέπει τώρα να ζήσει χώρια. 

Η Eve στην Tangiers μαζί με τον αθάνατο Christopher Marlowe (John Hurt) και ο Adam στο Detroit. 
Το καστ περιλαμβάνει επίσης τους Jeffrey Wright και Mia Wasikowska

Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, δεν πρόκειται να δούμε μία συνηθισμένη ταινία τρόμου. 
Το πρωταγωνιστικό δίδυμο πάντως την κάνει must για τη φετινή χρονιά. 

 

Μετά τη συμμετοχή στο Sundance, πήγε και στις Κάννες το We Are What We Are του Jim Mickle

Πρόκειται για remake Μεξικάνικης ταινίας του 2010 που παρουσιάζει μία οικογένεια που θεωρεί πως προκειμένου να γλυτώσει από μεγάλες τραγωδίες, είναι σωστό να τρώει σάρκα. 

Πολύ καλά λόγια ακούστηκαν για τη ταινία που περιλαμβάνει πολύ καλές ερμηνείες και έχει αρκετό χιούμορ και αηδιαστικές σκηνές.

 

Ο Takashi Miike δεν ηρεμεί και παρότι η καινούργια του ταινία Shield of Straw δεν είναι τρόμου, πάντοτε ελκύει θεατές που αγάπησαν ή σιχάθηκαν τα Audition και Ichi the Killer

Πέντε αστυνομικοί κυνηγούν ένα διαβόητο δολοφόνο παιδιών στην καινούργια του ταινία, που περιέχει χαρακτηριστικές σκηνές σκληρής βίας και δίχασε και περισσότερο απογοήτευσε κοινό και κριτικούς.

 Μια ταινία που λένε πως θα φτάσει μέχρι τα Όσκαρ εξαιτίας της ερμηνείας του πρωταγωνιστή της Robert Redford, είναι το  All is Lost του J.C. Chandor
Ο μεγάλος ηθοποιός υποδύεται έναν άνθρωπο που ταξιδεύει μόνος του στον Ινδικό Ωκεανό. 

Όταν έρχεται σε σύγκρουση με ένα φορτίο θα αρχίσει να βυθίζεται και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση. 

Χωρίς σχεδόν καθόλου διάλογο, η ταινία κέρδισε τις εντυπώσεις και θα την ακούσουμε αρκετά τους επόμενους μήνες.

 

Η ταινία για την οποία ακούσαμε τα περισσότερα είναι σίγουρα το Only God Forgives του Nicolas Winding Refn

Η συνέχεια του πολύ πετυχημένου με κοινό και κριτικούς Drive που τοποθετείται στη Bangkok γιουχαρίστηκε από μερίδα κριτικών και οι εντυπώσεις ήταν ακραίες, με άλλους να το αγαπούν και άλλους να το κατηγορούν για υπερβολική βία, αργή αφήγηση και την απουσία ιστορίας. 

Η ταινία που προσωπικά περιμένω περισσότερο από όλες (και θα δούμε στη χώρα μας), ακούγεται πως θυμίζει περισσότερο το εξαιρετικό αλλά περίεργο Valhalla Rising οπότε παρότι θα βρει το κοινό του, σίγουρα θα διχάσει το κοινό.

Τέλος υπήρχαν και ταινίες τρόμου που δεν ακούστηκαν το ίδιο λόγω του χαμηλότερου προϋπολογισμού τους. 

Στο Γερμανικό Nothing Bad Can Happen ένας νεαρός μπαίνει σε μία βίαιη θρησκευτική ομάδα, ενώ στο υπερβολικά βίαιο Μεξικάνικο Heli, μία οικογένεια βρίσκεται ανάμεσα στον πόλεμο ναρκωτικών κοντά στα σύνορα. 

Η ταινία αυτή κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και θα τη δούμε στη χώρα μας από την AMA Films



Τελευταία ταινία το Raze με πρωταγωνίστρια τη Zoe Bell ως μία από τις δύο γυναίκες που απήχθησαν και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν άλλες 50 γυναίκες χωρίς κανένα όπλο.

Ποιες από τις ταινίες που προβλήθηκαν στις Κάννες θέλετε εσείς να δείτε;