Header Ads

Curse of Chucky review

Ποιος να μας το λέγε ότι 25 χρόνια μετά μια κοκκινομάλικη κούκλα με μπάσα απειλητική φωνή και κοφτερό μαχαίρι θα εξακολουθούσε να μας απασχολεί,  σκορπώντας τον τρόμο - αλλά και το γέλιο - ξανά και ξανά!

Για έκτη φορά λοιπόν το διαχρονικό πλέον horror icon Chucky έρχεται κοντά μας, μέσω VOD, DVD και Blu Ray, να εκδικηθεί εκ νέου όσους προκάλεσαν το θάνατο του serial killer που εκπροσωπεί (Brad Dourif, Fading of the Cries), επιστρέφοντας στο παλιό δοκιμασμένο μοχθηρό του προφίλ, βάζοντας στο ντουλάπι της λήθης τα πιο πρόσφατα αυτό-παρωδικά  πονήματά του που μας σύστησαν σύζυγο (Bride of Chucky) και παιδί (Seed of Chucky).

Με ρετουσαρισμένο-ψηφιακό προφίλ και το ίδιο γνωστό team που τον ανέδειξε πίσω από τις κάμερες, o λιλιπούτειος φονιάς ξαναχτυπά 9 χρόνια μετά, για να σκορπίσει χαμόγελα στους χιλιάδες fans του που απ’ ότι φαίνεται δεν περίμεναν μια ακόμα συνέχεια μετά την τροπή που είχε πάρει το όλο franchise.

Λίγο η αλλαγή ύφους, λίγο η εμπορική αποτυχία και οι κακές κριτικές του Seed of Chucky (No 4 στο ΤOP 10+1 Bad Horror Movies We Love), οδήγησαν τον  κόσμο στο να χάσει το ενδιαφέρον του και τους παραγωγούς να σταματήσουν να βάζουν το χέρι βαθειά στην τσέπη!

Αυτά κι ακόμα περισσότερα έλαβαν υπόψιν τους οι δημιουργοί του κι αποφάσισαν να επιστρέψουν τον ήρωα τους πίσω στις πρώιμες δόξες  του, με μια ταινία περισσότερο σοβαρή, τρομαχτική και σκοτεινή από τις κάφρικες κι ανάλαφρες τελευταίες δύο.

Προσωπικά δε με χάλασε καθόλου η περισσότερο χιουμοριστική προσέγγιση που επιλέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν, όμως ένα γενικότερο λίφτινγκ και μια back to basics οπτική ήταν αναγκαία ώστε να μάθουν και οι νεότερες γενιές τι εστί Chucky αλλά και να θυμηθούμε οι παλιότεροι τι αγαπήσαμε σ’ αυτόν!

Τώρα αν βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να ικανοποιηθούν  παλιοί και νέοι θα το αναλύσουμε στη συνέχεια…


Η  καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι Nica (η κόρη του Brad, Fiona Dourif, The Master) θρηνεί για την ξαφνική αυτοκτονία της μητέρας της, όταν η μεγαλύτερη αδελφή της, Barb (Danielle Bisutti) φθάνει στην πόλη με την οικογένειά της, για την τακτοποίηση των υποθέσεων της μητέρας τους.

Κι όσο οι αδερφές βρίσκονται σε αντιδικία σχετικά με το σπίτι και τα μελλοντικά σχέδια της Nica, η κόρη της Barb θα βρει συντροφιά σε μια χαμογελαστή κούκλα με κόκκινα μαλλιά που ονομάζεται Chucky και έφτασε μυστηριωδώς με το ταχυδρομείο.

Όλα καλά, μέχρι που μια σειρά από βίαιες δολοφονίες αρχίζουν να τρομοκρατούν την οικογένεια, ώσπου η Nica αρχίζει να υποψιάζεται ότι η κούκλα μπορεί να ευθύνεται για τις αιματοχυσίες αλλά και για τον ύποπτο θάνατο της μητέρας της.

Αυτό  όμως που δεν ξέρει, είναι πως ο Chucky έχει μια προσωπική δουλίτσα να τακτοποιήσει και ότι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, χωρίς να δείξει τον παραμικρό οίκτο.


Πρέπει να ήμουν μαθητής Δημοτικού όταν έπεσε στα χέρια μου για πρώτη φορά η περιβόητη βιντεοκασέτα με τον τρομαχτικότατο τίτλο Η Κούκλα του Σατανά (Child’s Play ο πρωτότυπος).

Το αρχικό σοκ  και οι αϋπνίες που μου προκάλεσαν τα αιματηρά καμώματα του ζουμπά δολοφόνου με την απειλητική ματιά διαδέχτηκαν μια απέχθεια για κάθε λογής ομιλούμενο παιχνίδι αλλά κι ένας ανομολόγητος πανικός κάθε φορά που έμπαινα σε κατάστημα παιχνιδιών.

Όλα αυτά όμως με τον καιρό μετατράπηκαν σε αγάπη και κατόπιν σε γλυκιά νοσταλγία που κρατά μέχρι σήμερα γι΄αυτόν τον όχι και τόσο συνηθισμένο ήρωα των παιδικών μου χρόνων…

Ας αφήσουμε όμως για λίγο την ρετρό νοσταλγική διάθεση κι ας περάσουμε στα της ταινίας…



Το Curse of Chucky επιχειρεί κάτι σχετικά δύσκολο, να ικανοποιήσει τους γεμάτους απαιτήσεις παλιούς fans της σειράς αλλά και τους νεότερους που διψούν περισσότερο για ένα καλοστημένο και γρήγορο σε ρυθμούς μακελειό με πρωταγωνιστή μια κούκλα που σκοτώνει κόσμο.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε τα καταφέρνει και στα δύο, χωρίς όμως  να μπορέσει να κάνει τη διαφορά ανανεώνοντας το μύθο του Chucky ή προσφέροντάς μας έστω ένα δυνατό horror που θα θυμόμαστε για καιρό.

Αναλυτικότερα, το φιλμ του Don Mancini στην πρώτη του ώρα έχει τη μορφή ενός τυπικού κλειστοφοβικού θρίλερ, με τη δράση να εκτυλίσσεται αποκλειστικά και μόνο στους χώρους του σπιτιού.


Το σασπένς χτίζεται αργά και σταδιακά κρατώντας σε εγρήγορση το θεατή, ο ρόλος του Chucky όμως είναι σχετικά περιορισμένος μιας και την περισσότερη ώρα έχει το ρόλο του παρατηρητή.

Όταν αναλαμβάνει επιτέλους δράση, με τη γνωστή φωνή του Dourif να τον συνοδεύει, το κυνηγητό ξεκινά και το αίμα ρέει σε ικανοποιητικά επίπεδα για ταινία του είδους..


Με εξαίρεση όμως μια-δυο ατμοσφαιρικές σκηνές κι έναν εντυπωσιακό φόνο δεν βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διέπεται από μια έντονη αμηχανία.

Και φτάνουμε στο τελευταίο μισάωρο όπου μια σειρά από flashbacks συνδέει το παρελθόν με το παρόν, δηλαδή τον παλιό Chucky με τον καινούριο και το τοπίο κάπως ξεκαθαρίζει.

Κάπου εκεί έρχεται και μια σειρά από πολλαπλά φινάλε (το ένα το βλέπουμε μετά τους τίτλους τέλους) που προκαλούν ρίγος στους fans του franchise, αλλά ταυτόχρονα διχάζουν.


Γιατί παρά το κλείσιμο του ματιού στον (παλιό) θεατή και την εμφάνιση σημαντικών κι αγαπημένων προσώπων από τα πρώτα πέντε φιλμ της σειράς (δεν αποκαλύπτω ποιους), αυτά τα τελευταία λεπτά δείχνουν παράταιρα σε σχέση με όσα έχουμε παρακολουθήσει προηγουμένως προκαλώντας σε μεγάλο βαθμό σύγχυση.

Κατά τ’ άλλα ο Chucky παρά την εμφανή χρήση CGI  είναι σε απαράμιλλη φόρμα, σκοτώνει με το γνωστό πάθος που τον χαρακτηρίζει κι ας μοιάζει ώρες-ώρες με παιδί-emo που το ’σκασε από το 2009!

Την έκπληξη όμως την κάνει η Fiona Dourif, κόρη της «φωνής» του μικροσκοπικού  δολοφόνου (…και στην Αμερική τα βύσματα καλά κρατούν!) η οποία παίζει ιδιαιτέρως πειστικά για ταινία τρόμου, δίνοντας όλο της το είναι!

Εύγε Brad
Έβγαλες άξιο τέκνο….

To Curse Of Chucky συνεχίζει αξιοπρεπώς τις περιπέτειες του θρυλικού ομώνυμου ήρωα και στέκεται ευπρεπώς δίπλα στα υπόλοιπα της σειράς, από την άλλη όμως είναι γεγονός πως όλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ καλύτερα, με περισσότερη φρεσκάδα,τόλμη και νεύρο.

Όσοι λοιπόν αγαπάτε τον Chucky και σας θυμίζει τα παλιά απλά θα περάσετε ένα ευχάριστο νοσταλγικό 90λεπτο, οι υπόλοιποι θα δείτε μια ακόμη ταινία τρόμου της σειράς, διασκεδαστική μεν, με ελάχιστες εκπλήξεις και καινούριες ιδέες δε.

Το καλό όμως είναι πως πάνω που νομίζαμε πως το franchise του Chucky μπήκε στη ναφθαλίνη και ξόφλησε, αυτό όχι μόνο αναγεννήθηκε από τις στάχτες του αλλά όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει  να μας απασχολεί και για τα επόμενα 25 χρόνια!


Νίκος Σιδεράς.



Release Dates:
2 August. 2013 (Fantasia)
8 October, 2013 (USA DVD)
Curse Of Chucky trailer #2 από Horrorant