Header Ads

Revival 80's: Beyond the Door III (1989) aka Amok Train


Ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο στέλνει φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία, όπου με την επίβλεψη του καθηγητή Andromolek (ο Bo Svenson, τον οποίο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να κάνει συχνά cameo σε ταινίες του Quentin Tarantino) θα παρακολουθήσουν μια παγανιστική δοξασία. 

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί επρόκειτο να είναι τα θύματα της θυσίας και όταν το αντιλαμβάνονται το βάζουν στα πόδια, ή για να είμαι πιο ακριβής στις ρόδες, καθώς επιβιβάζονται σε ένα τρένο (ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν The Train, ενώ έχει κυκλοφορήσει και ως Amok Train), το οποίο όμως για κακή τους τύχη είναι στοιχειωμένο, και τα (ομολογουμένως ευφάνταστα) φονικά ξεκινούν.

Ο παραγωγός Ovidio G. Assonitis, μετά την τεράστια επιτυχία του Beyond the Door (1974) είδε την ταινία Schock (1977) του Mario Bava να μετονομάζεται σε Beyond the Door II, και έτσι προχώρησε και αυτός σε αυτό το τρίτο κεφάλαιο (με την «επισημότητα» της τριλογίας να είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά, καθώς οι τρεις ταινίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους) ως executive producer, ενώ τη σκυτάλη της σκηνοθεσίας πήρε ο Jeff Kwitny [Iced (1988)].

Με διάρκεια 95 λεπτών, το παρών φιλμ μοιάζει αρκετά μεγάλο, αλλά αν έχετε λίγη υπομονή θα επιβραβευθείτε με εξαίρετα ειδικά εφέ (πράγμα που αποκαλύπτει ένα παραδόξως γενναίο budget) και κάμποσο γυμνό.

Το σενάριο της Sheila Goldberg [Body Count (1986)] έχει ανησυχητικές ομοιότητες (σε επίπεδο δομής) με το Hostel (2005), αλλά είναι πιο καλό από αυτό του μετέπειτα torture porn μανιφέστου, καθώς βάζοντας τη δράση σε ένα τραίνο που ως επί των πλείστων κινείται επιτυγχάνεται μια πορεία που αν μη τι άλλο δεν κουράζει.

Χρήστος Μουρούκης.

* Ολόκληρη η ταινία κυκλοφορεί ελεύθερη στο YouTube.