Header Ads

Blu-ray review: Cries of Pleasure (1983)

 

Cries of Pleasure (1983)

Η ταινία ξεκινά δείχνοντας μας ένα μέλος υπηρετικού προσωπικού με ειδικές ανάγκες (ο Juan Soler, με τη φωνή του Jess Franco) να παίζει κιθάρα δίπλα από μία πισίνα, μέσα στην οποία βρίσκεται το πτώμα του αφεντικού του, Antonio (ο Antonio Mayans, που χρησιμοποιεί το γνωστό του ψευδώνυμο Robert Foster). Το υπόλοιπο της ταινίας αποτελεί ένα flashback (όπως συχνά συμβαίνει στις ταινίες του δημιουργού) που θα μας εξηγήσει πως η πλοκή κατέληξε στο φονικό. Συγκεκριμένα ο μεγαλοεπιχειρηματίας Antonio προσκαλεί στη βίλα του την ερωμένη του Julia Lina Romay, για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις), πράγμα που θα δημιουργήσει εντάσεις με την γυναίκα του MartinaRocio Fleixas του The Sinister Dr Orloff (1984)], η οποία μόλις έλαβε εξιτήριο από ψυχιατρική κλινική, και τη βοηθό τους MartaElisa Vela του Mansion of the Living Dead (1982)], με την οποία επίσης διατηρεί ερωτικές σχέσεις. Και παρότι το σενάριο του Jess Franco υποτίθεται πως βασίστηκε σε έργο του Marquis de Sade [πιο πολύ μοιάζει με το Rope (1948) του Alfred Hitchcock], εδώ η ιστορία μοιάζει να έχει δευτερεύον ρόλο και η ουσία βρίσκεται στους πολλούς ερωτικούς συνδυασμούς του μικρού καστ που απλά διανθίζονται με κάποια ξεσπάσματα βίας που συμπεριλαμβάνουν μαχαιρώματα και μαστιγώματα.

 

Το σεξ είναι ονειρικό (ως συνήθως η κάμερα του Juan Soler ξεχνάει τη δράση και κάνει pan στο αιδοίο της πρωταγωνίστριας) και η βία όχι και τόσο ρεαλιστική (λειτουργεί σε ένα φαντασιακό επίπεδο). Στο πεδίο του ερωτισμού βλέπουμε περίπου τα πάντα εκτός από στύση και διείσδυση και μάλιστα με τον ηδονοβλεπτικό τρόπο που μας έχει συνηθίσει ο σκηνοθέτης. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα ταξίδι στο μυαλό του δημιουργού, και μάλιστα όπως αυτό ήταν όταν γυρίστηκε η ταινία, στην ουσία ένα time capsule των εγκεφαλικών κυττάρων του. Άσχετα με το τι θα σας πουν τα πανεπιστήμια και οι κριτικοί, η τέχνη είναι υποκειμενική, και μεγαλύτερη σημασία για τον θεατή έχει το που βρίσκει την τέχνη. Εγώ προσωπικά βρίσκω περισσότερη τέχνη σε οποιαδήποτε ταινία του Jess Franco από όση μπορώ να βρω σε ένα art-house φιλμ ή ένα blockbuster.

 

Η Severin παρουσιάζει την ταινία σε 1080p Full HD στο Region A, B, C, Blu-ray της. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε το In the Land of Franco Part 1 (ένα βίντεο στο οποίο ο συγγραφέας Stephen Thrower πραγματοποιεί μια τουρνέ σε διάφορα locations στην Πορτογαλία, όπου γυριστήκαν σκηνές από ταινίες του Jess Franco), το When Donald Met Jess and Lina Part 1 (μια συνέντευξη του Jess Franco και της Lina Romay από τον Donald Farmer που πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1993), και το Jess Francos Golden Years (ένα βίντεο με τον Stephen Thrower ο οποίος αναλύει εις βάθος την παρούσα ταινία αλλά και τη σύντομη μα πολύ παραγωγική περίοδο του Jess Franco με την Golden Films).