Header Ads

Είσαι ο Επόμενος - You're Next review

Με πρεμιέρα σε διάφορα φεστιβάλ μέσα στο 2011 και πολύ υψηλό hype, το You're Next βρήκε διανομή το 2013 και έρχεται να ανανεώσει το κάπως κουρασμένο είδος home-invasion ταινιών και να παρουσιάσει στο κοινό μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς.

Οι γονείς Paul (Rob Moran, Star Trek Into Darkness) και Aubrey (Barbara Crampton, The Lords of Salem) οργανώνουν ένα μεγάλο δείπνο για τα παιδιά τους στο απομακρυσμένο εξοχικό τους. 


Πρώτοι στο εξοχικό φτάνουν ο Crispian (AJ Bowen, Chillerama) και η κοπέλα του Erin (Sharni Vinson, Bait), ενώ πριν νυχτώσει έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια για το τραπέζι. 

Όλα πηγαίνουν καλά και παρακολουθούμε τις συνηθισμένες διαφωνίες και τσακωμούς που μπορεί να υπάρχουν σε ένα οικογενειακό δείπνο ...μέχρι τη στιγμή που βέλη αρχίζουν να εκτοξεύονται από τα παράθυρα και έχουμε τα πρώτα θύματα. 

Μία ομάδα ατόμων που φοράνε μάσκες γουρουνιών έχει περικυκλώσει την οικογένεια και σκοτώνει κάθε μέλος της με τη σειρά. 

Σύντομα όμως οι κακοποιοί θα μάθουν πως ένα από τα θύματα έχει την ικανότητα να τους πολεμήσει.

Η πλοκή της ταινίας όπως και ο τίτλος της μάλλον θα παραπλανήσουν τους θεατές στο να πιστέψουν πως θα δούνε ένα ακόμα συνηθισμένο θρίλερ. 

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Με πρόθεση να προσεγγίσουν το θέμα με επιρροές από το Scream του Wes Craven και κλασικές home-invasion ταινίες όπως τα Home Alone και Straw Dogs (του 1971), ο σκηνοθέτης Adam Wingard και ο σεναριογράφος Simon Barrett (μία από τις προηγούμενες συνεργασίες τους είναι το "A Horrible Way to Die") παρουσιάζουν την ιστορία με πολύ ενέργεια, χιούμορ αλλά και δεξιοτεχνία. 

Γεγονός εντυπωσιακό, αν σκεφτείς πως παρότι προωθήθηκε από στούντιο, η ταινία χρηματοδοτήθηκε ανεξάρτητα, με τη βοήθεια ανερχόμενων ανθρώπων του κινηματογράφου που σίγουρα θα έχετε ακούσει αν ασχολείστε με το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά. 

Δύο από αυτούς είναι ο Joe Swanberg του φετινού hit Drinking Buddies και ο Ti West που προωθεί αυτόν τον καιρό την καινούργια ταινία του The Sacrament στο Τορόντο, που υποδύονται τον αδερφό του Crispian και το αγόρι της αδερφής του αντίστοιχα. 

Ειδικά ο Swanberg δίνει μερικές από τις καλύτερες κωμικές σκηνές της ταινίας, με highlight τις απορίες που έχει σχετικά με τα underground φεστιβάλ κινηματογράφου και τους καλλιτέχνες που πεθαίνουν για τη τέχνη τους.

Όσον αφορά τις ερμηνείες όμως, αυτή που κλέβει την παράσταση είναι ξεκάθαρα η Sharni Vinson που αντιστέκεται στα κλισέ τους είδους και πολεμάει τους κακοποιούς που εισέβαλαν στο σπίτι. 


Μία από τις πιο bad ass ερμηνείες της χρονιάς από την Vinson που μεταφέρει ατάκες όπως "I stuck a blender on his head and killed him" με ένα μοναδικό ύφος.


Υπάρχουν βέβαια μικρά προβλήματα, όπως το σκηνικό που είναι πολύ κοντινό σε άλλα πράγματα που έχουμε δει στο παρελθόν και, το πιο σοβαρό ίσως είναι ότι εξαιτίας της περίεργης αίσθησης χιούμορ των δημιουργών, χάνεται κάθε στοιχείο δράματος μπροστά σε όλο αυτό το μακελειό - αλλά και ο τρόμος δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. 

Ειδικά στο πρώτο 30λεπτό βλέπουμε περισσότερο jump scares που απλά θέτουν την ατμόσφαιρα. 

Πιστεύω όμως πως αυτός είναι και ο λόγος που η ταινία λειτουργεί, και δεν επιτρέπει σε κανένα σημείο, σε συνεργασία πάντα με το δυνατό editing, στο θεατή να βαρεθεί. 

Επίσης βοηθάει το γεγονός πως το τελευταίο 30λεπτο είναι εξαιρετικό και συνδυάζει ένα electric 80's μπιτάκι με πολύ τρέξιμο και μία εξαιρετική πρωταγωνίστρια. 

Βοηθάνε και μερικές σεναριακές ανατροπές που δεν είναι απαραίτητα πρωτότυπες αλλά ανεβάζουν το επίπεδο της συνηθισμένης ιστορίας που αρχικά περιμένουμε, ενώ χρησιμοποιείται πολύ καλά και το "Looking for the Magic" που ακούμε αρκετές φορές στη διάρκεια της ταινίας. 

Τέλος, έχουμε χαρακτήρες που έχουν κάτι ενδιαφέρον ή αστείο να πουν μέχρι να έρθει η σειρά τους να πεθάνουν. 
Σπάνιο φαινόμενο σε ταινία τρόμου.

Το You're Next είναι λοιπόν η απόδειξη πως αν κάνεις κάτι καλά και δίνεις ενέργεια χωρίς να επιτρέπεις το μπάτζετ να σε περιορίσει, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι που ο θεατής δεν έχει ξαναδεί. 


Με τρομακτικές σκηνές, μερικούς από τους πιο αστείους διαλόγους της χρονιάς αλλά και μία ερμηνεία δυναμίτης από την Sharni Vinson, είναι δύσκολο να μην περάσεις καλά βλέποντας το You're Next που είναι ταινία που θα αντέξει και σε πολλαπλές θεάσεις.

Στις αίθουσες από 12 Σεπτεμβρίου.

Γιάννης Χατζόπουλος.


Release Dates:
10 September, 2011 (Toronto Film Festival)
23 August, 2013 (USA)
12 September, 2013 (Greece)
 
You're Next trailer από Horrorant