Header Ads

Nurse 3D review

Πριν ξεκινήσει να προβάλλεται το Nurse 3D σε επιλεγμένες αίθουσες της Αμερικής, είχε ήδη προηγηθεί ένας μικρός θόρυβος γύρω από το όνομά του. 

Ο λόγος ήταν ότι νέα η ταινία του Douglas Aarniokoski επιδίωκε να αναβιώσει κάποια από τα χαρακτηριστικά των b-movies περασμένων δεκαετιών, προκειμένου να ικανοποιήσει μια μεγάλη μερίδα οπαδών του είδους.

Η συνταγή ήταν απλή και η επιτυχία του εγχειρήματος έδειχνε εξασφαλισμένη.
Άφθονο gore, πολύ γυμνό, μια άκρως αισθησιακή πρωταγωνίστρια σε ρόλο serial killer και ο πιασάρικος τίτλος της … «Τρισδιάστατης Νοσοκόμας» είχαν κινήσει την περιέργεια του κόσμου που διψούσε για ένα αυτοσαρκαστικό b-movie.

Πριν όμως δούμε αν όλα αυτά τα υλικά δέσανε μεταξύ τους, ας πούμε λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Abby (Paz de la Huerta, 4:44 Last Day on Earth) την ημέρα δουλεύει ως νοσοκόμα σε ένα απαιτητικό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. 
Είναι έμπειρη, εργατική και δείχνει καλοσυνάτη με τους συναδέλφους της. 

Τη νύχτα όμως μετατρέπεται σε γυναίκα-δόλωμα που τιμωρεί τους άπιστους άντρες, σκοτώνοντάς τους με ακραίους τρόπους. 

Το τελευταίο διάστημα στη δουλειά, η Abby έχει υπό την εποπτεία της μια νεαρή νοσοκόμα, την Danni (Katrina Bowden, Scary Movie 5), με την οποία έχει δεθεί συναισθηματικά και θέλει να είναι ο φύλακας άγγελός της. 

Όσο περνάει ο καιρός, η συμπάθεια της Abby απέναντι στη Danni μετατρέπεται σε ερωτική  εμμονή. 
Ένα βράδυ μάλιστα, δεν διστάζει να την μεθύσει και να την αποπλανήσει.
 

Μετά τη δολοφονία του άπιστου πατριού της, η Danni αρχίζει να υποψιάζεται τη μυστηριώδη νοσοκόμα και ξεκινά την έρευνα ψάχνοντας το παρελθόν της…

Με ένα τέτοιο υποτυπώδες σενάριο, το Nurse 3D δεν θα μπορούσε να κερδίσει το κοινό. 

Πράγματι, η ιστορία δεν έχει να προσφέρει καμία ιδιαίτερη έκπληξη, το μυστήριο απουσιάζει και η έννοια του σασπένς περνάει στα ψιλά γράμματα. 

Βέβαια, ο  Douglas Aarniokoski δεν είχε πρόθεση να προσφέρει μια καλογραμμένη ιστορία γεμάτη ανατροπές – απλά το σενάριο θα αποτελούσε μια στοιχειώδη βάση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου (s)exploitation φιλμ.

Στο παρελθόν, ο σκηνοθέτης είχε δουλέψει αρκετές φορές πλάι στους Quentin Tarantino και Robert Rodriguez, επομένως θα περίμενε κανείς πως θα μας παρέδιδε ένα κάφρικο b-movie, μαζί ίσως με μια grindhouse αισθητική.

Αντίθετα και προς απογοήτευσή μας, ο Aarniokoski ειδικά στο πρώτο μισό, παίρνει τη ταινία σοβαρότερα από όσο θα έπρεπε. 

Φανερά επηρεασμένος από τον αισθησιασμό και τα θέματα ερωτικών εμμονών ταινιών του Brian De Palma, προσπαθεί σταδιακά να συνδυάσει το γυμνό, το αστείο και το σοβαρό. 
Αποτέλεσμα, είναι ένα «ώριμο» Wild Things με gore στοιχεία τα οποία έρχονται στο τέλος της ταινίας.


Από τεχνικής άποψης φαίνεται ότι το 3D μπήκε κυρίως για διακοσμητικούς λόγους στον τίτλο. 
Ακόμα και μια ή δυο σκηνές που γίνεται αξιοποίηση της τεχνολογίας το αποτέλεσμα είναι τόσο κακοφτιαγμένο που προτιμάς να βγάλεις τα γυαλιά.

Αυτό που σώζει τη κατάσταση είναι το καυτό πρωταγωνιστικό δίδυμο και κυρίως η Paz de la Huerta
Ο ρόλος της ξεχειλίζει από αισθησιασμό και στις περισσότερες σκηνές μας αποκαλύπτει όλα τα κάλλη του σώματός της.
 

Πέρα όμως από αυτό, δίνει μια επιτηδευμένα γραφική ερμηνεία. 
Προσοχή: Όχι καλή ερμηνεία, αλλά γραφική. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις αν θα πρέπει να γελάσεις ή να σοκαριστείς με τον τρόπο που παίζει. 
Ακόμα και η ιδιαίτερη χροιά της φωνής της δένει τόσο πολύ με τον ρόλο της μοιραίας γυναίκας- serial killer που την απολαμβάνεις κάθε δευτερόλεπτο.  

Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί υπό άλλες προϋποθέσεις και χειρισμούς, η διεστραμμένη νοσοκόμα Abby θα μπορούσε να γίνει ένας cult χαρακτήρας με πολύ μέλλον μπροστά του.
 

Για τους παραπάνω λόγους, η όμορφη Katrina Bowden που υποδύεται την αθώα Danni καταλήγει να βρίσκεται συνεχώς υπό τη σκιά της Paz de la Huerta και να δείχνει ερμηνευτικά αδιάφορη.

Συμπερασματικά, το Nurse 3D αναγνωρίζοντας τις σεναριακές και σκηνοθετικές του αδυναμίες, δείχνει να βασίζεται αποκλειστικά στην πρωταγωνίστρια, που χωρίς  την ιδιαίτερη ερμηνεία της και τις αισθησιακές σκηνές η ταινία δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης. 

Η προσπάθεια τελικά δεν ξεπερνάει τη μετριότητα, αν και με μια διαφορετική καθοδήγηση τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα.
 

Το αντρικό κοινό πάντως που αρκείται στις δύο sexy παρουσίες και το λουτρό αίματος του φινάλε, σίγουρα θα το διασκεδάσει. 
Αν όμως ζητάτε κάτι παραπάνω από αυτά, καλύτερα να το προσπεράσετε.

Σπύρος Νουνανάκης.


Release Date: 
7 February 2014 (USA)



Nurse 3D trailer από Horrorant