Header Ads

Arbor Demon (Enclosure) review

Όπως έχω πει πολλές φορές στα reviews, τον Ιανουάριο συνήθως τα στάνταρς των ταινιών τρόμου πέφτουν αισθητά. 
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αποφεύγω να σχολιάσω τις περισσότερες από αυτές.

Ωστόσο το Arbor Demon ή αλλιώς Enclosure όπως τιτλοφορείται, σε σκηνοθεσία Patrick Rea και σε σενάριο που συνέγραψε ο ίδιος μαζί με τη Michelle Davidson, αξίζει για μία προβολή, δεδομένου ότι τουλάχιστον σε επίπεδο παραγωγής ξεφεύγει αρκετά από τον ερασιτεχνισμό.

Στην αρχή παρακολουθούμε μια σκηνή που περιλαμβάνει μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, να καταδιώκεται μέσα στο δάσος από κάτι που ακούγεται να είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ένα άγριο ζώο.
Όσο ενδιαφέρουσα και καλογυρισμένη είναι η συγκεκριμένη σκηνή, άλλο τόσο μας προδίδει πολλές από τις εξελίξεις που θα δούμε στη συνέχεια.

Γι’ αυτό και θα ξεκινήσω με τις ενστάσεις που έχω για το Enclosure
Παρά το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και την εξαιρετική προσπάθεια της παραγωγής του, είναι φουλ προβλέψιμο – ειδικά για το υποψιασμένο κοινό - με αποτέλεσμα να μην καλλιεργεί σε όλους την αίσθηση μυστηρίου που επιδιώκει.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Howard (Rob Bouton) και η Dana (Fiona Dourif, Curse of Chuckie) που επισκέπτονται το καταραμένο δάσος προκειμένου να διανυκτερεύσουν σε ένα αντίσκηνο και να γιορτάσουν με αυτό τον τρόπο την επέτειο της γνωριμίας τους.

Κάπου εκεί γύρω δραστηριοποιείται μια ομάδα κυνηγών, οι οποίοι φαίνεται να προκαλούν προβλήματα, αλλά σύντομα οι πρωταγωνιστές μαθαίνουν ότι τα θηράματα που καταδιώκουν δεν έχουν σχέση με τα επίσημα καταγεγραμμένα είδη πανίδας. 

Η μοίρα τα φέρνει ώστε ένας από αυτούς, ονόματι Sean (Jake Bousey) να καταλήξει τραυματισμένος μέσα στη σκηνή του ζευγαριού, ενώ γύρω από αυτή καιροφυλακτεί ο τρομαχτικός «δαίμονας του δάσους» που τους απειλεί με την παρουσία του.
Στο βωμό του να εμφανιστεί αντιπαθής, ο Sean αποτελεί μια κακογραμμένη καρικατούρα του σεναρίου που εκνευρίζει τον θεατή σε βαθμό που να τον βγάζει πολλές φορές εκτός κλίματος.


Αρκετά όμως με τη γκρίνια. 
Το Enclosure είναι μια καλογυρισμένη και πρωτότυπη ταινία τρόμου που παρά τις αδυναμίες της, έχει πολλά να πει. 

Μπορεί να μην ξεφεύγει σαν σύνολο από τη μετριότητα, αλλά για τα δεδομένα του Γενάρη που συνήθως κατεβάζει τις προσδοκίες μας, είναι αρκετά ικανή να ξεχωρίσει, μεστή από διακριτικό φεμινισμό που δεν λειτουργεί απωθητικά και από σκηνές σασπένς που χαράσσονται στη μνήμη. 

Ίσως σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι είναι παραγωγή του 2016, αν και οι περισσότερες προβολές της έγιναν μετά την είσοδο του νέου έτους.

Βασίλης Γιαννάκης.


Release Dates:
3 February 2017 (USA)