Header Ads

DVD Review: The Dyatlov Pass Incident (Devil's Pass) (2013)


Στις 2 Φεβρουαρίου του 1959 στη Ρωσία, και συγκεκριμένα στα βουνά Ural, εννιά φοιτητές του εκεί πολυτεχνικού πανεπιστημίου κατασκήνωσαν σε μια περιοχή που ονομάζεται Kholat Syakhl. 
Την επόμενη μέρα βρέθηκαν όλοι τους νεκροί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες (για παράδειγμα παρά την ορειβατική εμπειρία τους ήταν ανεπαρκέστατα ντυμένοι). 

Έξι από αυτούς πέθαναν από υποθερμία, αλλά οι υπόλοιποι τρεις από τα τραύματα τους (από μια κοπέλα έλειπε η γλώσσα της) χωρίς να έχει καταγραφεί αντίσταση. 
Έκτοτε ο κάθε ερευνητής έχει τη δική του θεωρία για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ, από φυσικά αίτια μέχρι και άγριες θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτά με την αληθινή ιστορία. 
Aς περάσουμε τώρα και στην παρούσα ταινία σε σενάριο Vikram Weet [The Worthy (2016)] και σκηνοθεσία Renny Harlin (ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή, με τους Sergei Bespalov, Kia Jam, Sergey Melkumov, και Alexander Rodnyansky).

Το 2013, πέντε φοιτητές (οι Holly Goss, Matt Stokoe, Luke Albright, Ryan Hawley, και Gemma Atkinson) του πανεπιστήμιου του Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφασίζει να πάει στο σημείου του τίτλου και να καταγράψει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί, ώστε αν είναι δυνατόν να ρίξει φως στο μυστήριο. 
Όμως εκεί θα τους περιμένουν περαιτέρω μυστήρια φαινόμενα, τα οποία μοιάζουν να έχουν βγει από τις θεωρίες συνωμοσίας που γέννησε το αρχικό συμβάν.

Γυρισμένο ως found footage, αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί τις μη ρεαλιστικές τεχνικές του δήθεν χαλασμένου βίντεο που συχνά βλέπουμε στο είδος, τούτο εδώ το τρομακτικό φιλμ τρόμου μπορεί να μην είναι ένα αριστούργημα, σίγουρα όμως είναι πολύ πιο τρομακτικό από τα ανάλογα της τελευταίας πενταετίας.

Χρήστος Μουρούκης.