Header Ads

Αφιέρωμα Αγγίζοντας τον Θάνατο (2002 – 2007)

Ο Steven Seagal στο Αγγίζοντας τον Θάνατο (Half Past Dead, 2002)


Μακελειό στις φυλακές, με τον Steven Seagal [Half Past Dead (2002) και τον Bill Goldberg [Half Past Dead 2 (2007)].

 

Half Past Dead (2002) αφίσα

Αγγίζοντας τον Θάνατο (Half Past Dead, 2002)

 

Ο Sasha Petrosevitch (Steven Seagal) είναι ένας πράκτορας του FBI που διεισδύει στα άδυτα του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος μέχρι που η αποστολή του θα τον φέρει σε κάποιες φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου θα εμπλακεί σε μια συνομωσία που αφορά την τεράστια περιουσία ενός θανατοποινίτη.

 

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Don Michael Paul [Κούρσα Θανάτου 4: Αναρχία (Death Race: Beyond Anarchy, 2018)] κάνει εξαιρετική χρήση του κλειστοφοβικού setting (το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται εντός της φυλακής) χωρίς όμως να θυσιάζει κάτι από το μεγαλείο της παραγωγής (στο φινάλε ένα ελικόπτερο «μπουκάρει» μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, σε μια άκρως θεαματική σεκάνς), όμως προδίδεται από τους μονοδιάστατους χαρακτήρες (οι περισσότεροι είναι καρικατούρες, ειδικά οι κακοί) και την κάκιστη ροκ και ραπ μουσική. Συμμετέχουν αρκετές γνωστές φάτσες (η Claudia Christian είναι για άλλη μια φορά εξαιρετική, και ο Kurupt αποτελεί το κωμικό στοιχείο) αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποφύγει τη συντριβή της ταινίας στο box-office, πράγμα που κάνει το sequel που ακολούθησε μια έκπληξη.

 

Half Past Dead 2 (2007) αφίσα

Half Past Dead 2 (2007)

 

Αυτό εδώ το sequel που άργησε να έρθει – πέντε χρόνια μάλλον ήταν αρκετά για να ξεχαστεί η εμπορική αποτυχία της πρώτης ταινίας, και να δελεάσει τον παραγωγό Andrew Stevens (ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, με τους D Kyle Johnson και Ryan Lay) να επενδύσει εκ νέου στο franchise – εστιάζει στο κωμικό στοιχείο, και συγκεκριμένα στον βαρυποινίτη Twitch (ο Kurupt επιστρέφει), του οποίου τα καμώματα τον οδηγούν σε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή, όμως όπως όλα δείχνουν η μεταφορά του αυτή ήταν στα πλαίσια ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου του.

 

Εδώ ο σταρ της ταινίας είναι ο Bill Goldberg, ένας σφίχτης σταρ του WWE, ο οποίος πραγματικά αδυνατεί να σηκώσει το βάρος έστω και αυτής της φθηνής straight-to-DVD περιπέτειας. Πλαισιώνεται από stock footage (από την πρώτη ταινία) και κάκιστες μάχες που προκαλούν άθελα τους τον γέλωτα (ειδικά οι κομπάρσοι δίνουν ρεσιτάλ). Μόνοι οι μουσικές επιλογές (πάλι ροκ και ραπ) είναι κάπως καλύτερες εδώ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Art Camacho.