Header Ads

Bait 3D review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Όσοι και όσες έχετε ήδη παρακολουθήσει το trailer του Bait 3D ξέρετε τι να περιμένετε, οι υπόλοιποι ίσως σκεφτείτε ότι σας κοροϊδεύω αν σας πω ότι η υπόθεση της ταινίας συνοψίζεται στη φράση: «καρχαρίες σε σουπερ μάρκετ»!

Από την άλλη θα μου πείτε, όλα τα έχουμε δει με σας…


Τι τίγρεις να κυνηγούν αθώα αυτιστικά αγοράκια παγιδευμένα στους τέσσερις τοίχους  ενός σπιτιού (Burning Bright), τι δολοφονικά ψάρια να εισβάλλουν σε παντός είδους τρύπες (Piranha 3D, Piranha 3DD), μέχρι όλα τα ζωντανά του ζωικού βασιλείου, όπως λύκους, αρκούδες και ελάφια, να εμπλέκονται σε ανομολόγητα λουτρά αίματος – αμφιβόλου ποιότητας (Rise of the Animals, Wolf Town)…

Κι από εγκλεισμούς όμως δεν έχετε παράπονο…


Από  κλειστοφοβικά  ATM και πορτ παγκάζ (Brake) μέχρι κελάρια γεμάτα μυστικά (Nailbitter, The Divide, Claustrofobia, The Pact) και αραχνιασμένες σοφίτες έτοιμες να εγκλωβίσουν μια για πάντα τους άτυχους επισκέπτες τους (Flowers in the Attic)…
Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Διαλέξτε λοιπόν μια ταινία με τρελαμένα ζώα από την πρώτη κατηγορία, μία από τη δεύτερη με τα κλειστοφοβικού τύπου horror, ρίξτε τες στο μίξερ, προσθέστε λίγο εξωπραγματικά κακό 3D, πετάξτε μέσα και τον τρελογιατρό-star  του Nip/Tuck Julian McMahon κι έτοιμο το Bait 3D!
Καλή (;) σας  απόλαυση!

Τι; Κάποιος ζήτησε και υπόθεση; 

Ε, πάρτε τη κι αυτή λοιπόν…



Σε μια ήρεμη παραλιακή κοινότητα της Αυστραλίας, οι πελάτες ενός υπόγειου σούπερ μάρκετ την ώρα που κάνουν αμέριμνοι τα ψώνια της ημέρας, δέχονται επίθεση από δύο αδέξιους κακοποιούς, οι οποίοι μέσα στον πανικό τους σκοτώνουν μια υπάλληλο.

Και πάνω σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή συμβαίνει το αναπάντεχο: ένα τεράστιο τσουνάμι καταπίνει την πόλη, εγκλωβίζοντάς  μια ετερόκλητη ομάδα αγνώστων - μεταξύ των οποίων οι ψιλό-άγνωστοι ηθοποιοί Xavier Samuel (The Twilight Saga: Eclipse), Sharni Vinson (Step Up 3D), Alex Russell (Chronicle), Phoebe Tonkin (Tomorrow, When the War Began) και Martin Sacks - στους περιορισμένων δυνατοτήτων χώρους του καταστήματος .

Παγιδευμένοι, με τα ορμητικά νερά να απειλούν να τους θάψουν ζωντανούς σε έναν υγρό τάφο, οι επιζώντες που κατάφεραν να ανασυρθούν στην επιφάνεια, ανακαλύπτουν ότι δεν είναι εντελώς μόνοι.


Το τσουνάμι έφερε μαζί του ανεπιθύμητους  - και ιδιαιτέρως αγριεμένους - επισκέπτες από τα βάθη του ωκεανού.

Τώρα, όχι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του πνιγμού, και τον οπλισμένο ληστή που συνεχίζει να απειλεί τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και κάτι πολύ πιο θανατηφόρο, που ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία: πεινασμένους μεγάλους λευκούς καρχαρίες!

Άραγε θα καταφέρουν να  φανούν δυνατοί και να λειτουργήσουν ομαδικά για να σώσουν το τομάρι τους ή θα γίνουν βορά στα σαγόνια των αγριεμένων θηλαστικών;
Η απόφαση είναι στο χέρι τους…


Το Bait 3D του Αυστραλού Kimble Rendall κυκλοφόρησε στην αγορά μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και αλλεπάληλες αναβολές, καθώς το αποτέλεσμα τόσο στο post-production όσο και στο pre-production δεν ικανοποιούσε με τίποτα παραγωγούς και δημιουργό.

Δεν είναι τυχαίο πως οι έξι (!) τελικοί σεναριογράφοι του, έσβηναν και ξανάγραφαν το κείμενο ολημερίς, για να καταφέρουν να βάλουν μια τάξη στο συνονθύλευμα ιδεών που είχε προκύψει από τους προηγούμενους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών από κινηματογραφικής άποψης κρίνεται επιεικώς "δεύτερο" και κακόγουστο, αλλά ταυτόχρονα ενοχικά διασκεδαστικό και κατά στιγμές απρόσμενα απολαυστικό.

Με αναφορές από όπου μπορείτε να φανταστείτε και δάνεια από b-movies του 80’, ακολουθεί τη μόδα των πρόσφατων θαλάσσιων horror τύπου Piranha, θυμίζοντας ίσως λίγο περισσότερο το αγωνιώδες Deep Blue Sea (ένα από τα 10 καλύτερα summer horror) αλλά με αισθητά μικρότερο budjet.

Όμως το ζήτημα δεν είναι τόσο ο χαμηλός προϋπολογισμός ή τα φθηνά εφέ, ούτε καν οι υπερβολές του σεναρίου και οι ήρωες-καρικατούρες, το πρόβλημα έγκειται στο ότι το Bait 3D στο μεγαλύτερο μέρος του, παίρνει τον εαυτό του παραπάνω απ' όσο πρέπει στα σοβαρά, τη στιγμή μάλιστα που ολόκληρη η ταινία βασίζεται σε μια εξωφρενικά - αν και πρωτότυπη - ηλίθια ιδέα.

Μια μεγαλύτερη δόση εύστοχου χιούμορ, κάπως πιο συγκρατημένες ερμηνείες από τους ηθοποιούς και λίγο παραπάνω αυτοσαρκασμός, θα έδιναν σίγουρα μια άλλη κατεύθυνση στο πόνημα του φιλόδοξου σκηνοθέτη.

Κι έτσι όμως, το τοπίο δεν είναι εντελώς γκρίζο, αντιθέτως μας χαρίζει κάποιες «φωτεινές» στιγμές που οι οπαδοί του τρόμου και της καφρίλας (ή και τα δύο μαζί) θα καταευχαριστηθούν.

Σίγουρα όποιος μπορέσει να ξεπεράσει τις απιθανότητες του σεναρίου και την εντονότατη παρέλαση υπερβολής θα περάσει ανεκτά έως ευχάριστα τη μιάμιση ώρα της διάρκειας του.

Τώρα μη με ρωτήσετε αν αξίζει να το δείτε σε 3D γιατί θα ξαμολήσω καρχαρίες και πιράνχας μαζί!


Αν και τώρα που το σκέφτομαι η πρώτη σκηνή με τον surfer και η τελευταία με το γλάρο ίσως και να αξίζουν τον κόπο των έξτρα χρημάτων και την τρισδιάστατη ζαλάδα των όχι και τόσο βολικών  γυαλιών…




  
Bait 3D trailer από FilmBoy-gr