Header Ads

Blu-ray review: Night of Open Sex (1983)

 


 

Μια στριπτιζέζ που προσφέρει ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο σόου (η Lina Romay, για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις) προσλαμβάνεται από έναν μαστροπό προκειμένου να υποδυθεί μια μυστηριώδη κοπέλα και να αποσπάσει πληροφορίες από έναν στρατηγό που θα τους οδηγήσει σε κρυμμένο χρυσάφι ναζιστών. Στην πορεία ωστόσο θα γνωρίσει έναν ντετέκτιβ (ο Antonio Mayans, για τον οποίο επίσης δεν χρειάζονται συστάσεις), ο οποίος επίσης εμπλέκεται με την υπόθεση και θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.

 

Το σενάριο του Jess Franco (ο οποίος επίσης σκηνοθέτησε, χειρίστηκε την κάμερα, και ανέλαβε το μοντάζ) δεν επιζητεί δάφνες συνέπειας, καθώς ακροβατεί μεταξύ pulp crime (καμιά φορά και Euro-spy) και κωμωδίας (σε επίπεδο φάρσας), αν και αυτό γίνεται κάπως άβολο όταν βλέπουμε βασανισμό με σίδερο για ίσιωμα μαλλιών που καίει ένα αιδοίο. Μεγαλύτερη σημασία έχει η αμεσότητα και ο αυθορμητισμός του δημιουργού, καθώς και οι αναμενόμενες από αυτόν αισθητικές προσεγγίσεις όπως η ηδονοβλεψία της κάμερας (η οποία χωρίς λόγο αφήνει πίσω της τη δράση για να κάνει ζουμ στα στήθια της πρωταγωνίστριας) ή τα jump cut.

 

Μια ματιά η οποία ίσως να μην είναι εκπαιδευμένη στο σινεμά του Jess Franco μπορεί να βρει αρκετά «λάθη» ή «προχειρότητες» (σίγουρα κάποιος δεν λιποθυμά αν του κλείσεις μόνο το στόμα και όχι και τη μύτη), αλλά οι μυημένοι θα αναγνωρίσουν με ευκολία το ονειρικό επίπεδο του εγχειρήματος. Επίσης αποτελεί highlight η σκηνή της απαγωγής της πρωταγωνίστριας στα μέσα της οποίας ο θύτης αποφασίζει να αναγάγει και σε βιασμό (με έναν άβολο «γιατί όχι;» τρόπο), ο οποίος μάλιστα συμπεριλαμβάνει και ένα ροδάκινο ως prop.

 

Η Severin παρουσιάζει την ταινία σε 1080p Full HD στο Region A, B, C, Blu-ray της. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε το In the Land of Franco Part 2 (ένα βίντεο στο οποίο ο συγγραφέας Stephen Thrower πραγματοποιεί μια τουρνέ σε διάφορα locations όπου γυριστήκαν σκηνές από ταινίες του Jess Franco), το When Donald Met Jess and Lina Part 2 (μια συνέντευξη του Jess Franco και της Lina Romay από τον Donald Farmer που πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1993), και το The Night of Open Jess (ένα βίντεο με τον Stephen Thrower ο οποίος αναλύει εις βάθος την παρούσα ταινία).