Header Ads

Blu-ray review: De Profundis (1989)

 


Όταν ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου [ο Urbano Barberini του Δαίμονες (1985)] ανακαλύπτει την ιστορία της μάγισσας Levana, βλέπει τη σύζυγο του και ηθοποιό AnneFlorence Guerin του Δίχως Πρόσωπο (1988)] ως την καταλληλότερη για να ενσαρκώσει το ρόλο, αλλά αυτή τρελαίνεται, παίρνει τον αποκρυφισμό στα σοβαρά και σκορπά τον θάνατο.

 

Τούτη εδώ η ταινία ξεκίνησε από ένα σενάριο της Daria Nicolodi, που σκοπό είχε να αποτελέσει την (εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Thomas De Quincey) «Τρίτη μητέρα», δηλαδή τη συνέχεια του Suspiria (1977) και Οι 3 Πύλες της Κολάσεως (1980), αλλά τόσο ο αρχικός παραγωγός Dino De Laurentiis, όσο και ο σκηνοθέτης Dario Argento απέσυραν το ενδιαφέρον τους [ο δεύτερος για να γυρίσει το αριστουργηματικό Ο Παρανοϊκός Δολοφόνος (1982)], με αποτέλεσμα η ιδέα να πέσει στα χέρια του Luigi Cozzi, ο οποίος σουλούπωσε το σενάριο (και ανέλαβε τη σκηνοθεσία) προσθέτοντας (έπειτα από παραγγελία της 21st Century) πλάνα με μια μαύρη γάτα προκειμένου να μετονομαστεί το φιλμ σε Il Gato Nero και να του αποδοθεί μια ισχνή σχέση με το ομότιτλο έργο του Edgar Allan Poe. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξωφρενικό σουρεαλιστικό χάος (κυρίως επειδή μικρή σχέση έχει με τα παραπάνω κείμενα ή τις ταινίες του Dario Argento), που όμως αποζημιώνει με το παραπάνω χάρη στα εξαίσια και γενναιόδωρα πρακτικά ειδικά εφέ. Μάλιστα, παρότι το metal soundtrack είναι ως συνήθως αταίριαστο, είναι επίσης και παραδόξως καλό, οπότε η όλη εμπειρία είναι τουλάχιστον ευχάριστη για τους λάτρες των τελευταίων σφυγμών της παρακμής του ιταλικού κινηματογράφου είδους. Επίσης εμφανίζονται οι Caroline Munro και Michele Soavi.

 

Η Oblivion Grindhouse παρουσιάζει την ταινία σε 1080P (1.66:1) – ένα πραγματικά εξαιρετικό transfer – με DTS-HD MA 2.0 ήχο, στο Region A, B, C Blu-ray της, στα αγγλικά με προαιρετικούς αγγλικούς, γαλλικούς, ιταλικούς, ισπανικούς, και γερμανικούς υπότιτλους. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε μια συνέντευξη με τον Luigi Cozzi, φωτογραφίες, και trailer.