Header Ads

V/H/S 2 review

Μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του πρώτου V/H/S, το δεύτερο μέρος ήταν απλά θέμα χρόνου.

Βλέποντας τους κριτικούς με το μέρος τους και τις εισπράξεις να κινούνται σε ιδιαιτέρως ικανοποιητικά επίπεδα, οι παραγωγοί μάζεψαν μερικούς από τους καλύτερους νέους σκηνοθέτες ταινιών τρόμου και χωρίς να χάσουν λεπτό, έβαλαν πλώρη για τη συνέχεια.

Ακόμα κι αν  κάποιοι δυσανασχέτησαν με το πρώτο εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας και του αρκετά πειραματικού found footage στυλ του, δεν γίνεται  να μην παραδεχτούμε πως έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο είδος των ψευδοντοκιμαντέρ τρόμου που εκτιμήθηκε δεόντως από τους horror fans που το ψάχνουν λίγο παραπάνω.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Filmboy Pictures την ξεχώρισε και την επέλεξε, ανάμεσα σε άλλες, για προβολή στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και η αιτία που μπήκε εύκολα στα καλύτερα του 2012.

Πάντως οι δημιουργοί φαίνεται να έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις αρνητικές κριτικές, με αποτέλεσμα να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή τόσο στη χρονική διάρκεια του δεύτερου φιλμ όσο και σε κάποια αμήχανα σημεία που έφεραν εκνευρισμό στους θεατές (π.χ. την κεντρική ιστορία που δένει τις υπόλοιπες μεταξύ τους ή το υπερβολικό κούνημα της κάμερας).


Αυτή τη φορά λοιπόν, παρακολουθούμε δύο ιδιωτικούς ερευνητές  να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση ενός νεαρού φοιτητή.

Η έρευνα τους οδηγεί στο σπίτι του αγνοούμενου και πιο συγκεκριμένα στο δωμάτιο του όπου αντικρίζουν ανοιχτές οθόνες τηλεόρασης και τριγύρω σκόρπιες βιντεοκασέτες που πιθανόν σχετίζονται με την εξαφάνιση του.

Η θηλυκού γένους ντεντέκτιβ αποφασίζει να τις παρακολουθήσει και το V/H/S 2 ξεκινά!

Η πρώτη βιντεοκασέτα περιλαμβάνει το Clinical Trials Phase 1 του Adam Wingard (V/H/S, The ABC’s of Death, You're Next) στο οποίο ένας νεαρός άνδρας μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που το κόστισε το ένα του μάτι, εγχειρίζεται με μια νέα μέθοδο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως  η όραση του.  


Με το νέο μάτι όμως αρχίζει να βλέπει γύρω του νεκρούς που τον στοιχειώνουν και θέλουν το κακό του. 
Τα πράγματα  περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν στο κατώφλι του εμφανίζεται μια όμορφη κοπέλα με παρόμοιο πρόβλημα.

Απλά συμπαθητικό το φιλμάκι του Wingard, λειτουργεί  κάπως σαν προθέρμανση για τη συνέχεια.

Ξεχωρίζει ο τρόπος κινηματογράφησης όπου βλέπουμε τα πάντα μέσα από το μάτι του πρωταγωνιστή και μια –δυο τρομαχτικές σκηνές, αλλά ως εκεί.

Στη δεύτερη ιστορία ονόματι A Ride in the Park βλέπουμε  έναν ποδηλάτη να μετατρέπεται σε ζόμπι ύστερα από το δάγκωμα που δέχεται από την αιμόφυρτη γυναίκα που λίγο πριν του ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια.


Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι παρακολουθούμε τα γεγονότα μέσα από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο κράνος του ζομπο-ποδηλάτη.

Πολύ πιο αιματηρό και διασκεδαστικό από το προηγούμενο, θα αγαπηθεί από τους fans των zombie-movies, οι υπόλοιποι όμως ούτε που θα το θυμάστε μετά από μερικές ώρες.


Η σκηνοθεσία ανήκει στον Eduardo Sanchez, ενός εκ των δύο δημιουργών του θρυλικού Blair Witch Project.
Διακρίνω μια εμμονή με τα δάση ή είναι ιδέα μου;

Στην τρίτη βιντεοκασέτα η (ζαβλακωμένη) ερευνήτρια θα βρει το Safe Haven του Timo Tjahjanto (The Raid), ένα μικρού μήκους φιλμ όπου ένα δημοσιογραφικό συνεργείο εισχωρεί στα άδυτα μιας μυστηριώδους αίρεσης με σκοπό να πιάσει λαβράκι.

Αυτό που συναντά όμως ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία.


Με διαφορά η πιο δυνατή ιστορία και σίγουρα το καλύτερο σημείο όλης της ταινίας.
Έντονο, ανατρεπτικό και ακραίο, περιλαμβάνει από μαζικές αυτοκτονίες και γραφικές δολοφονίες μέχρι τον ίδιο το σατανά!

Μια ευχάριστη έκπληξη από έναν σκηνοθέτη που ξέρει να χαρίζει συγκινήσεις στο θεατή.
Αν όχι ο μοναδικός, τότε ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να δείτε το V/H/S  2!

Στην τελευταία ιστορία που λέγεται Slumber Party Alien Abduction και η οποία μας έρχεται από τον Jason Eisener (Hobo with a Shotgun), παρακολουθούμε μια παρέα παιδιών και εφήβων να βρίσκονται μόνα στο σπίτι και να σκαρώνουν σκανταλιές και καψώνια.


Το γέλιο όμως τους κόβεται απότομα καθώς αντιλαμβάνονται μια εξωγήινη παρουσία να περιφέρεται στους χώρους του σπιτιού.
Τα περίεργα γεγονότα που θα συμβούν στη συνέχεια θα καταγραφούν από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο σκυλάκι της οικογένειας!

Η δεύτερη καλύτερη ιστορία του V/H/S 2 συνδυάζει χιούμορ, τρόμο και sci-fi στοιχεία που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Με ευρηματικότητα και φρέσκια ματιά ο Eisener μας κλείνει πονηρά το μάτι λίγο πριν τους τίτλους τέλους.

Ακόμα και μετά από μέρες, δεν έχω καταλήξει αν το V/H/S 2 είναι καλύτερο από το V/H/S.


Από άποψη αισθητικής και τα δύο βρίσκονται πολύ κοντά, όπως και σε ότι έχει να κάνει με τη δομή τους.
Επιπλέον, και τα δύο παρουσιάζουν μια δυσκαμψία στο περιεχόμενο τους με φιλμάκια άνισα μεταξύ τους, που άλλοτε ικανοποιούν κι άλλοτε απογοητεύουν.

Σίγουρα το δεύτερο κερδίζει από πλευράς εξοικονόμησης χρόνου, από την άλλη όμως στο σύνολο αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα και μια έντονη αίσθηση ανολοκλήρωτου.

Σαφώς και διαθέτει δυνατές στιγμές και μερικές πραγματικά καλές ιδέες, δεν απογειώνεται όμως ποτέ, πέφτοντας στην παγίδα των περισσότερων σπονδυλωτών ταινιών τρόμου.

Πάντως ακόμα κι αν δεν ενθουσιαστήκατε με το πρώτο, θα έλεγα να ρίξετε μια ματιά σε τούτο το σίκουελ, καθώς μερικά από τα πλέον ανερχόμενα ταλέντα του χώρου, που έπεται να μας απασχολήσουν ιδιαιτέρως στο μέλλον, έχουν βάλει την υπογραφή τους.

Εκτός αυτού όμως, θα περάσετε την ώρα σας αναίμακτα (τρόπος του λέγειν!), που σημαίνει δεν θα βαρεθείτε πολύ (ελέω ποικιλίας και σύντομης διάρκειας), ενώ ίσως τρομάξετε και λιγάκι με μερικές από τις ιστορίες που θα ξετυλιχθούν μπροστά σας.

Οπότε λοιπόν, ποπ κορν ανά χείρας, παγωμένο αναψυκτικό …και καλή σας διασκέδαση.


Νίκος Σιδεράς.




Release Date:
19 January, 2013 (Sundance Film Festival)
12 July, 2013 (USA)
V/H/S 2 trailer από Horrorant