Header Ads

DVD Review: Ο Άνθρωπος που Ζάρωνε - The Incredible Shrinking Man (1957)


Στα ανοιχτά της ακτής της Καλιφόρνιας το ζεύγος Louise [η Randy Stuart, γνωστότερη για τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, αλλά και για το I Was a Male War Bride (1949)] και Scott [ο Grant Williams, του οποίου η πρώτη ταινία που είδα ποτέ μου ήταν το Brain of Blood (1971) του Al Adamson] απολαμβάνουν τη βόλτα τους με ένα σκάφος. 
Μια σύντομη ομίχλη κάνει την εμφάνιση της, και αφήνει πίσω της χρυσόσκονη στο σώμα του Scott, ενώ η Louise ήταν προστατευμένη.

Έξι μήνες μετά ο Scott συνειδητοποίει πως έχει αρχίσει να συρρικνώνεται αργά.
Η περίπτωση του, πρωτοφανή στα επιστημονικά χρονικά κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ αυτός γράφει τα απομνημονεύματα του και γίνεται επιθετικός με τη σύντροφο του. 
Σύντομα, και στο τσίρκο της γειτονιάς του, θα γνωρίσει την Clarice [η April Kent του Tammy and the Bachelor (1957)] με την οποία θα αρχίσει να βγαίνει ραντεβού.

Ο Scott τελικά γίνεται τόσο μικρός που ζει πλέον σε ένα κουκλόσπιτο, και ο μεγαλύτερος του εχθρός γίνεται η γάτα του σπιτιού (σε μια εκ των συναρπαστικότερων σκηνών των 50's). 
Προσπαθώντας να γλυτώσει από τα νύχια της καταλήγει στο υπόγειο, και ενώ όλοι νομίζουν πως είναι πλέον νεκρός, αυτός έχει να αντιμετωπίσει μια – γιγαντιαία για αυτόν – αράχνη [τα εφέ ξεπερνούν κάθε προσδοκία].

Παρότι αυτή είναι μια παραγωγή της Universal-International, το σενάριο και η ιστορία του Richard Matheson [The Last Man on Earth (1964)] διαθέτουν ένα downbeat φινάλε που θα σας ξαφνιάσει, και μάλιστα ο συγγραφέας, μαζί με τον σκηνοθέτη Jack Arnold [Creature from the Black Lagoon (1954)], βραβεύτηκαν με Hugo, στη κατηγορία ‘Best Dramatic Presentation’.

Την παραγωγή ανέλαβε ο Albert Zugsmith [Confessions of an Opium Eater (1962)], με ένα budget $750,000, που είχε ως αποτέλεσμα κέρδη $1.43 εκατομμυρίων. 
Ο Matheson έγραψε ένα sequel με τίτλο Fantastic Little Girl, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ ταινία. 
Ακολούθησε το The Incredible Shrinking Woman (1981), αλλά δεν το έχω δει, ενώ από το 2010 ακούγεται η φήμη ενός ακόμη remake.

Χρήστος Μουρούκης.