Header Ads

DVD Review: Οι Ονειροπόλοι - The Dreamers (2003)


Στο Παρίσι του Μάη του 1968, τα αδέρφια Theo [ο Louis Garrel του Les chansons d'amour (2007)] και Isabelle [η Eva Green του Dark Shadows (2012)] αναπτύσσουν μια περίεργη – σχεδόν αιμομικτική – σχέση, και σύντομα θα γνωρίσουν τον Matthew [ο Michael Pitt, σε έναν ρόλο που αρχικά προοριζόταν για τον Leonardo DiCaprio] τον οποίο θα βάλουν στην παρέα τους. 

Οι τρεις νέο θα κλειστούν στο σπίτι των απόντων γονιών [η Anna Chancellor του The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005) και ο Robin Renucci του Escalier C (1985)] και θα επιδοθούν σε οινοποσία, κάπνισμα, παιχνίδια κινηματογραφικών trivia, και ένα ερωτικό τρίγωνο.

Η τελευταία εμπειρία που είχα με ταινία του Bernardo Bertolucci ήταν όταν στο Novecento (1976) είδα τη Stefania Casini να κρατάει στο ένα χέρι το πέος του Robert De Niro και στο άλλο αυτό του Gérard Depardieu

Η αλήθεια είναι πως το The Dreamers (2003) του, θα μπορούσε να το έχει σκηνοθετήσει ο οποιοσδήποτε art-house δημιουργός των early-‘00s, είναι όμως συχνά μοναδικό. 
Διότι παρτούζες με άφθονο κρασί κινηματογραφούν και άλλοι, αλλά εδώ οι πρωταγωνιστές κάνουν αναφορές σε μια σειρά από ταινίες που προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο, και μερικές από αυτές το κατάφεραν.

Μπορεί ακόμη και σήμερα να υπάρχουν ανά τον κόσμο κινήματα που θέλουν να φέρουν την αλλαγή, αλλά ο Μάης του ’68 είχε και την αισθητική στο πλάι του, καθώς οι ταινίες που προβάλλονταν στις φοιτητικές λέσχες είχαν τη δύναμη και τη σημασία που πρέπει να έχει ένα εργαλείο όπως το σινεμά. 

Στο κάτω-κάτω, τότε ακόμη και η κριτική κινηματογράφου είχε σημασία. 
Ακόμη και το κάπνισμα είχε συμβολική σημασία για την επανάσταση, ενώ τώρα όλοι (ανάμεσα τους και εγώ) προσπαθούμε να το κόψουμε.

To Region 2 [PAL] DVD που προμηθεύτηκα παρουσιάζει την ταινία σε 16x9 1.85:1, και δεν διαθέτει πρόσθετες παροχές, αλλά πρέπει να ενδώσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο, την επανάσταση, και το σεξ.

Χρήστος Μουρούκης.