Header Ads

Zombeavers review

Με αφορμή το πρόσφατο review του Sharknado: The Second One, πήρα τη γενναία απόφαση να ρίξω ακόμα περισσότερο το κινηματογραφικό μου επίπεδο και να παρακολουθήσω άλλη μια ταινία με ό,τι απειλητικό έχει απομείνει πλέον από το ζωικό βασίλειο.

Μετά από τους καρχαρίες, τους γιγάντιους κροκόδειλους, τα πιράνχας, τα χταπόδια, τα τεράστια φίδια και όλες τις διασταυρώσεις αυτών (θυμηθείτε τις 10+1 Καλύτερες Ταινίες Τρόμου με Ζώα αλλά και τις 5 Καλύτερες Ταινίες Τρόμου με ...άκακα ζώα), σειρά έχουν τώρα και ...οι κάστορες. 

Ναι, ναι, αυτά τα μικρά, συμπαθή τρωκτικά χρησιμοποιούν τα γερά τους δόντια και τα αιχμηρά τους νύχια για να ξεσκίσουν ανθρώπινες σάρκες. 

Επίσης, δεν μπορούν να πεθάνουν γιατί είναι ήδη νεκρά. 
Πρόκειται δηλαδή για ζόμπι-κάστορες.

Με μια τέτοια κεντρική ιδέα δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. 

Παρά την αρνητική μου προκατάληψη όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι το Zombievers κατέληξε πολύ καλύτερο και εξυπνότερο από όσο περίμενα. 
Στην πραγματικότητα, είναι μια κωμωδία τρόμου με ζώα, όπως αυτές θα έπρεπε να ήταν.

Παρά την τηλεοπτική προέλευση των δημιουργών, πίσω από την παραγωγή κρύβονται ονόματα μεγάλων επιτυχιών όπως το Cabin Fever, The Ring και… American Pie.

Στο Zombeavers μια παρέα νεαρών κοριτσιών - Rachel Melvin (Dumb and Dumber To), Cortney Palm (Silent Night), Lexi Atkins -  κατευθύνονται σε ένα εξοχικό σπίτι, βαθιά μέσα στο δάσος για να περάσουν ένα ξέγνοιαστο τριήμερο. 

Το ίδιο βράδυ όμως θα έρθουν απρόσκλητα και τα αγόρια τους - Hutch Dano (Ramona and Beezus), Jake Weary (Altitude), Peter Gilroy - και παρά τις πρώτες αντιδράσεις των κοριτσιών, τελικά δέχονται να μείνουν όλοι μαζί για βραδιές αλκοόλ και sex.

Ένα ατύχημα όμως που έγινε νωρίτερα στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα η κοντινή λίμνη να γεμίσει από μυστηριώδη απόβλητα τα οποία αρχίζουν να μολύνουν τους κάστορες.

Σύντομα ορδές από ζόμπι- κάστορες θα αρχίσουν να επιτίθενται στην παρέα και να τους καταδιώκουν μέχρι το εξοχικό τους σπίτι. 

Η ομάδα των νεαρών θα πρέπει να μείνει ενωμένη για να τους αντιμετωπίσει, αλλά με διάφορες εκπλήξεις να διαδέχεται η μια την άλλη, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα.

Ένας οποιοδήποτε (άντρας) horror-fan, τρία πράγματα ζητάει για να διασκεδάσει με μια ταινία τρόμου. 
Σπλάτερ, ημίγυμνες, καυτές παρουσίες κοριτσιών και ένα νέο είδος κακού. 

Το Zombievers έχει και τα τρία και μάλιστα σε υψηλό βαθμό. 

Με δεδομένες τις χαμηλές προσδοκίες, η ταινία εξελίσσεται σε κάτι ακόμα πιο διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον από αυτό που αφήνει να εννοηθεί η σύνοψη. 

Ο Jordan Rubin παίζει με τα κλισέ κλείνοντας πονηρά το μάτι, όχι μόνο στο υποείδος του animal horror, αλλά και σε αυτά των zombie movies, teen slasher, home invasion και σεξοκωμωδίας.

Έτσι εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις αναφορές σε ταινίες από τη Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών μέχρι το Evil Dead


Έξυπνη και ξεκαρδιστική επιλογή επίσης να παραστήσουν τους κάστορες ως νοήμονες δολοφόνους που στήνουν παγίδες στους νεαρούς.

Πρωταρχικός σκοπός του Zombeavers όμως δεν είναι να παρωδήσει κλασσικές ταινίες τρόμου, αλλά να διασκεδάσει τον horror-fan που έχει κουραστεί τα τελευταία χρόνια με τον καταιγισμό ταινιών με ζόμπι. 

Και η αλήθεια είναι ότι αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια κοινότυπη ταινία με ανθρώπους-ζόμπι και κάστορες- ζόμπι, τότε σίγουρα με τη δεύτερη θα περάσετε πολύ καλύτερα.

Το splatter στοιχείο κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό, αν και μην περιμένετε μεγάλη αληθοφάνεια με την απεικόνιση των καστόρων. 

Αυτό που κλέβει όμως την παράσταση είναι το καυτό τρίο των πρωταγωνιστριών, οι οποίες φροντίζουν σε όλη  τη διάρκεια της ταινίας να κυκλοφορούν με όσο λιγότερα ρούχα μπορούν ή ακόμα και topless. 
Όλες του βέβαια από ερμηνεία …κορμάρα, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το χιούμορ του Zombeavers αν και περιλαμβάνει κάποιες συνηθισμένες «αμερικανιές», υπάρχουν ορισμένα σημεία που είναι αδύνατο να αντισταθείς και να μη γελάσεις.

Επιπλέον, ο επίλογος μαζί με κάποιες εξηγήσεις που προσπαθούν να δώσουν οι νεαροί για τη δολοφονική μανία των τρωκτικών (π.χ οι κάστορες είναι μονογαμικά όντα, σε αντίθεση με τον άνθρωπο), υποκρύπτουν κάποια κοινωνικά μηνύματα, ακροβατώντας πάντα μεταξύ της εξυπνάδας και της ανοησίας.

Γενικά, το Zombeavers για αυτό που θέλει να είναι, τα καταφέρνει καλά και αν μη τι άλλο η διασκέδαση είναι εγγυημένη. 

Παρά το trash στοιχείο του, για κάποιον μυστήριο λόγο σε προσελκύει πολύ περισσότερο από παρόμοια b-movies.
 

Τρανή απόδειξη αποτελεί και το trailer (αξίζει να το  παρακολουθήσετε), το οποίο συγκέντρωσε εκατομμύρια views με το που ανέβηκε στο διαδίκτυο. 

Οι χοντράδες του Zombeavers σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Sharknado κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. 

Περισσότερο πλησιάζει τα πρότυπα ενός Piranha 3D, που με ένα μεγαλύτερο budget θα μπορούσε και να ξεπεράσει. 
Αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Σπύρος Νουνανάκης.


Release Dates:
19 April 2014 (Tribeca Film Festival)
18 July 2014 (Fantasia)
4 October 2014 (Sitges)
18 October 2014 (Toronto After Dark)
20 March 2015 (USA)