Header Ads

Αφιέρωμα Σε Εχθρικό Έδαφος (2001 – 2014)

Ο Owen Wilson σε ένα frame του Σε Εχθρικό Έδαφος (2001)

Behind Enemy Lines (2001)


Σε Εχθρικό Έδαφος (Behind Enemy Lines, 2001)

 

Απογοητευμένος από την έλλειψη δράσης και σκοπού, ένας πιλότος του πολεμικού ναυτικού (ο Owen Wilson) ανακοινώνει την παραίτηση του στον ανώτερο του (ο Gene Hackman). Όμως όταν βρίσκεται εν μέσω του πολέμου στη Βοσνία και δει τον καλύτερο του φίλο να εκτελείται, και τον ίδιο να είναι πλέον κυνηγημένος σαν θήραμα στα δάση ενός εχθρικού εδάφους, τότε βρίσκει την αποστολή που του έλειπε και το νόημα του στρατού.

 

Πατριωτική αμερικάνικη πολεμική ταινία σε σκηνοθεσία John Moore [Η Προφητεία (The Omen, 2006)] που βασίζεται εν μέρει σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα. Είναι θεαματική (ειδικά για το budget της, που ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια), αλλά (αναμενόμενα) δεν άρεσε στους κριτικούς. Ωστόσο άρεσε πολύ στο κοινό, και έσπασε τα ταμεία – με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 91 εκατομμύρια δολάρια – και ένα franchise γεννήθηκε.

 

Behind Enemy Lines II: Axis of Evil (2006)

Σε Εχθρικό Έδαφος ΙΙ (Behind Enemy Lines II: Axis of Evil, 2006)

 

Μια ομάδα επίλεκτων του πολεμικού ναυτικού, καθοδηγούμενοι από τον υπολοχαγό Robert James (ο Nicholas Gonzalez) πηγαίνει στην Κορέα προκειμένου να διεκπεραιώσει μια αποστολή, που έχει ως αποτέλεσμα την περίφημη έκρηξη του Ryanggang που έγινε το 2004, ωστόσο τα ιστορικά στοιχεία του σεναρίου του James Dodson (ο οποίος υπέγραψε και τη σκηνοθεσία) είναι ελάχιστα, και παίρνει αμέτρητες ελευθερίες προκειμένου να διασκεδάσει το κοινό με τον εκρηκτικό του ρυθμό.

 

Αυτή εδώ η παραγωγή των James Dodson και Roee Sharon διαθέτει ένα εμφανώς χαμηλότερο budget (άλλωστε προοριζόταν για την αγορά του DVD και εκεί κατέληξε), όμως δεν κάνει καθόλου εκπτώσεις στην αδρεναλίνη. Κρίμα που η κάμερα κινείτε διαρκώς στο χέρι και το μοντάζ θυμίζει βιντεοκλίπ, γιατί εδώ υπήρχε το υλικό για κάτι καλύτερο.

 

Behind Enemy Lines: Colombia (2009)

Σε Εχθρικό Έδαφος: Αποστολή στη Κολομβία (Behind Enemy Lines: Colombia, 2009)

 

 

Η Κολομβία βρίσκεται εν μέσω κοινωνικοπολιτικού χάους και στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, και μια και δεν πέφτει λόγος στην ίδια τη χώρα να σώσει τον εαυτό της, επεμβαίνει η μαμά Αμερική και συγκεκριμένα με μια ομάδα επίλεκτων του πολεμικού ναυτικού. Όμως όταν οι ηγέτες των δύο αντιμαχόμενων κολομβιανών πλευρών δολοφονούνται, οι αμερικάνοι στρατιώτες «φορτώνονται» άδικα το φταίξιμο στα μάτια της κοινής γνώμης (γιατί άραγε;) και τώρα η αποστολή τους παίρνει νέα τροπή καθώς θα πρέπει να φέρουν αποδείξουν την αθωότητα τους στα media με στοιχεία.

 

Σκηνοθετημένη από τον Tim Matheson (ο οποίος κάνει σοβαρότερη καριέρα ως ηθοποιός και λιγότερο όταν κάθετε πίσω από την κάμερα), εδώ το budget πέφτει ακόμη περισσότερο, όπως γίνεται σαφές από τα κάκιστα CGI, όμως η δράση παραμένει σε καταιγιστικά επίπεδα, και θα αρέσει στους φαν των straight-to-DVD κυκλοφοριών του είδους.

 

Seal Team Eight: Behind Enemy Lines (2014)

Seal Team Eight: Behind Enemy Lines (2014)

 

Μια ομάδα επίλεκτων του πολεμικού ναυτικού (με μπροστάρη τον Tom Sizemore) βρίσκεται σε μια αποστολή στα βάθη της Αφρικής όταν ανακαλύπτει στοιχεία για την ύπαρξη όπλων ουρανίου. Τα ίχνη των όπλων τους οδηγούν στο Κονγκό – που πλήττεται από αναταραχές – και συγκεκριμένα σε έναν αδίστακτο ηγέτη μιας παραστρατιωτικής ομάδας, και το χειρότερο είναι πως έχουν στη διάθεση τους μόλις 36 ώρες για να εξοντώσουν αυτόν και τις ορδές του από κακούργους.

 

Αυτό εδώ το πιο πρόσφατο sequel, σε σκηνοθεσία Roel Reine είναι μια εμφανώς μεγαλύτερη παραγωγή – οι εκρήξεις και οι ρουκέτες δίνουν και παίρνουν – τόσο που η straight-to-video μοίρα της την αδικεί (άνετα θα μπορούσε να σταθεί ως κυκλοφορία στους κινηματογράφους), αλλά μάλλον ήρθε λίγο αργά, αφού δεν κατάφερε να αναζωογονήσει το κορεσμένο franchise, αποτελώντας μάλλον το τελευταίο κεφάλαιο του, καθώς έχουν περάσει δέκα χρόνια χωρίς καινούργιο φιλμ.