Header Ads

The Pact review

Γράφει ο Νίκος Σιδεράς.

Όπως διαβάσατε πριν λίγες μέρες στο Horrorant, το The Pact είναι το πρώτο horror που βρήκε το δρόμο για τις αίθουσες ύστερα από την προβολή του στο φετινό φεστιβάλ του Sundance.

Ακολουθεί κι αυτό τη μόδα των low budjet μεταφυσικών θρίλερ, είναι σκηνοθετημένο από τον πρωτοεμφανιζόμενο αλλά ταλαντούχο Νicholas McCarthy και βασίζεται στο ομώνυμο μικρού μήκους horror που γύρισε ένα χρόνο πριν.

Όπως φαίνεται, οι παραγωγοί είδαν κάτι που τους άρεσε στο πρώτο αυτό δειλό βήμα του σκηνοθέτη, με αποτέλεσμα να δώσουν το πράσινο φως για να ξεδιπλωθεί η ιστορία σε μια ολοκληρωμένη ταινία μεγάλου μήκους.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ο McCarthy τους δικαίωσε αφού το αποτέλεσμα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ένα προσεγμένο θρίλερ με αρκετές τρομαχτικές στιγμές και ως επί το πλείστον συμπαθητικές ερμηνείες.

Από την άλλη όμως, είναι ένα φιλμ από το οποίο απουσιάζουν το νεύρο, η φρεσκάδα και η πρωτοτυπία που θα το έκαναν να ξεχωρίσει από το σωρό και  να περάσει τη βάση.

Μετά από το θάνατο της αυταρχικής μητέρας τους, οι αδελφές Nicole και Annie είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι όπου πέρασαν τη παιδική τους ηλικία, για να τιμήσουν τη μνήμη της.

Πρώτη καταφθάνει η πρώην περιθωριακή και «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, Annie (Caity Lotz) ...



...αλλά αντί για την αδελφή της αντικρίζει ένα σπίτι γεμάτο δυσάρεστες αναμνήσεις και μια απόκοσμη παρουσία να πλανάται στο χώρο.

Αρχικά, η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, όταν όμως η ξάδελφή της που την επισκέπτεται το ίδιο βράδυ εξαφανίζεται μυστηριωδώς και η μεταφυσική δραστηριότητα αυξάνεται με τρομαχτικό ρυθμό, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από την τοπική αστυνομία.

Εκεί, λόγω του κακόφημου παρελθόντος της, αντιμετωπίζεται με καχυποψία αλλά τελικά κερδίζει τη εύνοια ενός γοητευτικού αστυνόμου (Casper Van Dien) που της υπόσχεται να τη βοηθήσει.

Η βοήθεια του όμως φαίνεται να μην αρκεί αφού οι δύο γυναίκες συνεχίζουν να αγνοούνται και το πνεύμα να παρενοχλεί όλο και πιο έντονα την πρωταγωνίστρια μας.

Μην έχοντας άλλη επιλογή και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η Annie αρχίζει να σκαλίζει το γενεαλογικό της δέντρο για να βρει τις απαντήσεις που θα λύσουν το μυστήριο, ενώ ταυτόχρονα ζητά τη βοήθεια μιας παλιάς της συμμαθήτριας που έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τους νεκρούς.

Κάπως έτσι η όμορφη κοπέλα θα βρεθεί γρήγορα, μπροστά σε συνταρακτικές αποκαλύψεις που περιλαμβάνουν από μυστικά δωμάτια και κρυμμένα μυστικά, μέχρι στυγνές δολοφονίες και πνεύματα που ζητούν δικαίωση.

Σε όλη τη διάρκεια του The Pact είχα την αίσθηση ότι παρακολουθούσα μία σύνοψη - περίληψη των θρίλερ του χειμώνα.

Όλα ήταν εκεί!
Από τα διαφορετικού χρώματος μάτια της πρωταγωνίστριας (Livid) και το μυστικό δωμάτιο (La Cara Oculta) έως την επιστροφή στο πατρικό σπίτι (Rosewood Lane, Zwart Water ), τον ψυχοπαθή ματάκια (Sleep Tight) και το μυστηριώδες πνεύμα που ζητά δικαίωση (The Awakening, Marianne).

Με άλλα λόγια, μόνο οι καρχαρίες της Halle Berry έλειπαν!

Όπως καταλάβατε, αν και υπάρχουν όλα τα «πιασάρικα» συστατικά για ένα καλό μεταφυσικό θρίλερ, απουσιάζει δυστυχώς - με κάποιες μικρές εξαιρέσεις - η πρωτοτυπία στις ιδέες.

Παρόλα αυτά, το φιλμ  βλέπεται ευχάριστα και παρά τον αργό του ρυθμό, σου κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και καταφέρνει να σε κάνει να πεταχτείς από τον καναπέ σου τουλάχιστον δυο - τρεις φορές.

Σκηνοθετικά ο McCarthy θα έλεγα πως έκανε αρκετά καλή δουλειά, κάτι που φαίνεται τόσο από τις ευρηματικές γωνίες λήψης  και τη σωστή αξιοποίηση του χώρου όσο και από την αίσθηση του μέτρου που έδειξε πως έχει.

Εκτός όμως από το δικό του ταλέντο, ο νεαρός σκηνοθέτης καταφέρνει να αναδείξει  εξίσου, και την δυναμική του πρωταγωνίστρια, αποσπώντας της μια  πολύ ενδιαφέρουσα ερμηνεία, που την βάζει για τα καλά στο horror χάρτη και φυσικά στις φαντασιώσεις των horror fans.

Για το cult icon πλέον Casper Van Dien θα αρκεστώ να πω απλά, πως είναι ικανοποιητικός στο ρόλο του, επιτέλους σε μια συγκρατημένη ερμηνεία, και πως με έκανε να αναπολήσω την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το θρυλικό Starship Troopers!

Εν συντομία, το The Pact είναι ένα αρκετά συμπαθητικό μεταφυσικό θρίλερ, με μερικές δυνατές στιγμές αλλά σχετικά αργό και γεμάτο κλισέ.

Από εκείνα που παρακολουθούνται ευχάριστα τις μεταμεσονύκτιες ώρες αλλά όταν έρθει το επόμενο πρωινό κατά ένα μαγικό τρόπο όλα έχουν σβηστεί από το σκληρό δίσκο του μυαλού σου. 

Με δυο λόγια, πέρασε και δεν ακούμπησε…



Release Date:

May 25, 2012 (US VoD)

The Pact trailer από Horrorant