Header Ads

DVD Review: How to Make a Monster (1958)


Η διαβολική εταιρία NBN Associates εξαγοράζει το στούντιο παραγωγής American International (η ταινία είναι αυτού, με executive producer τον James H. Nicholson και παραγωγό τον Herman Cohen) και το πρώτο πράγμα που κάνουν οι νέοι executives Jeffrey Clayton [ο Paul Maxwell του Aliens (1986)] και John Nixon [ο Eddie Marr του Confidence Girl (1952)] είναι να ενημερώσουν τον μετρ των ειδικών εφέ και δημιουργό τεράτων Pete Dumond [ο Robert H. Harris του Valley of the Dolls (1967)] πως μετά το πέρας της τελευταίας του ταινίας απολύεται, καθώς το στούντιο υπό τη νέα διοίκηση θα σταματήσει να κάνει ταινίες τρόμου και θα αφοσιωθεί στα μιούζικαλ (μάλιστα βλέπουμε και την κινηματογράφηση ενός μουσικοχορευτικού νούμερο του John Ashley – μια κόπια του Elvis Presley).

Ο καλλιτέχνης δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και θα υπνωτίσει δύο ηθοποιούς του, τους Larry Drake (Gary Clarke) και Tony Mantell (Gary Conway), βάζοντας τους να προβούν σε φονικά που θα αποτρέψουν το τέλος της καριέρας του. 
Η αστυνομία θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει τα εγκλήματα.

Παρότι η ταινία του σκηνοθέτη Herbert L. Strock κάνει τα πάντα για να αποδείξει πως έχει την καρδιά της στο σωστό σημείο (δηλαδή με τα monster kids που θα αγόραζαν το εισιτήριο της προβολής), πέφτει σε μια σειρά από περίεργες επιλογές, καθώς μας παρουσιάζει τον δημιουργό των τεράτων ως τρελό, οπισθοδρομικό, και εν δυνάμει ηθικό αυτουργό εγκληματικών ενεργειών, ενώ παράλληλα οι «προοδευτικές» δυνάμεις – παρότι οδηγούν κόσμο στην ανεργία – περνάνε σχεδόν ανέγγιχτες, πράγμα που δείχνει πως η ταινία άλλα ήθελε να πει και άλλα λέει, μάλλον λόγω ενός διαβολικού συντηρητικού υποσυνείδητου της εποχής.

Πρόκειται για ένα crossover sequel σε αμφότερα I Was a Teenage Werewolf (1957) και I Was a Teenage Frankenstein (1957), που είναι ασπρόμαυρο όπως αυτά, αλλά για κάποιο λόγο στο φινάλε γίνεται έγχρωμο! 
Παίχτηκε στους κινηματογράφους μαζί με το Teenage Caveman (1958) του Roger Corman.

Χρήστος Μουρούκης.