Header Ads

10 Σκοτεινές Χριστουγεννιάτικες ταινίες


Στο Filmboy κάθε χρόνο ασχολούμαστε με την πιο αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. 
Δεν θα μπορούσε άλλωστε από το cinema να λείπουν οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες και για αυτό υπάρχει πλήθος ταινιών με ανάλογη θεματική, κυρίως οικογενειακές κωμωδίες. 
Σε ανάλογα αφιερώματα έχουμε παρουσιάσει τις 10 Καλύτερες Χριστουγεννιάτικες σκηνές στην ιστορία του cinema, όπως επίσης και τις 15 ταινίες που αξίζει να βλέπεις μέσα στις γιορτές.
Παράλληλα ταινίες που ενώ δεν έχουν ως κύρια θεματική τους την εορτή των Χριστουγέννων, αλλά η υπόθεσή τους διαδραματίζεται κατά την διάρκεια των εορτών όπως συμπεριλήφθηκαν στα αφιερώματα για τις 8 εναλλακτικές ταινίες Χριστουγέννων και τις 10+1 Χριστουγεννιάτικες ταινίες… που δεν θα σου δείξουν ποτέ.

Για όσους έχουν μπει σε χριστουγεννιάτικο πνεύμα υπάρχουν πάντα τα 10+1 Christmas songs στον κινηματογράφο και οι 7 μουσικές σκηνές που θα γεμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες μπαταρίες σας.
Φέτος θα ασχοληθούμε λίγο με διαφορετική οπτική στην χαρούμενη εορτή, αφού θα θυμηθούμε τις 10 πιο σκοτεινές Χριστουγεννιάτικες ταινίες των τελευταίων ετών.
Μια προέκταση του μοναδικού αφιερώματος που είχε κάνει ο Νίκος στο Horrorant 
κάποια χρόνια πριν. 
Οι 10 καλύτερες Χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου είναι ένα αφιέρωμα με κλασικές cult Christmas movies που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε, αν δεν το θυμάστε.
Και οι νεότεροι σκηνοθέτες όμως θέλησαν να αποδείξουν ότι ο τρόμος μπορεί να γίνει και Χριστουγεννιάτικη υπόθεση.



The Nightmare Before Christmas (1993)




Ξεκινάμε με το all-time classic Χριστουγεννιάτικο-Halloween παραμύθι του Tim Burton

Η ταινία σίγουρα δεν είναι τρόμου, αντίθετα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη μέσα από την σκοτεινή αισθητική που χαρακτηρίζει τον αγαπημένο σκηνοθέτη.
Ο “Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης” μπορεί να έχει ένα κάπως μακάβριο χαρακτήρα, αλλά χαρακτηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όμορφο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ο πρωταγωνιστής Jack θα προσπαθήσει να μεταφέρει το κλίμα των γιορτών στην Halloweentown στην οποία ανήκει, αφού πρώτα έχει μαγευτεί από την πολύχρωμη ομορφιά και την χαρά της γειτονικής Christmastown που επισκέφτηκε. 
Το αποτέλεσμα έχει φυσικά καταστροφικές συνέπειες κατά την εκτέλεση που οδηγεί όμως σε ένα απόλυτα όμορφο εορταστικό φινάλε.
Η ονειρικές μελωδίες και τα τραγούδια του Danny Elman ντύνουν ιδανικά τις σκηνές σε αυτό το ατμοσφαιρικό, σκοτεινό παραμύθι.



Dead End (2003)




Και μάλλον τώρα θα αγριέψουν λίγο τα πράγματα, αφού οι επόμενες ταινίες φέρνουν τον τρόμο σε πρώτο πλάνο και σίγουρα κανένα ευχάριστο συναίσθημα δεν προκύπτει από αυτές.
Το “Dead End” ή αλλιώς “Στροφή προς την Κόλαση” όπως μεταφράστηκε, παρουσιάζει αυτό που σίγουρα δεν θέλεις και δεν περιμένεις να σου συμβεί παραμονή Χριστουγέννων.

Μια οικογένεια ταξιδεύει με το αυτοκίνητο για να γιορτάσει την ημέρα των Χριστουγέννων στο σπίτι των κουνιάδων. 
Ο πατέρας όμως παίρνει την απόφαση για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που εκτελεί την συγκεκριμένη διαδρομή, να κάνει μια παράκαμψη έτσι ώστε να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους.
Αποτέλεσμα όμως είναι να χαθούν σε ένα αχανές δάσος, όπου αρχικά βλέπουν μια κοπέλα ντυμένη στα άσπρα και στην συνέχεια μπλέκουν σε εφιαλτικές περιπέτειες.
Στα χνάρια του “Wrong Turn” (2002), αλλά με έντονη 80's αισθητική, το Dead End είναι ένα b-movie που δημιουργεί αγωνία και έχει πολλές κωμικές στιγμές προσπαθώντας να διατηρήσει την comedy-horror ταυτότητά του.



The Children (2008)




Τα παιδιά σε ταινίες τρόμου αποτελούν πάντα ένα ανατριχιαστικό στοιχείο (βλέπε τα 10 πιο Διαβολικά παιδιά σε ταινίες τρόμου στο Horrorant). 

Η γλυκιά και χαριτωμένη φύση τους δεν παραπέμπει σε τίποτα το τρομακτικό. 
Όμως στο The Children του Tom Shankland παρουσιάζονται μικρά παιδιά με δολοφονικές διαθέσεις.
Δύο οικογένειες βρίσκονται σε ένα απομονωμένο σπίτι μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο για να περάσουν όλοι μαζί ευχάριστα την εορτή των Χριστουγέννων. 
Η συμπεριφορά των παιδιών τους όμως γρήγορα αρχίζει να αλλάζει, αρχικά με μια αδικαιολόγητη αδιαθεσία και στην συνέχεια με δολοφονικές επιθυμίες. 
Τότε στρέφονται ενάντια στους γονείς τους με αιματηρό αποτέλεσμα.
Αν και η ταινία δεν έχει ιδιαίτερα τρομακτικές σκηνές, ανατριχιάζεις κάπως στην ιδέα βλέποντας ένα χαμογελαστό παιδικό πρόσωπο να μετατρέπεται σε ένα σοβαρό και αμίλητο serial killer. 

Και τα χαρωπά τους γέλια δίνουν ένα extra horror element στην όλη ατμόσφαιρα.


Black Christmas (2006)




Η ταινία αποτελεί remake της ομότιτλης ταινίας του 1974 και επιχείρησε να επαναφέρει τα ίδια κύματα φόβου στους θεατές την περίοδο των Χριστουγέννων όπως είχε δημιουργήσει το αρχικό φιλμ τρεις δεκαετίες νωρίτερα. 

Το original όμως είναι πολύ ανώτερο και θεωρείται δικαίως ως η καλύτερη και πιο τρομακτική Χριστουγεννιάτικη ταινία τρόμου.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο την σκυτάλη από την εκπληκτική Olivia Hussey του πρώτου φιλμ, παίρνει εδώ η Katie Cassidy που μαζί με άλλες ανυποψίαστες κορασίδες (Mary Elizabeth Winstead, Michelle Trachtenberg και Lacey Chabert μεταξύ άλλων) θα αντιμετωπίσουν έναν serial killer διαφορετικό από τους συνηθισμένους. 


Η υπόθεση διαδραματίζεται στο σπίτι μιας αδελφότητας Πανεπιστημίου, στην οποία 15 χρόνια πριν είχε εκτελεστεί ένα μακάβριο έγκλημα με νεκρούς μια τριμελή οικογένεια. 

Υπεύθυνος για τους φόνους ήταν ο 20χρονος γιος της οικογένειας, ο οποίος είχε μια τραυματική παιδική ηλικία λόγω της εγκληματικής συμπεριφοράς της μητέρας του προς εκείνον, με αποτέλεσμα το να αναπτύξει μια άκρως ψυχικά διαταραγμένη συμπεριφορά οδηγώντας σε ένα λουτρό αίματος.
Όταν εκείνος δραπετεύει από το άσυλο που κρατείται θα επανέλθει σπίτι με επετειακό πνεύμα, κυνηγώντας τις όμορφες κοπέλες σκορπώντας τρόμο και πολύ αίμα.



Sint (2010)




Στην Ολλανδία δεν γιορτάζουν τον Άγιο Βασίλη, αλλά έναν διαφορετικό Άγιο. 

Πρόκειται για τον Saint Nicholas, ο οποίος δεν έρχεται με δώρα για τα παιδιά, αλλά αντίθετα ο ερχομός του θα είναι σίγουρα δυσάρεστος για την τοπική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος Νικόλας ή αλλιώς Sinterklaas όπως επίσης ονομάζεται, έρχεται κάθε 5 Δεκεμβρίου ανά 32 χρόνια για να πάρει την εκδίκηση του από τους κατοίκους. 


Και ενώ οι ήρωες της ταινίας προσπαθούν καθησυχαστούν μεταξύ τους ότι τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί, ο Άγιος ζωντανεύει ξανά για να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον είχαν θανατώσει. 

Μοιάζει ασταμάτητος καλπάζοντας στο άλογό του και θα καταφέρει να θερίσει πολύ κόσμο, έχοντας και τους βοηθούς του μάλιστα, δημιουργώντας τα πιο αιματοβαμμένα Χριστούγεννα που έχει δει η πόλη του Άμστερνταμ.


Silent Night (2012)




Ο serial killer σε αυτή την ταινία φοράει την στολή του Αϊ-Βασίλη και σκοτώνει τα θύματά του με βάναυσο και θεαματικό τρόπο.
Η ταινία αποτελεί loose remake της cult ταινίας του 1984, Silent Night, Deadly Night, αλλά δεν καταφέρνει να δώσει τα ίδια επίπεδα gore αισθητικής, ούτε να προσφέρει κάτι που θα την κάνει να ξεχωρίσει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.
Το μεγάλο της ατού είναι το όμορφο πρόσωπο της ηθοποιού Jamie King (η οποία το διασκεδάζει όταν παίζει σε κάτι τέτοια φιλμ) στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ντεντέκτιβ και κατά δεύτερο λόγο την ταινία σώζει ο bad-ass κακός της υπόθεσης. 


Ο Santa Claus είναι ασταμάτητος, τους παίρνει όλους αμπάριζα και δεν ησυχάζει αν δεν σφάξει όποιον συναντήσει μπροστά του, είτε ήταν κακό, είτε καλό παιδί την προηγούμενη χρονιά. 

Η μάσκα του όπου απουσιάζουν τα μάτια είναι αρκούντως ικανοποιητική και ο ίδιος όντας φουριόζος, κινείται με ευκολία ανάμεσα σε ένα πλήθος Άγιων Βασίληδων και σκοτώνει το ένα θύμα μετά το άλλο.


Christmas Cruelty (2013)




Πρόκειται για Νορβηγικό φιλμ στο οποίο παρουσιάζεται ένας οικογενειάρχης, ο οποίος χωρίς προφανή λόγο ντύνεται Αϊ-Βασίλης και σκορπά τον θάνατο. Σίγουρα αποτελεί διαταραγμένη προσωπικότητα που όμως ενσαρκώνεται στα όρια της παρωδίας, με αποτέλεσμα ο Αϊ-Βασίλης να γίνεται σε κάποια φάση ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι, όταν ένα ηλεκτρικό πριόνι γίνεται το αγαπημένο του παιχνίδι. 


Στην ταινία παρουσιάζεται ότι πιο ακραίο με τον δολοφόνο να βιάζει, να βασανίζει και εν τέλει να ακρωτηριάζει τα θύματά του. 

Δηλαδή η απόλυτη διαστροφή, με τον πιο ωμό τρόπο, όχι όμως τον πιο αληθοφανή.
Η φθηνή παραγωγή του φιλμ και οι άθλιες ερμηνείες δεν το βοηθούν να αναδειχθεί, παρά την προσπάθεια των δημιουργών να δώσουν την αισθητική των exploitation ταινιών των 70's.



A Christmas Horror Story (2015)




Εδώ έχουμε μια ανθολογία χριστουγεννιάτικων ταινιών τρόμου, καθώς η ταινία αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες. 

Πνεύματα που καταλαμβάνουν τα σώματα των ηρώων και ο δαίμονας των Χριστουγέννων με το όνομα Krampus, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα του Αϊ-Βασίλη, αφού τιμωρεί με θάνατο όσους είχαν άσχημη συμπεριφορά.
Την παραμονή των Χριστουγέννων διαδραματίζονται παράλληλα τέσσερις ιστορίες, οι οποίες όμως δεν έχουν και την πιο ευτυχή κατάληξη. 

Ο William Shatner είναι ο ραδιοφωνικός εκφωνητής που δένει τις ιστορίες μεταξύ τους.
Στην πρώτη ιστορία συναντάμε τρεις έφηβους, οι οποίοι παραβιάζουν και εισέρχονται σε ένα σχολείο με σκοπό να ερευνήσουν τον θάνατο δύο μαθητών στο υπόγειο, το οποίο θεωρείται στοιχειωμένο. 
Επιχειρώντας να κινηματογραφήσουν την όλη έρευνα θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάντασμα ενός κοριτσιού που καταλαμβάνει το σώμα της κοπέλας της παρέας με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αντίστοιχο δαιμόνιο καταλαμβάνει και τον μικρό γιό ενός ζευγαριού στην δεύτερη ιστορία, ενώ η οικογένεια της τρίτης ιστορίας πασχίζει να επιβιώσει από την δολοφονική μανία του δαίμονα Krampus που τους καταδιώκει.
Η τελευταία ιστορία είναι και η πιο ευφάνταστη, αφού παρακολουθούμε τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη να βρίσκεται σε πυρετώδη ρυθμό προετοιμασίας των δώρων για τα μικρά παιδιά. 

Όμως ένας ιός μολύνει την γυναίκα του και τους πολύτιμους βοηθούς του, τα ξωτικά και τους μετατρέπει όλους σε zombie. 
Τότε ο πολύ σκληρός για να πεθάνει Santa, εξουδετερώνει τα αιμοσταγή zombie, με τελικό αντίπαλο τον μεγάλο του εχθρό, τον Krampus, όπου στο τέλος οδηγούμαστε σε ένα απόλυτα ανατρεπτικό φινάλε.


Krampus (2015)




Σπάνια μια ταινία τρόμου και πόσο μάλιστα ένα Χριστουγεννιάτικο slasher film έχει τόσο διάσημους ηθοποιός στο δυναμικό του. 

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι ο Adam Scott και η Toni Collette τρία χρόνια πριν την συγκλονιστική της ερμηνεία στην φετινή Διαδοχή.
Ο σκηνοθέτης του Trick r’ Treat έχοντας ασχοληθεί επιτυχημένα με την γιορτή του Halloween, αναλαμβάνει να μας προσφέρει λίγο Χριστουγεννιάτικο τρόμο στην δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του.
Στην ταινία παρουσιάζεται ο Krampus, ο οποίος σε αντίθεση με τον Santa Claus που έρχεται κάθε χρόνο να επιβραβεύσει τα καλά παιδιά με δώρα, εκείνος έρχεται να τιμωρήσει όσοι ήταν κακά παιδιά, σκοτώνοντάς τους. 


Μια 12μηλής οικογένεια συγκεντρώνεται για να γιορτάσουν μαζί, αλλά λόγω των εντάσεων και των λογομαχιών που δημιουργούνται, ο μικρός γιος της οικογένειας όντας πλήρως απογοητευμένος, σκίζει το γράμμα που έγραψε για τον Αϊ-Βασίλη. 

Με αποτέλεσμα η κίνηση του αυτή να προσκαλέσει τον γιγάντιο δαίμονα, ο οποίος δεν ήρθε για να δώσει δώρα, αλλά να πάρει ψυχές.
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, δεν είναι και τόσο όμορφη τελικά με διαβολικά παιχνίδια και χιονάνθρωπους να ζωντανεύουν, μοχθηρά ξωτικά να εμφανίζονται και εν τέλει την ανεπιθύμητη έλευση του ανατριχιαστικού Krampus.



Better Watch Out (2016)




Και ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με την τελευταία προσθήκη στις Χριστουγεννιάτικες ταινίες τρόμου. 

Όπως μαρτυρά ο τίτλος, You better watch out σίγουρα(!), Υou better not cry (δεν το λες και εύκολο), Santa Claus is comin’ to town (but not in this movie cause we were stuck with the little psycho kiddo…).
Σε πρώτο επίπεδο φαίνεται ότι κινείται στα πλαίσια του When A Stranger Calls


Μια babysitter καλείται να προστατέψει το παιδί που φυλάει από διεστραμμένο εισβολέα, με την διαφορά ότι πρόκειται για ένα βράδυ της εορταστικής περιόδου. Βέβαια λίγο μετά ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται περισσότερο για μια twisted εκδοχή του Home Alone.
Και ενώ αρχικά ξεκινά ως ένα ικανοποιητικό home invasion thriller, στη συνέχεια συμπεριλαμβάνεται άφθονα το κωμικό στοιχείο, χωρίς όμως να καταφέρνει να γίνει παράλληλα όσο τρομακτικό θα έπρεπε για να ισορροπήσει σωστά.

Όποια από τις παραπάνω ταινίες επιλέξετε να παρακολουθήσετε, προσφέρεται κάλλιστα για ένα χαλαρό, ελαφρώς διαφορετικό βράδυ τις ημέρες των γιορτών.
Merry Twisted Christmas Everyone!


FilmBoy.