Header Ads

Αφιέρωμα στην αυθεντική τριλογία του The Evil Dead (1981 – 1992)

 


Ανεξάρτητη τοπική κινηματογραφική παραγωγή και δη είδους υπήρχε από απαρχής του κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όμως λίγες από αυτές τις ταινίες καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα σύνορα της πολιτείας όπου γυρίστηκαν (συχνά έχουν μόνο τοπικό ενδιαφέρον). Μια από αυτές που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση ήταν το The Evil Dead (1981), του νεαρού τότε Sam Raimi. Η τεράστια επιτυχία του «γέννησε» δύο sequel, ένα remake, και μια τηλεοπτική σειρά. Το παρών άρθρο ρίχνει μια ματιά στην αυθεντική τριλογία.

 


Movie review: The Evil Dead (1981)

 

Πέντε φίλοι πηγαίνουν διακοπές στη μέση του πουθενά, σε ένα εξοχικό. Σύντομα, δέντρα θα βιάσουν μια εκ αυτών και μετά το χάος θα ακολουθήσει αφού ο ένας δαιμονισμός διαδέχεται τον άλλο.

 

Πρώτο δείγμα «γραφής» του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Sam Raimi [The Quick and the Dead (1995)] που εκτόξευσε τον πρωταγωνιστή Bruce Campbell [Escape from L.A. (1996)] στο πάνθεον τον καλών ηρώων ταινιών τρόμου.

 

Το φιλμ απαγορεύτηκε στην Αγγλία & τη Γερμανία (ενώ σε αρκετές χώρες κυκλοφόρησε με περικοπές).

 


Movie review: Evil Dead II (1987)

 

Σαν να μοιάζει με μια καλή ιδέα ο Ash Williams (επιστρέφει ο αγαπημένος Bruce Campbell) επιστρέφει στο σπίτι της πρώτης ταινίας, και μια νέα απαγγελία από το βιβλίο των νεκρών ξυπνά τα δαιμόνια που τριγυρίζουν στην ευρύτερη περιοχή, ως που το ένα φέρνει το άλλο και δαιμονίζεται το χέρι του, το οποίο και προσπαθεί να τον σκοτώσει. Όμως ο ήρωας μας θα το κόψει και στη θέση του θα τοποθετήσει ένα αλυσοπρίονο, ένα όπλο που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στη μάχη του ενάντια στο κακό.

 

Ο Sam Raimi μετά το εξαιρετικά διασκεδαστικό, αλλά αποτυχημένο εισπρακτικά Crimewave (1985) είχε ως μόνη λύση σωτηρίας της καριέρας του την επιστροφή στο Evil Dead, και το έκανε με μεγαλύτερο budget (στοίχησε 3.5 εκατομμύρια δολάρια), περισσότερη κωμωδία, και πολύ περισσότερο gore. Το αποτέλεσμα είναι ένα ντελίριο χαβαλέ και τρόμου, κατά πολλούς ένα από τα καλύτερα sequel που έχουν γυριστεί ποτέ, και αναμφίβολα μια κλασσική ταινία του είδους της.

 


Movie review: Army of Darkness (1992)

 

Ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής και αντίπαλο δέος των δαιμόνων Ash Williams (Bruce Campbell) καταφέρνει άλλη μια γκάφα που τον πάει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο μεσαίωνα, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το βιβλίο του Necronomicon ώστε να επιστρέψει στο σήμερα.

 

Εδώ ο σκηνοθέτης Sam Raimi (που έγραψε και το σενάριο, με τον Ivan Raimi) ξεδιπλώνει όλη την αγάπη του για τους Three Stooges και τον Ray Harryhausen, και παραδίδει μια άκρως διασκεδαστική κωμωδία τρόμου.

 

Επίμετρο:

 

Το franchise αναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια με το εξαιρετικό Evil Dead (2013), ενώ πρόσφατα έκανε την επανεμφάνιση του με το Evil Dead Rise (2023), αμφότερα άνευ Bruce Campbell, ο οποίος όμως είπε την τελευταία του κουβέντα ως Ash, στη σειρά Ash vs Evil Dead (2015 – 2018).