Header Ads

Blu-ray review: Le Cinque Giornate (1973)

 


Δυο φίλοι, ο μικροκακοποιός Cainazzo (ο Adriano Celentano, για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις) και ο φούρναρης Romulus [ο Enzo Cerusico του 6 Γυναίκες για το Δολοφόνο (1964)] βρίσκονται – χωρίς πραγματικά να το θέλουν – εν μέσω της αντί-αυστριακής επανάστασης του 1848 στο Μιλάνο, και τόσο η απάθεια τους όσο και η ανθρωπιά τους, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στο χάος των ορδών των πατριωτών και των εκμεταλλευτών της κατάστασης.

 

Ένα από τα λίγα μη τρόμου εγχειρήματα του σκηνοθέτη Dario Argento (ο οποίος έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Nanni Balestrini, βασισμένοι σε μια ιστορία των Luigi Cozzi και Enzo Ungari), Ο Λωποδύτης (που είναι ο ελληνικός τίτλος της παρούσας ταινίας) μας ξεναγεί στα άδυτα της ιταλικής Ιστορίας, όμως δυστυχώς ως «ιστορία» μένει στάσιμη και αναλώνεται σε διάφορα σκετς καταστάσεων. Αρκετό από το χιούμορ της δεν έχει ωριμάσει καλά, αλλά σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι άκρως διασκεδαστικό. Στην ουσία όμως αυτό που κρατάει τον θεατή είναι η ζωντάνια του φιλμ, καθώς τα χρώματα (η φωτογραφία είναι του Luigi Kuveiller) και οι ερμηνείες αποτελούν τα highlight. Και ενώ στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που πραγματεύεται (συχνά εις βάθος) τη φιλία (όπως τόσες άλλες ιταλικές της περιόδου), ο Argento δεν διστάζει να προκαλέσει σοκ, ειδικά με το δραματικό φινάλε.

 

Η Rustblade παρουσιάζει τη 50η επετειακή έκδοση της ταινίας σε slipcase (Region A, B, C) Blu-ray και DVD, με ένα εντυπωσιακά καλό transfer σε 1080p Full HD 16:9 (2.35:1), δυστυχώς όμως μόνο στα ιταλικά και με προαιρετικούς ιταλικούς υπότιτλους. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε συνέντευξη του Dario Argento, συνέντευξη του Luigi Cozzi, το trailer της ταινίας, το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ La Battaglia di Roma 1849 του Luigi Cozzi, και τρία postcards. Κυκλοφόρησε σε μόλις 250 κόπιες, οπότε καλή τύχη!