Header Ads

Classics: Ζουν Ανάμεσά μας - They Live (1988)

Το They Live είναι ένα ακόμα μίνι αριστούργημα από το θρυλικό σκηνοθέτη/σεναριογράφο John Carpenter που όταν κυκλοφόρησε το 1988 σημείωσε μικρή επιτυχία. 

Είδε όμως το κοινό του συνεχώς να μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων και το μήνυμα του, που κρύβεται πίσω από την b-movie αισθητική, είναι απίστευτα επίκαιρο.

Ο Nada, που υποδύεται ο πρώην wrestler Roddy Piper, φτάνει στο Los Angeles που μαστίζεται από ανεργία, προκειμένου να βρει δουλειά. 

Τα πάντα θα αλλάξουν για το μεγαλόσωμο χαιτά, τη μέρα που θα βρει ένα κουτί που περιέχει πολλά ζευγάρια με γυαλιά ηλίου. 

Όταν τελικά δοκιμάζει ένα από αυτά αρχίζει να βλέπει τον κόσμο διαφορετικά και διαπιστώνει πως οι άνθρωποι βομβαρδίζονται από την κυβέρνηση και τα media με υποσυνείδητα μηνύματα που τους διατάζουν να "μην αμφισβητούν την εξουσία", "να υπακούν" και άλλα τέτοια. 

Ακόμη πιο τρομακτικό είναι το γεγονός πως άνθρωποι που φαίνονται κανονικοί χωρίς τα γυαλιά, είναι στην πραγματικότητα εξωγήινοι. 
Ο Nada θα προσπαθήσει με τη βοήθεια του φίλου του Frank (Keith David) να σταματήσει την προσπάθεια των εξωγήινων να κατακτήσουν τη Γη.

Η καριέρα του John Carpenter έπιασε πάτο με την οικονομική αποτυχία του εξαιρετικού "Big Trouble in Little China" και ο σκηνοθέτης κλασικών ταινιών όπως τα "The Thing" , "Escape from NY" και "Halloween" δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει. 


Το They Live είναι το τελευταίο σενάριο που έγραψε μόνος του και η τελευταία, αν και όχι "μεγάλη", επιτυχία που είχε στα ταμεία. 

Με τον Carpenter να μην μπορεί να βρει χρηματοδότηση για τις ταινίες που θέλει να κάνει και την ποιότητα των ταινιών του να πέφτει τις επόμενες δεκαετίες, είναι αστείο το γεγονός πως στούντιο χρηματοδοτούν remake παλαιών ταινιών του ή πως πολλές από τις ταινίες του (βλέπε το The Thing) έχουν σημειώσει απίστευτη επιτυχία σε όποιο μέσο home entertainment έχουν κυκλοφορήσει.

Με μία συνομωσιολογική ιδέα που είναι εντελώς ξεκάθαρη, το They Live καταφέρνει να συνδυάσει χιούμορ και over the top καταστάσεις με μηνύματα που 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. 



Έτσι λοιπόν, στο πρώτο μισό της ταινίας το σασπένς συνεχώς ανεβαίνει μέχρι να καταλάβει ο Nada πως είμαστε θύματα υποσυνείδητων μηνυμάτων που στόχο έχουν να οδηγήσουν την κοινωνία στην καταναλωτική μανία, και πως εξωγήινοι που μπορούν να αντικατασταθούν από πραγματικά πρόσωπα, έχουν καταλάβει ανθρώπινα σώματα.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται τρομακτικά και πολύ κοντά στην πραγματικότητα που ζούμε, ο Carpenter με τη βοήθεια του Roddy Piper, για τον οποίο γράφτηκε ο κεντρικός ρόλος, χαρίζουν αστείες σκηνές και θρυλικές ατάκες όπως τη χαρακτηριστική "I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum." που δεν υπήρχε στο σενάριο και πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής. 


Κορύφωση βέβαια όλων η σκηνή όπου οι δύο φίλοι Nada και Frank πλακώνονται για 6 λεπτά προκειμένου ο ένας να φορέσει τα γυαλιά στον άλλο ώστε να δει την "πραγματικότητα".

Το They Live είναι μία από τις ταινίες που έχουν επηρεάσει έντονα την τηλεόραση και το σινεμά μέχρι σήμερα και δείχνει το πόσο μπροστά από την εποχή του βρισκόταν ο John Carpenter, που εδώ παραδίδει μία από τις καλύτερες ταινίες του. 


Φήμες που θέλουν τη ταινία να αποχωρεί από τις αίθουσες δύο μόλις βδομάδες από την κυκλοφορία της μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως όντως ενόχλησε κάποιους... 





They Live (1988) trailer από Horrorant