Header Ads

DVD review: Zombie Flesh Eaters (1979)

 


Όταν ένα πλοίο που μοιάζει να μην έχει πλήρωμα προσεγγίζεται από δυο λιμενικούς στο λιμάνι στης Νέας Υόρκης, με τον έναν να καταλήγει νεκρός από ένα ζόμπι, οι έρευνες τις αστυνομίας ξεκινούν, αλλά αφού αποδεικνύονται άκαρπες, θα αναλάβει ένας δημοσιογράφος (ο Ian McCulloch), του οποίου τα στοιχεία θα τον πάνε σε ένα σχεδόν ερημικό νησί της καραϊβικής, όπου εκεί ο Dr. Menard (ο Richard Johnson) και η σύζυγος του (η «δικιά μας» Olga Karlatos) πειραματίζονται με βουντού και ανάσταση νεκρών!

 

Υπάρχουν από ελάχιστα μέχρι ίσως και τίποτα να πει κανείς για αυτό εδώ το κλασσικό αριστούργημα του κινηματογράφου φρίκης. Παρότι «γεννήθηκε» από την πένα των σεναριογράφων Dardano Sacchetti και Elisa Briganti, όταν οι παραγωγοί Ugo Tucci και Fabrizio De Angelis μυρίστηκαν χρήμα στην επιτυχία του Ζόμπι, το Ξύπνημα των Νεκρών (Dawn of the Dead, 1978) και τιτλοφορήθηκε στην Ιταλία ως Zombi 2 επειδή η ταινία του George Romero είχε κυκλοφορήσει εκεί ως Zombi, έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί και μόνο του ως ένα ανεξάρτητο διαμάντι του αποκρουστικού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σκηνοθέτης Lucio Fulci βρίσκεται σε άριστη φόρμα και προ των πυλών της πιο επιτυχημένης περιόδου της καριέρας του, ενώ υποστηρίζεται και από ένα σπουδαίο καστ, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους Al Cliver και Tisa Farrow. Επίσης, τα ειδικά εφέ του Gianetto De Rossi είναι εντυπωσιακά για την εποχή και το budget, ενώ η θρυλική μουσική των Giorgio Cascio και Fabio Frizzi συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα soundtrack τρόμου όλων των εποχών και μας έχει κάνει να «κολλήσουμε» τόσο πολύ μαζί της, που συχνά παίζουμε το βινύλιο της. Μπορεί το απροκάλυπτο γυμνό και η σκηνή με τον καρχαρία να μην κάθονται τόσο καλά με τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον exploitation κινηματογράφο, ενώ μπορεί και τα jump scares να μην έχουν γεράσει πολύ καλά, αλλά η αηδία και η ατμόσφαιρα επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους το ίδιο καλά, τόσα χρόνια μετά.

 

Η Arrow Video παρουσιάζει την ταινία σε 2.35:1 στο Region 2 PAL DVD της, στα ιταλικά ή αγγλικά με προαιρετικούς αγγλικούς υπότιτλους. Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε εισαγωγή του Ian McCulloch, ηχητικό σχολιασμό από τους Erisa Briganti, ηχητικό σχολιασμό από τους Stephen Thrower και Alan Jones, ένα τσούρμο trailer, tv spot, radio spot, καθώς και εναλλακτική σκηνή τίτλων.