Header Ads

DVD Review: If Footmen Tire You, What Will Horses Do? (1971)


Τούτο εδώ το φιλμ σκηνοθετήθηκε από τον Ron Ormond (γνωστός από παρόμοια χριστιανικά φιλμ που έκανε με την εταιρία του, Ormond Organization, που έδρευε στο Nashville, του Tennessee), και είναι στην ουσία μια εκτενή ομιλία του Estus W. Pirkle (ένας βαπτιστής ιερέας από το New Albany, του πάντα συντηρητικού Mississippi, γνωστός για τα βιβλία του).

Στο παραλήρημα του θα μας εξηγήσει τι συμβαίνει στις κομουνιστικές χώρες, και παραθέτει κάποια στοιχεία (τα οποία δεν ξέρω πως τα σκαρφίστηκε) με τα εκατομμύρια χριστιανών που υποτίθεται πως εκτέλεσαν αυτά τα καθεστώτα.

Μας λέει μάλιστα πως βάση της γρήγορης ανόδου του κομμουνισμού σε άλλες χώρες, η Αμερική θα καταληφθεί από το σφυροδρέπανο σε δεκαπέντε λεπτά, και οι κόκκινες στρατιές θα σκοτώνουν χριστιανούς στους δρόμους.

Βέβαια για όλα αυτά ευθύνονται μια σειρά από παράγοντες όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και η προτίμηση των νέων για την τηλεόραση αντί της βίβλου, και ακόμη περισσότερο τα drive-in τα οποία με όλη τη βία που δείχνουν προτρέπουν τους έφηβους στο μονοπάτι του έρωτα.

Μας εξηγεί επίσης πως αφού οι κομμουνιστές αρπάξουν τα παιδιά μας, θα τα κάνουν πλύση εγκεφάλου, αφού θα τα βάλουν να προσευχηθούν να τους φέρει ζαχαρωτά ο Χριστός, και αφού δεν τα καταφέρει, θα προσευχηθούν στον Φιντέλ Κάστρο, και μια πόρτα θα ανοίξει και θα γεμίσει το δωμάτιο με καραμέλες!

Επίσης, οι κομμουνιστές στρατιώτες θα μπαίνουν ότι ώρα θέλουν στα σπίτια μας (αφού αυτά θα ανήκουν πλέον στο κράτος), θα μας δέρνουν και θα μας πετάνε έξω, και θα βιάζουν τις γυναίκες μας!

Όλα αυτά τα βλέπουμε δραματοποιημένα (ωστόσο μας γίνεται γνωστό πως τα ίδια έχουν συμβεί σε άλλες χώρες) και το μεγαλύτερο highlight βρίσκει έναν στρατιώτη να χώνει μια πρόκα στο αυτί ενός παιδιού, για να μην ακούει πλέον τον λόγο του θεού.

Σε μια άλλη σκηνή, ένα θαρραλέο παιδί αρνείται να πατήσει την εικόνα του Χριστού και λέει πως θα πεθάνει για αυτόν όπως πέθανε και αυτός για εκείνον, με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ένας στρατιώτης και να του ξεριζώσει το κεφάλι!

Πλάκα έχουν όλα αυτά (καιρό είχα να γελάσω τόσο), αλλά αν σκεφτεί κανείς πως η ταινία αυτή προβαλλόταν σε εκκλησίες, όπου οι πιστοί πίστευαν αυτά που βλέπανε, τότε το όλο θέμα είναι πολύ τρομακτικό, και όχι μόνο για το ανέλπιστα άφθονο splatter που προσφέρει.

Χρήστος Μουρούκης.