Header Ads

Ο Τελευταίος Εξορκισμός 2 - The Last Exorcism: Part 2 review

Το The Last Exorcism που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες πριν τρία χρόνια, ήταν μία μάλλον αδιάφορη ταινία με μερικές καλές στιγμές στο φινάλε και μία ενδιαφέρουσα στο χαρτί ιδέα. 

Στον πρώτο τελευταίο εξορκισμό o Patrick Fabian και το συνεργείο του συναντούν ένα πραγματικό εξορκισμό στο σπίτι όπου κατοικεί η Nell Sweetzer (Ashley Bell) και η οικογένεια της. 

Η ταινία εξαιτίας του χαμηλού μπάτζετ της σημείωσε επιτυχία στα ταμεία και έτσι οι παραγωγοί υπέθεσαν πως μία συνέχεια της ιστορίας είναι καλή ιδέα.

Το σίκουελ, που έχει τίτλο The Last Exorcism Part 2 (!), αφήνει την found-footage τεχνική που είδαμε στο πρώτο μέρος μαζί και όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες και ασχολείται αποκλειστικά με την Nell. 


Ξεκινάει ακριβώς εκεί που τελειώνει η πρώτη ταινία και μετά από ένα γρήγορο montage μίας γέννας και μία εισαγωγική σκηνή που δείχνει την Nell να τρομάζει ένα ζευγάρι, η πρωταγωνίστρια μεταφέρεται σε ένα σπίτι όπου ζουν πολλές κοπέλες που είχαν παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν. 

Η ζωή της φαίνεται να πηγαίνει καλά - δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο και γνωρίζει ένα αγόρι. 

Το σκηνικό δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο αφού έχουμε δει σε άλλες κλασικές ταινίες τρομακτικά ξενοδοχεία και σπίτια γεμάτα κορίτσια που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά η ιδέα μίας πρωταγωνίστριας που παλεύει με το τι είναι πραγματικότητα και τι φαντασία δεν είναι κακή.

Δυστυχώς η ταινία αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα και δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο να κερδίσει το θεατή. 

Χαρακτήρες και ιστορίες παρουσιάζονται και αμέσως ξεχνιούνται σε όλη τη διάρκεια. 

Το αγόρι με το οποίο αναπτύσσει σχέσεις η Nell εμφανίζεται από το πουθενά, σε αρκετές σκηνές κάποιος δαίμονας απειλεί τη Nell χρησιμοποιώντας το σώμα της συγκατοίκου της χωρίς να ξέρουμε γιατί και χωρίς να μαθαίνουμε στο φινάλε ποιος ήταν ο σκοπός και η κατάληξή του. 

Υπάρχει μέχρι και χαρακτήρας που υποδύεται μία από τις κοπέλες στο σπίτι που έχει όνομα "Seizure Girl" και εμφανίζεται στην οθόνη για περίπου 10 δευτερόλεπτα για να τρομοκρατήσει την πρωταγωνίστρια. 

Ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Ed Gass-Donnelly δεν ενδιαφέρεται για τους χαρακτήρες του και σίγουρα για το κοινό του, το οποίο θα νομίζει πως έχει χάσει κομμάτια της ιστορίας και πολύ γρήγορα θα κουραστεί από τον αδικαιολόγητα αργό ρυθμό της ταινίας. 

Αυτό ίσως εξηγεί και την ύπαρξη τριών επιπλέον μοντέρ εκτός του Ed Gass-Donnelly που ανέλαβε αρχικά και το μοντάζ.

Υπάρχουν λίγες σκηνές που θα κρατήσουν την προσοχή σας. 

Σε μία από αυτές η Nell τρομοκρατείται από μία ομάδα ανθρώπων που φορούν μάσκες, ενώ σε άλλη η Nell ακούει ένα ζευγάρι από το διπλανό δωμάτιο να κάνει σεξ και η αντίδρασή της μόνο φυσιολογική δεν είναι. 


Φυσικά και οι δύο σκηνές δεν συνδέονται σε κανένα σημείο με το σενάριο και τελικά δεν έχουν την επιρροή που θα μπορούσαν να έχουν εξαιτίας του φθηνού cgi και του περιοριστικού PG13. 

Έτσι πάμε και στο βασικό πρόβλημα της ταινίας. 
Το The Last Exorcism Part 2 δεν είναι καθόλου τρομακτικό. 

Δεν γίνεται καν σοβαρή προσπάθεια από την δημιουργική ομάδα για κάποια τρομακτική σκηνή. 
Τα λίγα και άσχημα γυρισμένα jump scares δεν λειτουργούν και το φθηνό cgi σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως η ταινία έχει μπάτζετ $5 εκατομμύρια. 

Ακόμα και ο εξορκισμός - που έρχεται απρόσμενα στο τελευταίο μέρος για να δικαιολογήσει τον τίτλο της ταινίας και περιλαμβάνει ένα κοτόπουλο - μοιάζει κάτι φυσικό και δεν πρόκειται να ταράξει τους θεατές που το μόνο που ζητούν σε αυτό το σημείο είναι να τελειώσει η ταινία.

Το The Last Exorcism Part II δεν έχει λόγο ύπαρξης. 

Ακόμα και το στούντιο (Lionsgate) που έβγαλε λεφτά από την πρώτη ταινία δεν ήθελε το σίκουελ που τελικά έκανε η CBS και μπορεί τελικά να επιτρέψει τη χρηματοδότηση μίας straight-to-dvd συνέχειας. 

Αν μπορείς να πεις κάτι θετικό για την ταινία αυτή είναι πως δεν αντιγράφει την επιτυχημένη (στα ταμεία) φόρμουλα του πρώτου μέρους και προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό. 

Από κει και πέρα έχουμε μπροστά μας μία κουραστική και καθόλου τρομακτική ταινία που σίγουρα θα μπει στη λίστα με τις χειρότερες της χρονιάς και μάλλον δεν θα ικανοποιήσει ούτε τους θεατές με χαμηλές απαιτήσεις.

Γιάννης Χατζόπουλος.


Release Dates:
1 March, 2013 (USA)
10 October, 2013 (Greece)
 
The Last Exorcism: Part II trailer από Horrorant