Header Ads

Look Away (2018) review


Καιρό έχουμε να δούμε μια ταινία που επίσημα κατατάσσεται στην κατηγορία των θρίλερ, χωρίς να περιλαμβάνει σενάρια απαγωγής και ομηρίας.
Το Look Away είναι η νέα δουλειά του Ισραηλινού σκηνοθέτη Assaf Bernstein και ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις.

Στο πρώτο πλάνο βλέπουμε δυο δίδυμα έμβρυα σε μία μήτρα, όπου το ένα επιτίθεται πάνω στο άλλο.
Λίγο αργότερα, γνωρίζουμε την πρωταγωνίστρια Maria (India Eisley, Underworld: Awakening) που είναι αντικοινωνική και απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. 
Δέχεται μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, δεν έχει καμία υποστήριξη από τους γονείς της και η καλύτερή της φίλη την ζηλεύει.
Ανακαλύπτει ότι το αντεστραμμένο της είδωλο στον καθρέφτη είναι ζωντανό και έχει τη δική του προσωπικότητα. 

Ονομάζεται Airam (ουσιαστικά το όνομά της γραμμένο ανάποδα) και είναι όλα όσα η Maria δεν μπόρεσε να είναι: Υποστηρικτική, γεμάτη αυτοπεποίθηση και… δολοφονική.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Airam είναι το ένα από τα δύο έμβρυα που είδαμε στην αρχή, το οποίο απ’ ότι φαίνεται δεν έζησε.
Η Airam υπόσχεται στη Maria ότι αν πάρει τη θέση της θα την βγάλει από το αδιέξοδο. 
Κάποια στιγμή η Maria δέχεται να γίνει η ανταλλαγή και όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα που αντιπροσωπεύει η Airam έρχονται στον πραγματικό κόσμο, προκαλώντας φόνους στον περίγυρό της.

Ναι, ξέρω, όλα αυτά τα έχουμε δει λίγο-πολύ και σε άλλα θρίλερ. 
Το σενάριο τύπου Carrie, φωνάζει από χιλιόμετρα.
Ωστόσο εδώ έχουμε κάτι το εξαιρετικά σκοτεινό. 
Σε περίπτωση που δείτε την ταινία, προσέξτε πόσο προβληματικοί, ψυχωτικοί και εν τέλει κακοί απεικονίζονται οι γονείς και οι συμμαθητές της Maria.


Ειδικά ο πατέρας (Jason Isaacs, A Cure For Wellness) φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα.
Θα μπορούσε όλη αυτή η υπερβολή να προέρχεται από το γεγονός ότι παρακολουθούμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα της ανασφαλούς Maria. 
Ωστόσο αργότερα, όταν γίνεται η ανταλλαγή με την Airam βλέπουμε ότι οι χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι, αν και λίγο πιο πελαγωμένοι καθώς συνειδητοποιούν ότι αντιμετωπίζουν πλέον ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση, το οποίο δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να διαχειριστούν όπως προηγουμένως.  

Το μήνυμα του Bernstein είναι σαφές: Δεν είναι η Maria προβληματική, αλλά απλώς ατύχησε να έχει πολύ κακό και εχθρικό περίγυρο.
Γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι με έναν τέτοιο περίγυρο, ο οποιοσδήποτε θα κατέληγε περιθωριοποιημένος και ανασφαλής.

Το Look Away είναι μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, ωστόσο είναι τόσο καλοδουλεμένη και τόσο άψογη στα τεχνικά μέρη, που αυτό δεν του φαίνεται καθόλου.
Και πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που θα διαφωνήσω με όσους λένε «είναι θρίλερ και όχι τρόμου». 

Το Look Away, είναι μία από τις πιο σκοτεινές, πεσιμιστικές, σχεδόν μηδενιστικές ταινίες που έχω δει τελευταία.
Στο τέλος σου αφήνει με μία αίσθηση ενοχλητική.
Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι έχει να προσφέρει πολλά και στους horror fans που θέλουν να δουν κάτι σκοτεινό.

Βασίλης Γιαννάκης.


Release Dates:
12 October 2018 (USA)