Header Ads

Scary Movie 5 review

Το σωτήριο έτος 1996 η τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Scream τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πλανήτη Hollywood οδηγώντας σε  μακροχρόνιο μπαράζ φθηνών απομιμήσεων του φιλμ του Craven, που ανεπιτυχώς  προσπάθησαν να κλέψουν λίγη από τη δόξα του.

Μπορεί εκείνη την εποχή οι νεανικές ταινίες τρόμου να έγιναν ξανά μόδα, μόνο μια ταινία όμως κατάφερε να κάνει τη διαφορά σαρώνοντας στο box office με εισπράξεις που άγγιξαν τα $157 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική!

Ο τίτλος της;  
Scary Movie (ο αρχικός τίτλος του Scream) και το περιεχόμενο της άκρως κωμικό μιας και ουσιαστικά αποτελούσε παρωδία των ταινιών αυτού του είδους.

Η ανέλπιστη επιτυχία του φιλμ οδήγησε ένα χρόνο μετά, και με συνοπτικές όπως φαντάζεστε διαδικασίες, στο εξίσου επιτυχημένο σίκουελ Scary Movie 2, το οποίο με τη σειρά του έδωσε τη σκυτάλη στο μετριότατο Scary Movie 3 και κατόπιν στο αντικειμενικά άθλιο τέταρτο μέρος ονόματι - Τι πρωτότυπο! - Scary Movie 4.

Πάνω λοιπόν που νομίζαμε πως ξεμπερδέψαμε με το καθοδικής πορείας κωμικό franchise, το πέμπτο κατά σειρά Scary Movie ήρθε για να μαζέψει μερικά εκατομμύρια δολάρια ακόμη, μα πιο πολύ για να μας αποτελειώσει, δίνοντάς μας τη χαριστική βολή.

Μια δυσάρεστη έκπληξη όμως το περίμενε στη γωνία, μιας και η υποδοχή του κοινού αν κρίνουμε από  τις εισπράξεις στα ταμεία ($32 εκατομμύρια με το ζόρι…) δεν ήταν η αναμενόμενη.
 

Θέλετε το κάκιστο word of mouth; 
Θέλετε η επιτυχία του παρόμοιου A Haunted House που προηγήθηκε χρονικά;
Θέλετε μήπως το γεγονός ότι κυκλοφόρησε κάπως καθυστερημένα  (7 χρόνια μετά το τέταρτο φιλμ); 
Το ενδιαφέρον του κόσμου εξανεμίστηκε υπερβολικά γρήγορα.

Αυτή τη φορά, τα αδέρφια Wayans των δύο πρώτων Scary Movies είναι και πάλι ολοκληρωτικά εκτός, όπως επίσης και η βασική πρωταγωνίστρια  ολόκληρου του franchise Anna Farris, ενώ ο David Zucker, βασιλιάς των spoofs (Τhe Naked Gun, Airplane!) και σκηνοθέτης των Scary Movie 3 & 4, αρκείται στην παραγωγή και στη συγγραφή του σεναρίου, παραχωρώντας τη σκηνοθετική καρέκλα στον αρκετά  νεότερο του Malcolm D. Lee.

Στο στόχαστρο του πέμπτου Scary Movie μπαίνουν πετυχημένα horror των περασμένων ετών, όπως για παράδειγμα τα: Paranormal Activity 4, Sinister, Mama, The Evil Dead αλλά και φιλμ που απλά τα πήγαν περίφημα στο box office όπως: Black Swan, Rise of the Planet of the Apes, 127 Hours και Inception.


Η υπόθεση αν και δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία σε ταινίες σαν αυτή, έχει ως εξής:

Ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι, ο Dan (Simon Rex) και η Jody Sanders (Ashley Tisdale) από τη στιγμή που επιστρέφουν στο σπίτι αγκαλιά με τα τρία μέχρι πρότινος εξαφανισμένα ανίψια τους, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται μια περίεργη μεταφυσική δραστηριότητα.

Σύντομα, συνειδητοποιούν ότι καταδιώκονται από έναν τρομακτικό δαίμονα και μαζί με τη βοήθεια των ειδικών προσπαθούν απεγνωσμένα να απαλλαγούν από αυτή την κατάσταση, με απρόοπτα όμως αποτελέσματα.


Τα πρώτα Scary Movie αγαπήθηκαν από το κοινό για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ένας απ’ αυτούς και ίσως ο σημαντικότερος όλων, είναι πως αποτέλεσαν μια έξοχη συνεισφορά στη διακωμώδηση της  σύγχρονης pop κουλτούρας, χαρίζοντάς μας  παράλληλα μια σειρά από εύστοχα inside jokes για αθεράπευτους σινεφίλ, αλλά και μια σατιρική και χλευαστική διάθεση απέναντι στη «μαζική κουλτούρα» του παρόντος.


Πάνω απ’ όλα όμως με το καυστικό και βέβηλο χιούμορ τους, το οποίο πολλές φορές γινόταν ηθελημένα ηλίθιο και κάφρικο, μας έκαναν να φτιάξουμε καινούριο συκώτι από τα γέλια.

Όλα αυτά λοιπόν που αγαπήσαμε  και μας έκαναν να ξεκαρδιστούμε στα πρώτα φιλμ της σειράς, απουσιάζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό στο πέμπτο αυτό κεφάλαιο, το οποίο αναλώνεται όπως και τα προηγούμενα δύο, σε ανούσιες και ανεγκέφαλες ξεπερασμένες χοντράδες που όχι μόνο δεν καταλήγουν πουθενά αλλά δεν αφορούν και κανέναν.


Με εξαίρεση το συμπαθέστατο χιουμοριστικό εναρκτήριο τετράλεπτο των παραστρατημένων Charlie SheenLindsay Lohan, την εμπνευσμένη διακωμώδηση του Evil Dead και μερικές διάσπαρτες αστείες σκηνές (όπως αυτές με το μωράκι στην αρχή), το υπόλοιπο φιλμ μετά  βίας γίνεται ανεκτό.

Ας είναι καλά η μικρή διάρκεια (περίπου 70 λεπτά), κάποια εύστοχα gags και η ευχάριστη ερμηνεία της θέλω-να-γίνω-Anna Farris Tisdale, που κάνουν την όλη εμπειρία κάπως πιο ανώδυνη, ειδάλλως θα μιλάγαμε για ένα πραγματικά ανυπόφορο spoof, από τα χειρότερα όλων των εποχών.

Όχι ότι το Scary Movie 5 δεν είναι από τα χειρότερα που έχουμε δει ποτέ, απλά σε σύγκριση με το φριχτό τέταρτο και το αδιάφορο τρίτο όπου όλα τα αστεία κατέληγαν σε κλωτσομπουνίδι, είναι ελαφρώς πιο υποφερτό.

Αυτό όμως που με εκνεύρισε περισσότερο, εκτός του γεγονότος πως χρειάστηκαν 8 σεναριογράφοι για να κουμαντάρουν αυτό το σκουπίδι, είναι η πληροφορία πως οι παραγωγοί αποφάσισαν να αφήσουν εκτός σάτιρας το Scream 4, μετά τη μέτρια υποδοχή που είχε στα ταμεία.
Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να ήταν και για καλό τελικά!

Εν συντομία, το Scary Movie 5 είναι μια ακόμη συρραφή ανεπιτυχών και κακόγουστων αστείων, μια παρωδία που προσπαθεί να σατιρίσει αναποτελεσματικά γνωστές κι επιτυχημένες ταινίες με δήθεν έξυπνο κι ανατρεπτικό χιούμορ, μια κλασική χαζοαμερικάνικη όπως συνηθίζουμε να λέμε κωμωδία, που δεν άρεσε ούτε καν στα «χαζοαμερικανάκια» που απευθύνεται!

Συστήνεται μόνο για να «σκοτώσετε» την ώρα σας ή απλά για να τεστάρετε την ανοχή σας στην απύθμενη βλακεία και το κακό γούστο…

Όπως θα διαπιστώσετε η βλακεία, η κακογουστιά και η ηλιθιότητα μερικές φορές μπορούν να γίνουν αδιανόητα Scary…


Νίκος Σιδεράς.



Release dates:
11 April, 2013 (Greece)
12 April, 2013 (USA)

Scary Movie 5 trailer από Horrorant