Header Ads

Καλό ταξίδι Tobe Hooper και ευχαριστούμε για όλα.


Το Σάββατο 26 Αυγούστου, ο Tobe Hooper, σκηνοθέτης των The Texas Chainsaw Massacre, Eaten Alive, Poltergeist, Salem’s Lot, Invaders from Mars, The Mangler και πιο πρόσφατα Djinn, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο Hooper δεν ήταν ένας σταθερά καλός σκηνοθέτης, αλλά ήταν ο άνθρωπος που γέννησε την επόμενη φάση του κινηματογραφικού τρόμου, και μετά το τέλος του κλασικού τρόμου του Polanski (Rosemary’s Baby), περάσαμε στο σινεμά όπου κυριάρχησαν μεμονωμένοι κακοποιοί, κάποιοι με υπερφυσικές δυνάμεις, τα κίνητρα των οποίων ήταν εξαρχής κακόβουλα και ανελέητα.

Το The Texas Chainsaw Massacre ήταν επίσης μια καινοτομία του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ένα Easy Rider του τρόμου όσον αφορά τον βιομηχανικό και αφηγηματικό αντίκτυπο, καθώς και η πρώτη σημαντική ταινία που προέκυψε από το Austin του Texas, το οποίο από τότε έχει βγάλει μια μακρά σειρά επιτυχημένων κινηματογραφιστών όπως ο Richard Linklater, ο Terrence Malick και ο Wes Anderson, και έχει γίνει ανεπίσημα το Hollywood του ανεξάρτητου κινηματογράφου, φιλοξενώντας μάλιστα και κάποια σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου όπως το SXSW.

Δηλαδή, ο Hooper είναι ένας από εκείνους τους κινηματογραφιστές, των οποίων η κληρονομιά θα ζει όχι μόνο με τη δική του δουλειά, αλλά και με τις δουλειές που έγιναν μετά από αυτόν.
Ο Jason, ο Freddie, ο Michael Myers και όλοι οι άλλοι κινηματογραφικοί ‘ήρωες’ από τη δεκαετία του 1980 και μετά, ξεκίνησαν από τη σκιά του Leatherface. 

Ο καλύτερος τρόπος νομίζω να αποχαιρετήσουμε τον σπουδαίο Tobe Hooper είναι το παρακάτω video που βρήκα, με τρεις σκηνές που παίζουν παράλληλα (δύο από το Salem’s Lot και μία από το Poltergeist), και που έχει κάνει η Catherine Grant.

Καλό ταξίδι Tobe Hooper και ευχαριστούμε για όλα.



THRESHOLDS (For Tobe Hooper) from Catherine Grant on Vimeo.